1, Desler resident of Mis souri
running cars from another
state in Missouri to negotiate
sales must use Missouri dealers
liecenses on them,

Automobiles:

2, Desler may not use dealers
licenses for private purposes
rﬁb and pleasure.
)
November 14, 1933. B
rn
Fl/l_nw
Mr. Robert L. Murphy ) 1
Prosecuting Attorney /
Unionville, Missouri. ( /) e
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Dear Mr, Murphy: 4

We have your letter of September 15, 1933, in whieh is con-
tained a request for an opinion as follows:

"We have a very troublesome problem here in my County
in regard to the use of automobile dealers licenses of
another state by a resident of this state who purports to
be a representative of a motor company whose place of business
is in another state.

The specific cese that I would like to have the

opinion of your department is this, A man living here in
Unionville has a garage here and is a dealer in used cars.
He has a place of business here in Unionville and he hes
purchased Missourl dealer's licenses. He claims that he
represents a motor company whose place of business is in
Chariton, Iowa. This man frequently brings cars from
this plece in Chariton, Iowa, to Unionville and vieinity to
sell them. Most of them are used cars, and the law in Iowe
is, as I understand it that when a licensed vehicle is sold
the license goes with the car. So apparently both the

~ liecense and the car belongs to the Iowa dealer., This man
here in Unionville brings those used cars here to Unionville
and runs them on the Iowa licenses, and his justification for
doing s0 is that they serve the seme purpose as a dealer's
license, and in faet that they are dealer's tags because in
Jowa dealer's licenses are used only on new cars. He justifies
his use of the Iowa licenses on the grounds that he is a repre-
sentative of the Iowa firm,

L ]
Is this proper where the man has a plaece of business in

Missouri. I wish to eall your attention to paragraph (a)
of Section 7764 Revised Statutes of Missouri 1929 which states
in part "All menufacturers end dealers shall, instead of
registering each motor vehicle manufasctured or dealt in, make
application upon & blank to be furfnished by the eommissioner
for all the motor vehicles owned or contreolled by such manu-
facturer or dealer."




part

part

What is the opinion of your department as to the meean-
ing of the phrase underlined above? It would seem to me
thet it wonzl require this man to use Missouri dealer's tags
on the cars that he brings down here while he is using them
for demonstration purposes or otherwise.

This seame individual has given us quite a lot of
trouble by using his Missourl desler's licenses for
privete purposes and for pleasure. He drives a car
ell the time and has never purchased individual license
plates. When confronted with this faet he claims thet he
is always looking for prospects, and that as he does not
keep any motor vehicle for any length of time that it would
be 2 herdship on him es 1t would require that he be continual-
ly trensferring license plates. Of course there is no merit
in this claim and we are requiring him to buy individual
license plates for his personal use, Does this meet with the
approvel of your department?

Will you please give me your opinion on this matter at
your very earliest opportunity, as I have a ocase pending
against this individual for operating e motor vehicle with
improper license pletes and would like to have your advice
before proceeding with 1%,

Thanking you in advance, I an"

Section 7764 R. 8. Mo., 1929, Art. 1, Ch. 41, provides in

as follows:

"Seo. 7764, Reglistration of manufagturers and deelers.-
(a) All manufascturers and dealers shell, insteed of regis-
tering each motor vehicle manufectured or dealt in, make
application upon 2 blank to be furnished by the commissioner

for'distinetive number for g;% the motor vehicles owned
%f gontrolled by such manufacturer or deeler, sald applica-
on to contain: ete. ete."
Section 7758 R. S. Mo., 1929, Art. 1, Ch, 41, provides in
es follows!

"Sec. 7758, Applieation of law.-This article shzll be

g;olug*vg;; gontrolling on the registration, regulation,
operation, ownership and sale of motor vehicles, their use
on the publie highweys, ete.”




Seeotion 7759 R. 8. Mo., 1929, Art. 1, Ch. 41, provides in

part es follows:

"See. 7759. Definitions.- ****¥* 'Desler.' Any person,
firm, corporation, assoclation, agent or sub-agent engaged
in the sele or exchange of new, used or reccnstructed motor
vehicles or trejlers.”

We cen find no decision to fit this perticuler situation
but, construing the sbove statutory sections together, we are clearly
of the opinion thet the man referred to in your letter being a dealer
must use Missouri deelers licenses on all cars "owned or controlled”
by him when he drives said cars in the furtherence of his sales premo~
tionsg. The lenguege of Section 7764 is perfectly plain and unembiguous.
Nowhere in the article, entitled Reguletions and License Fees, is there
any provision allowing a resident desler to use the licenses of another
state on cars owned or controlled by him; end since by Section 7758 said
article is made exclusively contreolling in such metters of registration
there is no room fer any other ceconstruetion. The dealer in this cese
is a resident of Missouri and must be bound by our statutes. Whatever
connect ions he may have with any Iowa firm cemnot affect his own status
if es you heve steted, he himself controls the cars for the purpose of
selling them es e deeler in Missouri,

L8 to the further guestion of whether & dealer may use his
deelers licenses on & cer driven by him for private purposes or
pleasure, slthough we can find no decision in point, we eare of the
opinion thet he can not,

Section 7764 R. S. Mo., 1929, Art. 1, Ch. 41, provides in
pert as follows:

"(b) TFees and pletes for menufacturers and dealers: On
the payment of & registration fee of $21.00 there shall be
assigned to such manufagturer or desler a certificate of
registration in such form as the commissi oner shall pre-
soribe, and two sets of number plates bearing sucdh number,
As meny duplicate sets of number plates as mey be desired
may be obtained upon the payment of & fee of §$10,50 for
esch duplicate set.

(e) Display of duplicate number plates: Such duplicate
number plates may be displeyed on any motor vehicle used in
the business of the masnufacturer or deeler, dbut shall not be
displeyed on any motor vehicle or trailer used for the private
purposes of any such mamufacturer, dealer or their enployees,
or on any motor vehicle or trailer hired or loaned to others.”

From & reading of the above sub-sections in connection with
sub-section (a) of Section 7764 quoted earlier in this opinion, it
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is obvious that the legislative intent was that dealers licenses could
only be displayed on automobiles used in business. Section 7764
applies to dealers only as dealers in business. A dealer in his
private life is of course subjeet to the registration laws applicable
to the average individual end must obtein his license according to
Section 7761 R. S. Mo., 1929, whiech for the purposes of this opinion
we need not set out here., To construe the law in any other way would
heve the effeot of placing dealers in a special cless for ell pur-
poses, public es well as private, and such was obviously not the
legislative intent. The books abound with cases holding that where
possible effect must be given to the legislative intent hence our view
of the present situetion.

Very truly yours,

Cherlss M. Howell, Jr.,
Assistant Attorney Generel.

Approved:

Attorney Cenerel,




