CIRCULT CLIRI: A person over the age of seventeen
RECORDER OF DEEDS: vyears may act as deputy cirecult clerk.
DEPUTILS:
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Mr, Wilburn larshall

Circult Clerk and Ex-offlclo
Recorder of Deeds

Ray County

Richmond, Missourl

Dear Sir:

This 1s to acknowledge recelpt of your letter of
August 20th, 1943, in whilch you request the opinion of
thls department. Your letter is as follows:

"Am asking for information, regarding
a deputy I have, who 1s nineteen years
of age.

"Some one has brought up the question

as to the legallity of her signing instru-
monts for me, which are brought in for
recording.

"Would appreciate your opinion of this
matter, # * & & & & % & % * % » % » # "

From your letter 1t appears that you desire to know
whether or not the acts of your deputy, who is nineteen
years of age, are legal and binding. We understand that
your deputy has been duly appointed by you, as such deputy,
and that the appointment has been approved by the court or
by the judge in vacatlion.

Ray County, by the last decernial census, has a popula-
tion of 18,584, end, under Section 13147, R. 8. lo. 1939, as
amended by the Laws of lilssourl 1941, at page 525, there 1s
created an office of recorder in each county In the state
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containing 19,000 inhabltents or more, wilch offlice shall
be styled "the office of the recorder of deeds." It is
provided by Sectlon 13148, R, O. Lo, 1039, as auended by
the Laws of Missourl 1941, at page 525, as follows:

"The clerks of the circult courts shall
ve ex officio recorders in thelr respec-
tive countlies, excert in countles con-
taining 19,000 inhabitants or more."

Therefore, your office falls under that classification and

is das%gnatod as "circult clerk and ex offlicio recorder of
deeds.

Under Article 1, Chapter 92, R. S. loc. 1939, the article
pertaining to clerks of courts of record, we find Sectlon
13299, which provides as follows:

it

Lvery clerk may appolint one or more
demvuties, to be approved by the judge
or judges, or a majority of them in
vacation, or by the court, who shall
be at least seventeen years of age and
have a2ll other quelificatlions of thelr
principals and take the llke cath, and
may In the name of thelir principals
perform the dutles of clerk; but all
clerks and their suretles shall be
responsible for ti.e conduct of their
deputies.”

Under this section you are authorized and empowered to ap-
polnt as your deputy a person at least seventeen years of
age who has all of the other qualifications which are neces-
sary for you to have as circuit clerk.

CONCLUSIUN

i1t is, therefore, our opinion that the acts of your dep-
uty, who 1s nineteen years of age and who possesses all of
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the other qualifications which you, as circult clerk,

possess, and whose appointment has been approved by the
Judge or by the court of the circult in whichh Ray County
is now situate, are valld and binding In all resnects.

Respectfully submitted,

COVELL R. HEWITT
Asslstant Attorney-Ceneral
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