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The Attorney-General wishes to acknowledge receipt
of your letter of August 31, in which you request an opinlon
of this department. This letter, omitting caption and signa-~
ture, is as follows:

"Is the American spelling of a German
name, although inconsistent with the
German nmethod of spelling, accepted in
Courts of Law? IPFor exanple; An applicant
desires a birth record under the naue of
Kehl (American liethod of spelling surname)
and the name was originally spelled Kuehl,
which iz the German spelling of the name.
Would 1t be advlsable for the applicant to
have hlis name changed to the American ver-
gilon by court order?

"wuestion II: An applicant for naturall-
zation being naturallzed in the year of 1866
in Jackson County, lo. has a son born in
Bavaria, Germany in 1883, There 1s no
reference to the fact of naturalization

of any other member of this man's fanlly on
the naturslization certificate, and the cer-
tificate in question gilves the name of Jack
Holt and the name of the applicant for
birth record is Max Hoedl, At the time of
issuance of these papera, was the fact of
naturalization of the parent sufficient to
naturallze a minor chlild i1f the child arrived
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in this country prior to the age of
twenty-one and lived here continuously

for five years? In event the name of

Hoedl were changed at the time of naturalie
zation to Holt, should there not have

been some reference Lo the fact of

change in name at time of naturaliga-
tiont"

Your request contains two guestions, the first of which
is whether or not an spplicant for a virth record and whose
name at present is Hehl, the aAmerican spelling, should have
the spelling of his name changed to Kuehl which was the
original German spelling,.

We belleve that the two versions of the applicant's
name will be governed by the doctrine of "Idem Sonans",
wiich dale is recognized in this state. As authority there-
for, we wlsh to cite you to Davison v, Bankers Life Assn.,
150 3. We 713, le co 715, 166 li0o. Appe. 6254 In that case
the court sald:

"tThe rule of idem sonans is that absolute
accuraey in speliling names 1is not required
in a legal document or proceedings either
civil or eriminaljy that if the name, as
spelled in the document, though different
irom the correct spelling thereof, conveys

to the ear, when pronounced according to

the commonly accepted methods, a sound
practically identical with the correct naue
as cormmonly pronounced, the name thus glven
is a sufficient designation of the individual
referred to, and no advantage can be taken of
the clerical error.' (4 Words & FPhrases,
3380) o # % # % o

Wwe also wish to cite you to Ruhin v, Bussakin, 130 3.
We (2d4) 224, wherein the eourt discussed thiés matter at length.
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Thus 1t appears to us and is the opinion of this
Department, that in view of the faet thet this name is
pronounced the same and sounds the same, that it will be
unnecessary for the apnlicant to have his name changed by
& cart order, for the purposes set out in your request,

The second question in yolr request has to do with
the status of a ehild born in Germany, of alien parents,
whose father subsequently was naturalized in this country.
In answering this questlon we will clite you to Title 8,
Chapter 11, Sectlon 714, U.S5.C.A., &t page 679, which pro-
vides as follows:

"A ciild born outside of the United States
of alien parents, or of an alien parent
and a citizen parent who has subsequently
lost citizenship of the United States,
becomes & cltlizen of the United States
upon fulfillment of the following condi-
tions:

"(a) The naturallization of both
parents; or

"(b) The naturallzation of the surviv-
ing parent 1f one of the parents is de-
ceasedj or

"(c) The naturalization of the parent
having legal custody of the child when
there has been a legal separation of the
parents; and if ==

(d) Such naturalization tekes place
wnile such child is under the age of
eighteen years; and

"(e) Such child is residing in the United
States at the time of the naturalization
of the parent last naturalized under sub~
section (a) of this section, or the parent



Mre V. Me Scott (4) September 1, 1942

naturalized under subsection (b)

or (c) of tiis section, or tnere-
after begins to reside permanently in
the United States while under the are
of elghteen years,"

As can be seen, after reading the statute clted above,
your s econd question is poing to be governed by the facts,
This statate appears to be very clear and unambiguous. If
both perents of the applicant or the surviving parent, if
one is deceased, or the parent having legal custody of such
applicant where the parents are separated, have been
naturalized and 1f such parents'! naturallzation took place
before the cuild was eighteen, and while living in the United
States while such naturallization took place, he is a citizen
of the Unlted Stutese 1f the facts of tnls case are applled
with the law, wihich seems to be plain, your second question
wlill be enswered.

Respectfully submitted,
JUHN S, PHILLIPS

Assistant Attorney-General
APPROV. D3

ROY MeXT ICK
(Attorney-Gem ral)
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