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Jananry 25, 1933

Hon. David E. Impey
Prosecuting Attorney
Houston, Missouri

Dear Sir:

Your letter of January 14, 1933 addressed to the Attorney
Genersl has been handed the undersigned for attention. In your letter
you recite the following facts:

"Texas County by the census of 1930 had a population
Of m’m.

"Is the Sheriff entitled to charge and collect his
per diem of three dodlars for attendance upon courts
of record for each day that the Probate Court and
the County Court are in session, if the Sheriff is
not (in person or by deputy) in actual attendance?

"Since the statute makes it part of his duty to at-
tend, I take it the presumption is that he did his
duty snd the burden would rest upon the county to
show that he was not in attendance.

"May the Probate Court and the County Court by order
direct that the Sheriff not attend and thus relieve
the county from the payment of the per diem, or has
the Sheriff the right in the facé of such an order
to actually attend (in person or by deputy) and in-
sist upon his right to three dollars per diem for
such attendance?”

The law of this state imposes a duty upon the Sheriffs in the
counties of this State. Section 1870, R. . Mo. 1929, provides:

"The several sheriffs shall attend the courts
held in their counties except where it shall
be otherwise directed by lawe. F*E w

Seetion 11789, R.S. Mo. 1929, provides for the fee of sheriffs
and among fees provided for therein is the following:

n *%% por attendance each court of record or crim-
inal court, and for each deputy actually employed




in attendance upon such courts, the number
of such deputies not to exeeed three per
day, $3.00, *** =

This section further provides that:

"In all counties of this state, which now
have or may hereafter have a population of
more than 50,000 inhabitants, and less than
125,000, the sheriff shall not be allowed the
fee of «00 for himself or deputies for at-
tendance, on the county or probate court, ex-
cept for such days as such court shall by an
order request such attendance."

It will be observed that the latter part of this Seetion only applies
to counties having a population of more than 50,000,

Section 1870 is a part of Chapter 9, Article 1 of the Statute,
designated, "Courts of Record ". The County and Probate Courts are
Courts of record, and therefore referred to in Section 1870 by the

language each court.

The Sheriff, having the duty imposed upon him by the Statute
as aforesaid, to attend each court and there being no statutory enact-
ment relieving him from such duty, in counties of less tham 50,000 in
g:pulation, it is the opinion of this department that the Shorifr would

entitled to his fees for such service.

If the Sheriff was derelict in his duty and wilfully failed
or neglected to perform the services required of him by law, he could
and should be proceeded ageinst for a meglect of his offieial duty.
In that event, we seriously doubt his ability to recover when not in

actual attendance upon the court.

The legislature has preseribed the duty of the Sheriff as a-
bove set forth, and only through an aot of the Legislature could such
duty be modified or changed. In our opinion, your County Court would
be without authority to order the services of the Sheriff with respect
to his duties of attending the Courts of record in your county,dis-

continued.

Yours very truly,

CARL C. ABINGTON
CCA:ER Assistant Attorney-General
Approved

Attorney General




