
SCHOOLS : Under Section 10501, rl . S . Mo . 1939, as amend9d L~w~ 
or' Mo . 1941 , "copy11 of treasurer ' s statement do~s not 
mean "certified copy" or "proof of publication . 

July 22 , 1942 . 

Honorable Lloyt.. \: . Ki ng 
s tate Superintendent of Schools 
J efferson City , Uiaaouri 

Dear Ur . King: 

Fl LED 

Lf 

Tho Attornay-Genornl wishes to acknowledge recei pt 
of your letter of Jul y 18, 1942 , requeating an opinion from 
t his depnrt .. tent . I'ho let tor t>equestinc such opinion, o.1 tor 
o.lli t tin t no caption and oignature , is as follovrsa 

"Inquiry has como to this Dopartmont 
about the roqu1romente of the law 
, ;ovorninc the mo.kin~ and publishing 
of a financial report by tho board 
of education as required in s ection 
10501 , as amended in House Dil l No. 
146, Laws of 1941 , page 536 . 

"Section 10501, as amended , requi res the 
boa~d of education t o make and publish, 
anuually, on or before tho 15th day of 
July in each yoar , a financial state .1ent. 
The l aw further provides that a copy 
of t he board ' s financial report shall 
be sent by the secretary to the State 
Zuporintendent of ~ublic Schools before 
the district can qual ify f or the state 
apport1orunont of public school funds . 

"In a previous inquiry , I submitted to 
you a general financial statement form 
to bo used by the soorot ary of the 
board i n makin ~ the roquirod f inancial 
re~ort to this Dopart~ent . In sub~tting 
this form, I aaked if it was complete 
onoU{;h to co..apl~ v. ith the provisions of 
Soct1on 10501, o.s amended 1n HOU30 Bill 
No . 146 , Laws of 1 941 , pngo 536 . llso-
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I as ked if this law gave t ho State 
~uporintendont authority to determine , 
within t ho general provisions of the 
law, the form and extent of the fi­
nancial report required of t h e board . 

"In your official opin ion of llarch 24, 
1942, you advised that the form sub­
mi t ted by this Department is complete 
enough to comply with t he provisions 
of the lAw, and that the State Superin­
tendent of Schools has authority to 
proscribe t ho form upon which tho re­
port shall bo made to his off ice . 

"Board s of education have asked whether 
or not it is mandatory, under this act, 
for t hem to submit as proof of publica­
tion a certified copy as r eport ed and 
published in the district _ and whether 
or n0t t he s tate Superintendent of 
5chools has ~10 authority, under this 
act, to require such proof of publication. 

"Question : 

"1 . lJoes t he State Superin tendent of 
Schools have specific au thority, 
under t ho provisions of this act , 
to require t he board of education 
to submit to this Department a 
copy of t he certified proof of 
publication before the district · 
can qualify for tho state public 
school fund apportionment? 

"2 . If the Stat e Superintendent of 
Sch ools docs not have authority 
to require proof of publication 
of t ho f i nancial statement , on 
whom rests the responsibility for 
onforcins t he lau which requires 
its publication? 

" I alulll app r c1o. t e y our aovice and o.f.f'1c1al 
opinion. " 
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As t o your first qu~stion, I will ci ~e s ection 
lObOl o1' t he nevi sed Statutes of I .• is souri for 193v , and as 
a 1ended by the Laws o~ lUssouri, 1941 , page 536, which 
section provides as follows: 

"llo :nomber of any public school board 
of a city, town or village in this 
state having l oss than twenty- five 
thousand inhabitants shall hold any 
office or employment of profit from 
said board while a member thereof 
except the secretary and treasurer6 

who may receive reasonable COi:lpansa­
tion for their services; Provided, 
tho compensation of the secretary shall 
not excoed one hundrod and fif t s doll~rs , 
and that of the treasurer shall not ex­
ceed fifty dollars for any one year; 
and arovided further , that it shall be 
tho uty of each of said boards, and of 
t he boards of directors i n other school 
d istric t3 in this state havint; six 
directors or havinG high schools, to 
mnke and publish, annually, on or before 
t he 15th day of July 1n each year, 1n 
some newspaper published in suoh school 
district, and if there be no newspaper 
published therein, then by written state­
ments posted in five public places in 
such district, a detailed state.~nt of 
aJ.l receipts of school moneys, when and from 
\"Jhat source derived, and all oxponditures , 
and on what ·account; also , the present in­
debtedness of the district nnd its nature , 
and the rate of taxation for all purposes 
for the year, fihich said stateillent, so 
required to be made and publ ished, shall 
bo duly attested by the president and 
secretary of tho board, and t he secretary 
shall forward a ~opy of said report to 
tho state superintendent of public schools 
at Jefferson City. The state superintend­
ent of schools shall not release the state 
aid apportioned to s uch n d istrict for the 
next en•uing school year until a copy of 
t he required report ha~ been received at 
h is of fice i n J efferson City and has been 
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approved by h1m, and any board of 
education or board of directors who 
shall fail, refuse or neglect to 
order such state.Jent to be made, and 
an~ officer of said board who shall 
fail , refuse or neglect to prepare 
such statement and publish and forward 
tho same, as required by the foregoing 
provisions of this section, when ordered 
by such board, shall be guilty of a 
misdemeanor and punished by a fine not 
to exceGd one hundred dollars . " 

As can be seen from tne above statute, this law 
provides t hat a detail ea statement of all receipts and of 
s chool moneys, when and fron what source derived, and all 
expenditures , t he present indebtedness of the school district 
and t ho rate of taxation for all purposes for the year, 
shall ve duly attested by the pres ident and the s ecretary of 
t he school board and published, and the secretary shall for­
ward ~ £2El of said report to t he State Suporintondent of 
Public Schools at J efferson City , llissouri . Unlesz a copy 
of sue~ report , duly att ested by the preoident and secretary 
of t 11e board, is received by the State Superintendent of 
Schools, the latter shall not release tho State aid apportion­
ed to such dis tric t until such copy is furnished him. It 
will be noted that the statute does not speak of a "certified 
copy" of such statement or of a "proof of publication" of such 
state~ent, but only provides ~at a "copy" of such statement, 
which was made and published according to the above statute, 
shall be furn i shed the ~ucation Depnr~~ent . Tho only require­
ment is that such copy be attested by the president and secre­
tary of the board . 

Upon receipt of a copy, attested in the proper 
~ar~er, fro~ any of the school boards, t he s tate Superintend­
ent of Schools can pres ume that the officers of such boards 
have performed their duties as required by Sect ion 10501, R. s . 
1·o . 1 9 39 , as amended , and therefore presume that this state­
ment, a copy of Which has been sent to hie, hns been publ i shed 
pursuant to the statute nentioned above . In general , it is 
presQmod that an off icer does his duty and tnat his proceed­
i ngs are legal and regular . s oe State ox rel . Ball v . ~he 
_card of Health, 26 s . '· · (2d} 772 . 325 uo . 41 ; .ater man v . 
Chicago Bridg e and Iron .orks, 41 s . w. {2d ) 575, 328 Mo . 688; 
Gilbert v . Ualan~ 100 s . w. (2d} 606, 251 :.o . App . 469 . 



Hon . Lloyd w. King -5- July 22, 1942 . 

Following this line o£ decisions the State Superin­
t endent o£ Schools, upon receipt of a purported copy of the 
treasurer ' s report properly attested, has the power t o then 
apportion the State Aid to which the school board in question 
is entitled. This depart~ent does not feel that t ho Legis ­
lature intended to say that a "certified copy" or a "proof 
of p~olication" should be furnished the st~te Superintendent 
of Schools . The only term used is "copy" and we f ool ~hat 
t hat was t he intention of the Legislature in vi ew of the 
authorities we have cited above . 

As to your second question, if any officer of the 
school board shall fail, refuse or neglect to prepare a 
statement of this kind a£ter having been ordered to do so 
~ !h! board, such officer or off icora-ihall be deemed guilty 
Of a misde~eanor and punished by n fino not to oxcoed One 
Hundred Dollars as provided in t he section set out above. 
In view of the fact t hat t his constitutes a criminal offense, 
the responsibility for enforcement of the law rests on the 
law-enforce~ent authorities in the county in which the school 
district is l oca ted . It can be seen fro~ reading t ho above 
statute that an officer of ~ school board is guilty of no 
offense unless he r efuses to prepare and publish such state­
ment after havine been order ed s o to do by the school board. 

Conclusion 

Theroforo , it is the opinion of this Department 
that the statutes do not conte:aplate t he furnishint:; of a 
certified copy or proof of publication of the state~ent re­
quired to be made under Section 10501 , R. s . Uo . 1939 , as 
amended by the Laws of Hissouri, 1941, but tha t only a copy 
of such stateaent, a ttosted to by the president and secretary 
of t he school board , i s nec eosary . I t i s further the opinion 
of this departnent that tho enforcement of the a bove section 
wit h regard to publ ication of a state ... Jent as required UIXler 
Section 10501, R. s . no . 1939, as amended by the Laws of Uls­
sour1, 1941, is in tho hands of the law- enforcing authorities 
of t J.lO county whe rein the school board is l ocated . 

APPrlOV..;;D : 

.JARRY n. kAY 
(Acting ) Attorne~ -General 

{ospo0~fully submit t ed , 

J OHN S . PHILLIPS 
Assis tant Attor ney-General 

JSP. :EG 


