
- . ELECTIONS: 
Absen~e Ballots - Voter may cast absentee ballot in office ~f 
county Clerk within time prescribed by law and leave the ballot 
with said Clerk to be opened and counted in manner prescribed by 
law. 

september 18, 19~4. 

Hon. Walter c. Jackson, 
Ole rk or Countr Court , 
Bloomfield, Missouri. 

Dear Sir : 

This department acknowledges receipt of your letter 
of some time ago relative to the absentee ballot. We r egret 
t hat due to the numerous requests which we received tor opinions 
prior to the primary election, in addition to our many other 
duties, we were unable to furnish you the opinion at that time; 
however, we assume this question will again present itself in 
t he coming general election and we presume tbe opinion will be 
of va.lue to you at t hat time. The question contained in your 
letter is a s follows : 

"Can a qualified elector in apply~ng to 
the County Cler k in his county at the 
time of making his affidavit tor an ab­
sentee ballot obtain t hat ballot then 
and t here within the time specified, vote 
hi s ballot at t hat time and have the same 
held up by the County Clerk or Board ot 
Election Commissioners, or will it be 
necessary tor the Clerk to take the appli­
cation for t he ballot and mail the same 
to the address given in the attidaT1t, 
and mailed back to the clerk when voted?" 

The Legislature of Missouri in 1 933 enacted the new 
sections relating to absentee ballots, same to be found in Laws 
ot Uo . 1 933 beginning on page 219. Due to t he tact that this law 
has been so r ecently enacted, t here are no court decis i ons con­
struing the various sections; hence, we must construe t he sections 
according to the plain wording ot the same. 

Sect ion 10185, Laws of Mo. 1933, page 222, provides 
as :follows : 
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"Such absentee voter shall make and 
subscribe to the affidavits provided 
tor in the application, and on the re-
turn anTelope for said ballot before 
an officer authorized by law to admin­
ister oaths in thi s state, and such 
voter shall exhibit the ballot to such 
officer unmarked, and shall thereupon 
in the presence or such officer and 
or no other person mark such ballot or 
ballots, but in such manner that such 
officer cannot see or know how such 
ballot is mar ked, and such ballot or 
ballots s hall then in the pr esence ot 
such officer deposited in such anTelope 
and t he envelope securely sealed. such 
officer shall then write or print upon 
said anTelope the following: ' Absentee 
Ballot ot (insert name ot Toter) marked 
and sealed in m7 presence' which certifi­
cate shall be signed by such officer and 
his official title noted thereon, and tho 
enTelope shall be by such voter sent b7 
mail , postage prepaid, to the officer 
issuing the ballot, or, it more convenient, 
it may be deliTered in person and such 
official issue his written receipt t be%'efor; 
but in any event it must be returned into 
the banda ot the issuing officia l not 
later than 6 o'clock P.U. of the day next 
succeeding the day ot such election. " 

We specifically call your attention to the phrase i n the 
above quoted section "or, if more convenient, in may be deliYered 
in person and such official i s sue his written receipt t herefor, 
but in any event it must be returned into the hands of the issuing 
ottio1al not later than 6 o ' clock P.M. ot t he day next succeeding 
the day of such election." 

There is a proviso in Section 10186, Laws of Mo. 1933, page 
223, which is as follows: 

"Provided, howeTer, that no ballot shall 
be counted by said judges which has not 
been r eoe1Ted and tiled by tee issuing 
ott1c1al or officials within tho time by 
8his act %'e quired." 

CONCLUSI ON 

By a close scrutiny or the statute we find no proT1aion 
against a person ca sting an absentee ballot in the office of the 
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• 

County Clerk wi thin the time prescribed by law and leaTing 
the ballot with said County Clerk to be opened and counted in 
the manner prescribed by law. 

The County Clark has the s eal and is authorized b7 law 
to a~nister oaths , and it is the opini on ot t h is department 
t hat by reason or such f aots he is in the same posit ion as any 
other orticer authorized by l aw to administ er oaths; hence, 
he may accept and reta in the absentee ballots until such time 
as is prescribed by law tor the opening and counting of the 
same. 

APPROVED : 

OWN : .AH 

ROY McKI 'l'TRIClt, 
Attorney General 

Respectful ly submitted, 

OU.IVER W. NOLEt~, 
Assi stant Attorne y General 


