BOARD OF HEALTH: ) A fee of 50¢ must be chasrged for certified

SOLDIERS AND SAT LORS:) copies of birth or death records, except

RECORDS: ) soldiers and sailors, when certain facts
exlst, are entitled to same free of charge.

-2l
Jamuary 8, 1937,

Honorable Forrest Smith
State Auditor
Jefferson Clity, lilssouri

Dear Sir:

This 1s to acknowledge your letter as follows:

"Section 9060 R. S. Mo, 1929 fixes the
fees that the State Board of Health
shall charge for making certified
copies of any birth or death certifi-
cate filed in their office,

We are now making an audit of the
Vital Statistics of the State loard

of Health and find that they do not
charge for any certified coples of
birth or death certificates furnished
all branches of the Veteran Adminise
tration, ineluding Veterans' Bureau,
Veterans of Foreign are, Disabled
American Veterans, American Leglon,
individuals when certificates required
are wanted to adjust claim with federal
government, also certificates furnish-
ed the American Red Cross, VWar Departe
ment or for enlistment in the U. S.
Army or Navy, in CCC camps or for
claims of WPA employees and several
othors,

"we would like an opinion from your
department as to whether the Board of
Health has authority under the Statute

to exempt any or all of certificates
furnished the above parties or agencies.,"
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Your letter invites attention to the fact that
the State Board of licalth does not charge certain organiza-
tions and individuals fees for certifiego copies of birth
or death certificates, Failure of your letter to apprise
us of the Board's specific ruling concerning sald matter,
we contacted you and were informed that the State Board of
Health did not make such a ruling but that the certified
copies were furnished by virtue of a rule promulgated by
the then State Commissioner of iealth, We mention the
above sdely to correct the statement in yowr letter that
the State Board of Health furnished sald certified copies
of birth or death certificates free of charge.,

' Article 2, Chapter 52, Hevised Statutes of
Missouri, 1929, and amendments, relate to "Registration
of Births and Deaths,." Section 9040 of said article and

chapter provides in part as follows:

"It shall be the duty of the state
board of health to have charge of
the state system of reglstration of
births and deaths; * % % % ¥V

Section 9041 of said artiecle and chapter provides
in part as follows:

"The secretary™ of the state board

of health shall have rvision over
the central bureau of vital statis-
tics, # # #, and shall act as state
registrar of vital statistics. = # #
ihe state board of health shall pro-
vide for such clerical and other assist-
ance as may be necessary i % # # and
may fix the compensation of persons

thus employed within the amount appro=-
priated therefor by the legislature., = #"

# (The word "secretary :® as mentioned in this section, now
should read "commissioner of health" due to Section 9024,
Laws of Missouwri, 1933, page 269.)

The Leglslature for the Biemnium 1935 and 1936
appropriated money out of the state treu.sury, chargeable
to the state revenue fund for "vital statistics." Laws
of Missouri, 1935, p. 96, Section 28, we thus start with
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the premise that the Commissioner of Health has super-
vision of the Central Bureau of Vital Statisties, the
support of whieh is borne from the state revere. Salaries,
stamps, statione and operating expcnses of the Vital
Statistics Departhent are p,id from state revenue and +he
supoort of sald division is not dependent upon 1ts earning
enough fees to pay its way.

To answer your question it is necessary to refer
to three sectiom found in the 1929 revision of the statutes
and to Section 46 of Artiecle IV of the Constitution of
Missouri. These sections and the Constitution are:

Section 9060, R. S. VMo. 1929, reads in part as
follows:

"The state registrar shall, upon
re;uest, furnish any applicant a
certified copy of the record of any
birth or death reglistered under pro-
visions of this article, for the making
and certification of which he shall be
entitled to a fee of fifty cents, to
be paid by the applicant. # % % % &
And the state registrar shmll keep a
true and correct account of all fees
by him received under these provl:slions,
and turn the same over to the state
treasurer,"

Section 13884, R. S. Mo . 1929, reads as follows:

"Whenever a certified copy or coples
of any publiec record in the state of
Missouri are required to perfect the
claim of any soldier, sailor or
marine, in service or honorably dls-
charged, or any dependent of such
soldier, c=ailor or marine, for a
United States pension, or any other
claim upon the government of the
United States, they shall, upon re-
quest be furnished by the custodian
of such records without any fee or
compensation t herefor,”
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Section 13885, R. S. Mo, 1929, reads as follows:

"Ary person or persons violating any
provision of section 13884 shall be
deemed guilty of a misdemeanor,"

Section 46, Article 1V, of the Constitution of
Missowri, reads as follows:

"The General Assembly shall have no
power to make any srant, or to
authorize the 5 of any grant of
public money or thing of value to m{.
individual, association of individua
muniecipal or other corporation what-
soevers Provided, That this shall not
be so construed as to prevent the
grant of ald in a case of public
calamity."

It is to be noted that Section 060, supra, makes
it mandatory upon the state registrar, when requested, to
furnish certified copies of the record of any birth or death.
tthen the state reglstrar furnishes certificates he is entitled
to a fee of fifty cents. As heretofore pointed out, the
Divislon of Vvital Statlisties i1s supported by the state revemue,
Consequently, the fees earmned from firnishing cortified coples
go into the state treasury and are not used to pay for the
support of the Division, Thus when a certified copy is issued
by the state reglstrar it entalls the use of statione
purchased by state funds, as well as the use of state labor,
If persons applying for certified coples receive same free of
charge it would amount to the giving or granting of something
of value to individuals and would violate the provisions of
Sectlion 46, Article 1V, of the Constitution., No doubt the
Legislature had in mind the provislons of Section 46, Article
1V, of the Conastitution, when it provided in Section 9060,
supra, that the state reglstrar should be entitled to a fee
of fifty cents for every certified copy.

s

In State ex rel. Parker Distilling Company, 139 S. W.
l. ¢, 486, the Supreme Court on a "motion for rule" held an
act of the Legislature was unconstitutional which act provided
that the Clerk of the Supreme Court was to furnish to counsel
for litigants a copy of the opinions rendered by the Supreme
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Court free of charge. The court held sald aet violated
Section 46, of iArtiele IV.  The court said (p. 487):

"The state pays the stenographers

for theilr services out of public

funds. The state buys and pays for the
machines which are worn out in the
service. The state buys and pays for
the stamps used for the transmission -
of these copics required to be furnish-
ed to the litigants. Under these
circumstances, to my mind it is clear
that as to private litigants this law
contemplates the apropriation of
public funds for the bemnefit of
1%?.‘:&31 litigants, and is therefore
Vo ™

It 1s gratultous grants that are barred by the
Constitution of the State of Missowril. State ex inf, ve.
southwestern Bell Telephone Company, 92 5. W, (24) 612, 613,
State ex rel, Kelly v. Haclmann, 2056 S, W, 161,

; While sSection 9060, supra, entitles the state
registrar to a fee of fif eents for each certified copy,

and by virtue of the Constitution, Section 46, Artiecle 1V,

the Le;islature cammot make or authorize the making or giving
of any gratultous grant to individuals, yet, the Leglslature
did enact Sectlons 138584 and 13885, supra, and made it manda-
tori that certified coples be glven free of charge to scldlers,
sailors or marines, or to thelr dependents, when such records
were necessary "for a United States pension, or any other
claim upon the govermment of the United States,”

The constitutionality of Section 135884, supra, in
our opinion, is doubtful, However, we are not deciding that
question. Suffice 1t to say that Section 13885 makes it a
misdemeanor if any person charged with the duty of furnishing
certified copies of records, fails to so furnish such free of
charge. Iurther, "Every statute will be presumed to be consti-
tutioral till the contrary plainly appears, and it 1s only
when it manifestly infringes some provision of the constitution
that it can be declared void. State v, Burgdoerfer, 107 lo.

1, and cases cited." Deal v. ! ssissippi County, 107 Vo. 464,
1. ¢. 468, 7ve, therefore, for the purpose of this opinion,
assume that Section 13884 is constitutiomal,
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Section 135884, supra, requires the custodians of
records to give without fee or compensation certified coples
to "any soldier, sailor or marine in service or honorabl
discharged, or any dependemt" when such records are re ed
to perfect a claim "for a United States pension‘ or any other
claim upon the ?wernmnt of the United States.,” In o
_ words, Section 13884 only requires the gratultous ;iving of

records or certified copies ghnn certain facts exist, Ve do
not know whether or not the certified copies were iven in
order to claim a United States genaim or to perfect a
claim against the government, onsequently, in order to
answer your requeat, it necessitates a finding of fact in
each individual case.

40 goldler, sailor or marine, or thelir dependants,
are entitled to certified copies free of charge unless it be
for the purpose of getting a penslion or to establish or
perfeet a clalm inst the government of the United States,
The mere fact that the Veteran Administration, Veterans of
‘oreign Wars, Disabled American Veterans, American Leglon
CCC camps, WPA, American led Cross, request certified coples,
do not of themselves or the nature of their work entitle them
to gratuitous bipth or death certificates., If such organiza-
tions or persons desire copies of birth or death records in
order to perfeet the claim of any soldler, sailor or marine
in servige or henorably discharged, for a pension or other
claim against the government, then, in our opinion, the coples
mist be furnished free of charge., You will underastand that
we cannot write an opinion approving the gratuitéous giving of
certified copies to the gnrties or agencles enumerated in
your letter, because we do not have the facts in each individual
case,

From the above 1t is our opinion that every person
appl for a certified copy of a th or death record, is
entitled to receive same, of which there shall be a charge
made, for the service rendered, in the amount of fifty cents
per copy, with the exception that if it is necessary or
required toc periect the claim of any soldier, sailor or marine
in service or honorably discharged, or any of their dependdnts,



for the mn'ﬁaea of obtaining a pension from the United States
or to establish any other claim upon the govermnment of the
United States,certified coples shall be furnished free of
charge. . ,

Yours very truly,

James L. HornBostel
Assistant Attorney-General

APPROVED:

Attorney-General

JLHEG



