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'PUBLIC NOTIéES: Maximum féte for publication of publiec notices

on behalf of state or county is ten cents per -
column line of two inches length, twelve lines
per column inch, in the absence of law authoriz-
ing or requiring use of larger type, wider
spacing of lines or incorporation of emblems.
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June 2, 1954

Honorable John £, Peters
" Prosecuting Attorney
Osape County

Linn, ®Missouri

Dear Sirt

Reference is made to your request for an official
opinion of this department reading as follows:

"Will your honorable deparbtment please
glve wme an opinion, as Ho whether or
not, under the provisions of fection
1%3,030, the charges, marked on each
of the Clippings enclpsed, can be sus=-
tained, as a lepgal charge under the
section cibted Re S. Mo, 1949% You

-will note the difference In the charge

of the two psapers, one representing
each Political Party here in the

County. 7The one, Single Column, seven
inches in space, published L times,
charge 56,00, The other, Double Space,
8% inches, or total of single space 17
inches, L issuses - charge 968,004

"As I read the section quoted, the maximum
that can be charged is not over §1.00 per
inch, but this maximum contemplates, the
type, desipgnated in this sectlon of the
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law, as I understand it, that 1is 'Six
Point', is this interpretation, in your
‘opinion eorrect?

"Furgher, under the terms of and looking
at the proviso, beginning in line 11 top
right, i1s there some other provision of
the law, relative the same subject, that
fits this proviso portion of the statute,
er is this an abstract provision to fit a
special order, that might be mads by copy
or description, furnished, with request

that 1t be so printed? It would seem that
the first part of the proviso requires,
that there should first be mome law,
authorizing or requiring the different
slize of type, and form of the notice,
which would go to make up and determine,
the space charged for,

“Laéﬁly; can the charge set out on either
of the two notices submitted, be sustained
under the seeticn.e?ilawy-eited above?

"Your opinion will Ee sppreciated,"

You have submitted wlth your letter of inquiry the
¢lippings referred to therein, We observe from such elippings
that they are notices of the primary election to be held on
the third day of August, 1954, This publication has been
made by the county clerk pursuant %to the provisions of Sece
tion 120,330, RSMo 1949, reading as follows:

"Upen receipt of such notice, sueh county
clerk shall, not lessithan ten days there-
after, publish so much thereof as may be
applicable to his county, once each week,
for four consecutive weeks, in at least
two, and not to exceed four, newspapers

ef general circulation published in said
county," >

The expense of such publicatlon is made a liability of
the county under the provisions of Section 493.020, RSHo
1949, which reads as follows:
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"When any such advertisement shall be
made by a public offlcer, thersunto

- authorized by law, the reagonable expense
thereof shall be allowed and paid out of
the eocunty treasury, as other demands

and charges of a like nature."

The statiutory maximun rateés which may be charged for
the publication of publie notices have been estald ished by
Section 493,030, RSMo 1949, whieh reads as follows:

A

"When any law, proclagiation, advertise-
ment, nominations bo 6ffice, proposed
constitubional amendments or other ques-
tions to bhe submitted to the peopls,
order or notice shall be published in
any. newspaper for the state, or for any
publie offlcer on agoount of or in the
name of the state, or . for any county,
or for any public officer on account of,
or in the name of any county, there shall
not be charged by or gllowed to any such
newspdper for such publicationz a higher
rate than ten cents psr line for each in-
serti@n,-theﬁl?nes,gg;ﬁguuWé inagasllang
and to bhe 8 n type cceupying iwelve
1fnes to the column ingh, fractional lines
o be charged and paid for as one line}
provided, howevser, that where any law
authorizing and requiring the publication
of any such law, proeclamation, advertise~
ment, nominations to office, proposed con=~
stitutional amendments or other questions
to be submitted to the people, order or
notice, shall require the use of a type
having a "body larger than six point, or
more than one slze of type, or the use
of any emblem, or bthe spacling of lilnes
.80 a8 te have a blank space between the
- lines, said printing shall .be pald for
‘by the inch of space used, single column
of twelve ems pica wlde, which price per
inch shall not exceed the rate of one
dollar per inch, single column of twelve
ems pica wide, for each insertion, When
any law, proclamation, advertisement,
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nominations to office, proposed con-
stitutional amendmente, or other questlons
to be submitited to the people, order or
notice, shall be required by law to be
published in any newapaper, the rates

. hereln specified shall prevail, and all
laws or parts of laws in confllct hersew
with, except sections 193,070 to 493.090,
are hereby repealed," (Emphaais 0urs.)

You will observe that under the first portion of this

statube the maximum rate which may be charged for such pube

lications has bean fixed at ten cents per line for each
insertion, "Line" as used in the statute has besn defined
a8 being'ane of twoe inches in length and set in a type
occcupylng twelve of such lines to the column inch, This is
the maximum which may be ehargad in the absence of certain
qualifying.provisiens fauna in the same statute.

It is nmted that in the QVent a law authorizing or re-
guiring the publication of certain types of informative
materlal for the benefit of the public requires that type
of a different size be used, of the use of blank spaces
between lineas, or the incorporation of emblems, a diff'erent
maximum rabte may be charged., In such c¢ircumstances the
maximum reate for publication shall be based upon the inch
of space used by & single column of twelve picas wide, The
rabe so fixed for such type of publication may not execeed

$1.00 per column inch for each insertion. However, this

latter rate is inapplicable to notices such as those now
under consideration inasmuch as the statute requiring the
publication thersof makes no requirement so as to bring the
publication within the proviso found in the statute.

The foregoing rates, of course, are the maximum which
may be lawfully charged by the newspaper publighing the
notice, Tt is made the duty of the officers procuring such
publications to obtain the best rate obtainable within such
maximums as provided by Section L93.040, RSMo 1949, which
reads as followst

"In procuring the publlication of any
law, proelamation, advertisement,

order or notice, as in section 493.030
mentioned, the public officers shall
accept of the most advantageous terms
that can be obtalned, not exceeding the
rates limited in said section,”
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It might also be well to point out that an agresment
between two or more publishers to charge the highest legal
rate ls immoral and not enforceable as was held in Pendleton
VVC» 315bury, ?8 Sb‘wlﬁ Sl, 1014. }.\’{0,. Appg 723.

CONCLUS ION

In the premises we are of the opinion that the maximum
legal rate which may be charged for the publication of the
notice of a primary election is that fixed by Ssection 493.030,
RSMo 1949, being ten cents per line for each insertion, each
line belng two inches long and set in type occupying twelve
lines to the column inch with fractional lines being charged
for as a whole line, o S

- 1t is our further opinlion that the charges which you
have indicated upon the two clippings submitted, amounting
to $56,00 and @6§¢OG respectively, are both in excess of the
maximum legal rete which may be charged for the publication
of the notice to which they relate.

The foregolng opinion, which I hereby approve, was pre-
‘pared Py my assistant, Will ¥, Berry, Jr, '

Yours very truly,

_JOIN M. DALTON
Attorney Gensral
WFB:v1w v



