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A request for an opinion haes been recelvec from
you under dste of June 6, 1038, such request dbeing in the
following terms;

“In a cerntain county the County upt. of
~echools budgeted his snnuasl supervisery and
elerical expense end estiusted 1t et 337.560.
This amount being 'U.00 per tescher and not
in exee s of 1/4 his ennual sslary, whieh
was 71380,50, Zach month he billed the County
Court for ;83,121/2 as nhils monthly sllowmance
for sueh expense, ome months hils sctual ex-
pense is doudble that amount ené sometimes less
then that e2ount. I8 he entitled to this
encunt each month so long rs the totsl amount
is not in sxeess of 1/4 his snnual salary?
lense advise me in this particular matter.”

e e Yissouri, 1929, section $487, rrovides in
p=rt as follows:

,fﬂ?¢ "That the county superinteandent of publie

tressury not to exceed trenty-five per cent
of his smnus] salery for traveling expenses

nd necessory eleries) =gsistance, provided
such e&llowance shall not exceed three Jol-
lars ({U.C0) annually for every teacher under
kis Jjurledlietion. The county court shall, upon
presentetlion of his bill ;proprerly setting

forth his asctunl expend tures for traveling
expenses gnc ciaries re, draw ¢ rerrent
upon the county treesury for ths payment of
same,”
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The underlined phrases of such section clearly show that
only actual out-of-pocket expenses can ve billed by the
County Suporintendent of Sehools to the County, and, there-
fore, Af at the end of the month less than ocne-twelfth of
the anmmual maximum for these expenses had been spent, such
County Superintendent of Schools would have no right to
bill the County for one-twelfth of such annual maximum,

‘here an amount 1: spent in one month which is
zreater than one-twelfth of the annual maximum allowed,
there 1s no prohibition in the statute against the County
Superintendent of Schools billing the County for the
amount so spent, so long as the total of such expense:s for
that year does not exceed one~fourth of his annual salary,
or if the $3.00 for every teacher under his jurisdiction
is less than the one-fourth of his annual salary, then the
less anount. There is nothing in the statute which cays
that the total for these expenses, which are exmressly put
on an annual basis, shall be divided, either as to incurring
and paying such expenses or as to relmbursement thereof,
equally between the twelve months of the year. 7To give the
statute such a construction would be impractical, for it
would not be reascnable and probably not possible to spend
each month exactly one-twelfth of the annual maximun, and
under such a construction, whenever less than one-twelfth
of the annual maximum was spent in any one month, this
would reduece the amnual maximum,

In conclusion, it is our opinion that a County
Superintendent of $chools, under R, S. Missouri, 1°29,
Section 9467, is entitled to be reimbursed for actual
expenditures for traveling expenses and clerical hire, in
an amount not to execeed, in any one year of the term of his
office, elther 257 of his annual salary or {3.,00 for every
teacher under his jurisdiction (as the ¢sse may be), and
that so long as he keeps within this maximum he is entitled
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to be reimbursed for his actual expenges for these purposes,
even though they exceed for any one month one-twelfth of
such maxismum amownt,

Very truly yours,

EDRARD H., MILLER
Asslstant Attorney-Ceneral
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(Acting) Attorney-General.




