
NOTARY PTIBLIC t (~) Must state date commission expires - .~­
on certificate 

(2) Must have person before him in taking 
acknowledgment • . 

April 28, 1938 

F l LED 
Sur~eon General ~ 

~ u. s. Public Heal th Service 
Washington, P• c. 
Attention R. L. Harlow 

Chief, Accounts Section 

sirs 

This Department acknowledges your request f or an opinion 
under date of April 15, 1938, as followaa 

"It is requested that t h is of fice be 
advised as to the laws obtaining in the 
State of Missouri relative to the 
following que~tions . 

1. Is it necessary that a Notary Public 
state the date his commission expires 
on a jurat when s aid jurat is being 
executed to a travel expense voucher, 
which voucher will be audited and 
paid by a department of t he Federal 
Government? 

2. What laws govern where a paper is 
notarized and the person signing does 
not appear before the Notary Public?" 

I. 

Your f irst question is answered by Section 11741 R. s . 
Missouri 1929, which provides as followss 
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"Every notary public shal l provide a 
notarial seal, on whiCh shall be in~ 
scribed hi s name. the words ' notary 
publ ic, ' t he name of the county or city. 
if appointed for such city, 1n which he 
resides and bas his office. and t he name 
of t he state; shall desi~ate in writing, 
in any certificate eigne Jti hliii, th8 
aate o~e exl ! rat!on of 8 co~ssion. 
llOiiotarj'publ c shill Cliange his seal 
dur1nb the term f or whiCh he is a ppointed, 
and he shall authenticate t her ewith all 
his official acts. and the recor d and 
copies, certi f i ed by the proper custodian 
thereof, shall be r e ceived in evidence . " 

. . -- -

From the f oregoing we a re of t he opinion that it is 
ne ce ssary that a notary public s t ate the date his commission 
expires in \~iting , i n a nj certi f icate signed by him, including 
a travel i ng expense voucher which is ~o be audited and paid oy 
a department of t he Federal Government . 

II. 

46 Corpus Juris , Section 24, p age 512., makes the 
f ollowing statement with refer ence to notari es t aking acknowledg­
ments on affidavits without t he pre sence of the parties whose 
a cknowledgmerlB are taken: 

~:hen a notary takes an affidavit, the 
party should in ever y case be personally 
before him., and it is serious misconduct 
to dispeqse \nth personal presence." 

In the case of In Re& Napo~~s, 169 App . Div. 469, 155 N.Y. s. 
416, 1. c . 418 , we f1nd the fol lowing stat ement by t he Court z 
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"The court again wishes to express its 
condemnation of the act s of notaries t aking 
acknowledgments or affidavits withou t the 
pr e sence of the part y whose a cknowledgment 
is t aken or the affiant , and that it will 
treat as seri ous professional ' mis conduct the 
act of any not ary t hus viol a t i ng h1a 
official duty. " 

OUr courts have not passed on the precise point in question. 
However, we are of t.."'le opinion that t hey would condemn ~e practice 
of no~aries t aking acknowledgment on affi da vits without the 
pr esence of the party whose acknowledg~nt is t aken, or the 
s.ffiant , and if any damage is suffered by the party in interest 
it would probablyhD1d the not ary liable on h i s bond. 

Respectfully submit ted 

MA '" ~1JASSERMAN, 
As s ist ant Attorney General 

· A;>PJtOVED : 

J . E. ! AYLOR 
{Acting ) Attor ney Gene ral 

MW: :MM 


