
ELE:CTIONS: County committeeman holds over until his 
successor is elected and qualiried. POLITICAL PARTIES: 

COMHITTEEHAN:. 

January 3, 1955 

Honora'ble l!arold S. Hutehison 
Prosecuting Attorney 
14a:r1es County 
Vienna, Z.ii s so uri 

Dear Hr. Hutehisont 

In your recent requ~st for an opinion ot this o:ffice, 
you ask: 

u A man in this county had his name put 
on the ticket o.f the Republican Part1 
for Oomnittee:man, 1948, then was elected 
and qualified. In 19.$0, $2 and .54 his 
n€Ulle did not appear upon the ballot and 
was not written in. 

ul·1y question is, did he continue to hold 
off'ioe until his successor was eleeted and 
qualified and is he at present a township 
co:mmitteeman ?" 

It is assumed that no one else received any votes what~ 
soever .for the office which the committeeman to whom you refer 
held, and that, there.f'ox•e, there was no successor. elected as 
Republican Committeeman in either thEli years ot 19$0, 1952, 
or 1951~ .• 

Section 12 of Article VII,. Constitution of 1945, provides: 

uExcept as provided in this constitution, 
and subject to the rignt of resignation, 
all officers shall hold office for the 
term thereof, ru1d until their successors 
are duly elected. or appointed a.nd quali.fied. u 
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Likewise, Section lo5.0l0 RSMo 1949 provides: 

••All officers elected or appointed by 
the authority or the laws o:f this state 
shall hold their otf"ioes until their 
successors are elected or allpointed, 
commissioned and qualified• 

Under similar provisions of the Constitution and laws in 
effect in 1922, the Supreme Court of Missouri,·in the case of 
State ex rel. Ponath v. Hamilton, 240 s.w. 445, reached the 
conclusion that at least for purpos.es of tenu.re and similar 
matters party committeemen were officers under the above quoted 
provisions. The cou.rt concluded, l.c. 448t 

ttwe oonclud•, therefore, not from in· 
ferenoe Qr implication, but from an 
interpretation based upon the nature 
and purpose of the statute creating 
party comm1 tteemen and the uniform 
character or the duties devolving on 
them as such, regardless of whether 
they are elected in the city or st. 
Louis by wards or in a county by town­
ships, that they are, so far as affects 
thei~ official tenure and the right to 
me.!nte.in and establish same, county of .. 
ficersj and hence within the purview or 
the section (4896 R.s. 1919) regulating 
contested elections." 

Thus it appears that for the purposes of this question, the 
party committeeman would hold over where no successor has been 
elected 9.11d qualified, and would. be, at present, the holder of 
the office or Republican Committeeman. 

Further, it appears that the general rule is that unless the 
statutes make a contrary requirement, those elected to an office 
such as committeeman will hold over and fill the office until 
their successo)J's are elected and qualified or accept the office. 
This general rule is expressed in 29 c.J .s.", Elections, Section 
86, page 117, where it is stated: 

"In accordance with the general trend of 
decisions in this country as regards of­
ficers generally, see the c.J.s. title 
Officers Sec. 48, also 46 c.J9 p 968 note 
55 1 in the absence of any general law or 
rule or usage of the party to the contrary, 
party officers, such as comrnitteemen; are 
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entitled to hold their positions until thei:r 
suceessors·are appointed or chosen and have 

. . qualified or until such suoeessors are elect­
ed pursuant to statute regule.ting elections," 

Section 120.770 provides for the election of committeemen 1n 
the August primary. However, 't;his statute does not make any pro­
vision ;tor the le.ngth o:f the· t.srm of office and is silent as to 
whether or not _the eom.mi t_teem:an l'ill bold over after his no;rmal 
term of' ptf1ce expires, Section120.800 provides that the county 
committee. shall be composed of the oom.mi tteemen and committeewomen 
eleeted.~t. the August primary n~xt p~.,9eeding. However, this see•," 
tion 'is: e.'lso silent as to any possible ·holdir~g over~ 

A further· search of' the statut.es reveals that by the provisions 
ot Section 120.780, committeemen and committeewomen for counties of 
the .first elass hold off'ice for two years and lluntil their successors 
are dul·~····.X.qu. al1fied.· and elected.n Likf!Jwise. by Section 120.790, it is 
provided. th~t committeemen and eommitt;eewomen :tor the City of St. 
Louts b.O:ld · oftioe :ror a period of four. years and nuntil their sueces­
aors &.r(;l duly elec.ted and qualified,n Thus, although it appears that 
the stat-utes do not specifically provide that committeemen in your 
county .. sh.· al.l hold o.ver, the Legis lat. ure has provided for such holding 
over in other <;ounties and in the City of St. Louis, and since the 
statutes cont~n no prohibition against such holding over in your 
count,-, the general rule as set out above would seem to apply and 
would be oon~dstent with the other. enactments of the Legislature, 
and consequently- the committeeman to whom you refer would hold his 
office until his successor is duly elected and qualified. 

CONCLUSION 

It is the conclusion of this office from the foregoing that the 
committeeman to whom you refer in your·request holds his offioe until 
his successor is elected and qualified. and. that he is at present the 
holder of the of'f'ice o:f Republican Oomm.i tteeme.n. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my Assistant, Vw. Fred L. Howard. 

Very truly yours, 

John M. Dalton 
Attorney General 


