BURIAL SOCIETIES: The right of burid socleties to soliclt
and recelve members over the age of

sixty-five years.

March 16, 1940

Honorable Frank Huffhines ‘4714;5)

Prosecuting Attorney

Stone County
Galena, Missourl

Dear Sir:

This 1s in reply to yours of recent dete wherein
you submit a request for an opinion as follows:

"I have haed two complaints from
funersl homes on the solicitation
for membership by burial Assoclatlions
on persons over 65 years of age. The
Christisn County Assoclation is three
years old and they sold a policy to
one Be. F. bBowling, age 72, who died
Just recently. His policy was trans-
ferred from an old .10¢ burial policy
about 13 years ago. Is this in
violation of any statute?"

By your second letter pertaining to thls request,
I note you state that tie Christian County burial
Assoclation was organized under the provisions of
Article X, Chapter 32, Revised Statutes of Missourli 1929.
You also state in your second letter that the original
policy to Mr. Bowlin. was not issued by the Christian
County Burial Association and that thet assoclation hed
no connection with the one which issued the poliecy.
It appears from your original request that the policy
which Mr. Bowling had at the time of his death had
been transferred by another assoclation to the Christian
County Burial Association.

It is a well settled rule of law that burial
assoclations are creztures of the statute and they
mast look to the statutesa for theilr powers and duties.
This is such a general rule that we do not deem it
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necessary to cite suthorities,

Referring to Article X of Chapter 32, Revised
Statutes of Missouri 1929, we fall to find where the
Christiaen County Durial Association was authorized to
receive the old burial policy of lr. Bowling under
which insurance is claimed against the Christiasn
County Burial Assocciation.

Section 5014, R. S. Missourl 1929, which ap-
plies to such associstions, provides as followss

"Associations may be incorporated
under the provislons of article

10. chapter 32’ Re Se 1929. for

the purpose of furnishing funeral

or buriel benefits for thelr mem=
bers: Provided, that no such
benefits shall exceed the sum of
three hundred dollars for the
funerel or burial of any one mem=
ber, Such assoclation when formed
shall be exempt from the provisions
of the general insurance laws of
this state, to wit: Chapter 37,

Re S. 1929¢ Provided, that any
such assoclation now in existence
may incorporate as provided in this
law within ninety days after it
shall take effect, and thereafter
no such assoclation shall be ine
corporated, as in this law authoriged,
until it shall have application for
at least three thousand memberships,
with et least one month's dues paid
on each application: Provided, that
no member shall be admitted into any
such association who, at his or her
last oirthdey was over age of 65
years, and that the premium or dues
collected by every such association
shall increase at the same as, or

a greater rate than, premiums are
inereased from 10 years to 50 yearss
Provided, also, that i1f any such
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corporation shall receive any member
as of any date prior to first day of
the month in which such member was
actually received, or who shall
receive any member at a rate for any
other age than the actual age of such
member shall be deemed guilty of a
misdemeanor and upon conviction
punished by a fine of not less than
five hundred ($500.00) dollars nor
more then one thousand (§$1,000) dol-
lars, and in addition thereto, it
shall be the duty of eircuit Jjudge
before whom such case is tried to
enter judgment declaring a fore
felture of the charter of the defend-
ant assoeiation."

It will be noted by this section that such
assoclations are prohibited from admitting members
whose last birthday was over the age of sixty-five.
It will also be noted that this section provides a
penalty for receiving members at a rate for any
other age than the actual age. PFrom the astatement
which you have submitted, it seems that the ¢
admitted Mr. Bowling into its organization clearly
in violation of said Section 5014, R. S. Missouri 1929,
because you stated in your letter that Mr. Bowling's
age is seventy~two years.

CONCLUSION.

From the foregoing it is the opinion of this
department that a burial association, organized under
Article X, Chapter 32 Revised Statutes of Missourl
1929, ia not authoriszed to solicit for membership or
receive a member into its organization whog at his or

her lasst birthday, was over the age of sixty-five
years.

Respectfully submitted
APPROVEDs

TYRe. Wa BURTON

Assistant Attorney General
COVELL R. HEWITT

(Acting) Attorney General
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