
TAXATION: 
COUNTY COURTS: 
TOWNSHIP 
ORGANIZATION: 

Township boards in counties under township 
organization levy taxes in subordination 
to the county court and the total levy 
made by the county court and township board 
shall not exceed the constitutional limit. 

June 2 1 1941. 

Fl LED 
Honorable Arkley Frieze 
Prosecuting Attorney 
Dade County 
Greenfield, Missouri .: I 
·Dear Mr. Frieze: 

This is in reply to yours of reeent date wherein 
you request an opinion from this department on the 
following statement of facts: 

"The township collector of Wa.sbJ..ngton 
Township of Dade County, and the ex-· 
officio collector are experiencing 
trouble in the collection of taxes 
levied by the township board in Was~ 
ington Township. 'l1he objection is 
made that the levy is excessive and 
illegal. 

"The county court of Dade county 
levies the raaximum of 40¢ allowed under 
the Constitution, retaining 32¢' thereof 
and . paying 8".¢' to the townships • For 
the 1940 tax year1 the township board 
of Washington Township levied 20¢' for 
roads and 15¢' for township purposes. 
The rates, therefore, as extended on 
the. tax books are, as follows: 

"State 
.12 

County 
.32 

Road 
.26 

Township 
.15 
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"Since there has always been a misunder­
standing in the various townships of this 
county as to the maximum levy tb.at may be 
made by the township boards- your opinion 
is respectfully requesteli for the future 
guidance of township officials." 

The section oi' the ststutes which authorizes levies 
to be made for township purposes is Section 11047. R. s. 
Mo. 1939,. This section rends as follows: 

"In all cmmt1es in this state which have 
now or may hereafter udopt to,~h1p 
organization, if the amount of revenue 
desired and estimated by the county court 
for county purposes an~ the amount desired 
and estimated by any tiownship board for 
township purposes shall together exceed 
the rate per cent on the one hundred 
dollars valuation allowed by section 11 
of article X of the Constitution of 
Missouri 'for county purposes,' then it 
shall be the duty of the county court 
to apportion the tax 1 .for county purposes' 
between the county organization and the 
township organif;ation in the following 
r.a.a.nner. to-wit:· Lichty per cent of the 
taxes w~uch may be legally levied 'for 
county purposes' shall be apportioned to 
the county organization for county 
purposes_ and twenty per cent of such 

taxes shall be apportioned to the tovm• 
ship organization i'or the purposes 
provided b;;' section 13980 of the town­
ship organization law-. as specified by the 
township board; but the combined rate for 
both the county and toymship organiza .. 
tiona shall not exceed tho maximum rate 
provided by the Constitv.tion.tt 

You state in your letter t11.a t the county of Dade 
levies the rnaximura of 40¢ allowed under the Constitution. 
We presume :,ou refer to the raa.xi:raum levy for county 
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purposes authorized by the Constitution. Article 10, 
Section 11. 

Section 22 of the same article of the constitution 
authorizes an additional levy for road and bridge 
purposes by counties and township boards. Your request, 
however, does not appear to pertain to the levy made 
under this section 111 The Supreme Court in State ex rel. 
v, Piper, 214 Mo. 439. 1. c. 446• in explaining the 
provisions of what 1a now Section 11047; R. s. 11o .• 1939, 
said a 

n.~v ·lr \to The meaning of.' that section is 
that the county court shall apportion 
the·tax~ ei@~ty per cent for general 
county purposes and twenty per cent 
for all such township purposes as the 
township has a riQht to exereise. This 
construction does not deprive the town­
ship of tlle right to levy a tax for 
road purposes" as relator thinks it 
would, but it limits the share that 
may be apportioned to the townahip for 
all its purposes out o£ the fund to be 
derived from th-e forty cents asseasm.ent 
to an amount which will leave sufficient 
of that fund to furnish the amount esti­
mated by the county court as necessary 
for general county purposes, and if 
there is not enough for both the county 
lJ'l'l.lSt have eighty per cent and the town­
ship what is lett." 

Your request indicates that the total assessment 
made by the county and township# for county purposes. 
amounted to 40¢ on the (;100.00 valuation. 

Referring to the constitutional limit of 40si~c it 
will be sean that the total amou_~t of the levy is 
excessive by 7¢. Under said Section 11047~ supra., 
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and by the rulinG announced in the Piper case, supra, the 
a.mount levied by the county court is valid, but the town­
ship levy is excessive in the amount of 7(. 

CONCLUSIOU 

It is. therefore. the opinion of this department 
that the county court 1n a county, in which the maximum 
levy for county purposes is 40¢ on the ~100.00 assessed 
valuation and in which tovmship organization is in efi'ect, 
under the provisions of Section 11 of Article 10 of the 
Constitution- may levy 32¢ on the Cloo.oo assessed 
valuation for county purposes and the township boards 
in aueh counties may levy 0( on the ~)100 .oo assessed 
valuation. 

Respectfully suh-.uit ted, 

TYR:S W. BlJRTOJ:l 
Assistant Attorney General 

APPROVlill: 

vAn 1: c • THtmflo 
(Acting) Attorney-General 

TWB:LB 


