STATE SCHOOLS: Senate Bi1ll No. 93, enacted by the 70th Genersal
PRIVATE ATIENTS; Assembly 1s applicable to a patient in a state
PATIENT SUPPORT: school who was admitted prior to the effective

date of such Senate Bill, and who has now
attained his majority. Division of Mental Diseases,upon a finding
that such a patient, admitted as a county patient, may be placed
upon a pay patient status upon a finding by the division that the
parents of such child are able to pay a certain amount for his support.
In such a situation, parents are liable for the support of their
children although such children have passed their majority. The
Probate Court is no way involved in this matter.

May 11, 1960 "

Honorable Addlson M. Duval, M.D. -
Director, Division of Mental Diseases

State 0ffice Building

Jefferson City, Missouri

Dear Ur. Duvals
Your recent request for an official opinion reads:

"The 70th General Assembly enacted 3enate

Bill No. 93 relating to the Missouri State
Jchools for the Mentally Deficient. 4

recent problem has developed in this connect~
ion wherein a patient, previous to the enact-
ment of Senate Bill No. 93, had been committed
to the Marshall State School and Hospital as

a Boone County patient by order of the Boone
County Court.

"On recent aduinistrative review of all patients

in the Marshall State School and Hospital after
enactment of Senate Bill No. 93, it was found that
this patient's family, in the opinion of the Super-
intendent of the State School and Hospital, was

able financially to pay a rate of $45.00 monthly

for the care of this patient as a private pay patient
and this was reported to the County Court. The attorney
for the patient'!s family has advised the County Court
that Senate Bill No. 93 does not apply to a patient
adnitted to the State School and Hospltal prior to
August 29, 1959, the date on which this legislation
became law. This Division has taken an opposite
position on this gquestion still pending before the
County Court and, therefore, it becomes necessary

that we ask you for an official opinion on the matter.

A second related question is asked of you; namely,
does onli the Probate Court of the county of residence
of a patlient in a Missouri 3tate 3chool and Hospital
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. have the authority to transfer a patient from
county patlent status to private pay status,
or the reverse?

"If the answer 1s in the affirmative, what relief

is provided to the Division of Hental Diseases or

the Institution when a patient in the institution
is found to be flinancially able to be a private

gationt as provided in paragraph 2, section 202, -
13 of Senate Bill No. 937

"Presented in a slightly different fashion, if the
Division or institution finds ability to pay, must
this then be corroborated by the Probate Court before
the matter can be settled under paragraph 2, section
202,613?"

In regard to the above we note that, subsequent to making the
above opinion request, you have orally advised this department that
the patient in the instant case has now passed his majority. We
have been aimilarli advised by the attorney for the family of this
patient who, in a letter to this department dated February 22, 1960,
takes the gonition that in view of the faect that the patient is past
his majority the parents are under no legal obligation to support
him. In view of this situation, we believe that this matter should
be disposed of first, to-wit: the liablility of parents for the
support of an incompetent child who has paassed his wmajority, or who
is past 21 years of age.

In this regard we direct attention to the case of 3tate v,
Carroll, 309 S.W2d 654. In that case one Roberta Kramer, an adult
incapacitated woman sought a declaratory judgment against her
divorced parents, establishing their duties of support and maine-
tenance. The court in its opinion stated the question thus
(1.30 658[8]):

" % % #Does a legal duty rest upon a father
to support his adult unemancipated, une
married and needy child who as a result of
epilepsy is totally and permanently disabled
from gainful employment, who from infancy
has been either in hospitals or in the home
of her parents and who has remalned in the
custody of her mother since the divorce of
the parents?s % ¥ %"

The court, after a very thorough discussion of this matter,
concludes that such a duty does rest upon the parents. We note
the following language (l.c. 661):

-
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"It is impossible on principle to distinguish
between the duty to support a twenty year old
child 1incapacitated by infancy and the duty to
support an adult unmarried, unemancipated and
insolvent child incapacitated from self-support
by mental or physical infirmity, The duty in
both cases arises out of the helplessness of
the child, and the drawing of a line in all
cases at the age of twentye-one years is artifie
cial and arbitrary."

In the light of such information as we have, we believe that
the person now in the state school at Marshall comes within the
law as set forth above. Such person is incapacitated from
supporting himself; so far as we know has never been able to do
this but has always been supported by his parents until such
support was taken over by the state upon the admission of the
child to the state school., We belleve, therefore, that it may
be sald that the obligation of the parents to support this
child did not cease when the child attained his majority, has
not ceased at this time but is yet a duty which rests upon the
parents,

We come now to the second question which is involved, whether
Senate Bill No. 93, enacted by the 70th General Assembly, which bill
becane effective August 29, 1959, applies to persons admitted to
Missouril state schools prior to the effective date of such bill.

The argument 1s advanced that the language of the bill, par=-
ticularly paragraphs 202,613 and 202,61l, Sections 202,611 and 202,615,
VAMS, plainly indicate that the bill is to apply only to persons
admitted after the effective date of the bill. On the contrary, the
Division of Mental Diseases takes the position that this bill is
aprlicable to persons admitted prior to its effective date. It is
upon such basis that the Division seeks to have this patient trans-
ferred from the status of a county patient to that of a private
patient supported by his parents, this latter belng based upon
a finding by the superintendent of the state school that the
patient's famlly is financially able to pay the sum of $L45 per
month for the support of this patient.

It 1s true that the language of Senate Bill No. 93, Sections
202,613 and 202,61y, is addressed to persons admitted when the bill
is effective. We do not believe, however, that this is in any way
decisive in view of the fact that the bill does not in any way
attempt to become retroactive.

We do believe, on the contrary, that the provisions of the
bill apply to persons admitted prior to its effective date.

‘3-
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On June 18, 1956, this department rendered an opinion to Mrs.
Ruth Nanson, ixecutive Secretary, Division of Mental Diseases,
Jefferson City, Missourl, a copy of which is enclosed. We direct
attention to the first portion of that opinion (pages l-ij in which
this very question is discussed). The specific issue there was
whether a law, enacted by the 69th General Assembly which became
effective August 29, 1957, vesting in the Director of the Division
of Mental Diseases the authority to increase the amount of pay for
the support of pay patients in state hosplitals, applied to pay
patients adaitted to the hospital prior to the effective date of

the law,.

We held that it did so apply on the ground that patients

did not acquire a vested right by the act of belng adunitted, and that
their admission did not give rise to any contract, express or implied,
between the patient and the hospital as to the amount which the patient
was to pay for his maintenance. We believe that the same reasoning

is applicable in the instant situation, and that Senate Bill No. 93
does apply to the Boone County patient and that the Division of Mental
Diseases may, upon a finding that the parents of this patient are

able to pay a particular amount for his support, transier hia frou

the status of county patient to that of private patient.

You also inguire whether only the probate court of the county
of residence of a patient in a Missourl state school has the authority
to transfer a patient frou county patient status to private pay status.,
We do not believe that the probate court is in any way invoved in
this matter, In support of that statement we direct attention to
nunbered paragraph 2 of Sectlon 202.613 of Senate Bill No. 93, (8202.-
611 VAMS) which reads:

"Tfhe ability of the parents, guardian or others

to provide for the support of a private patient
shall be determined by the divislion or institution
and the private patient admitted on the payment

of such charges as are deemed just and equitable
but not to exceed the amount provided for in
section 202,330."

We further call attention to paragraph number one of Section
202,615 of Senate Bill No. 93(3202.621, VAMS), which provides as

follows:

"If any person is adnitted to a state school or
hospital who is unable to pay for his care or
treatment, the superintendent shall notify the
county court of the county of the patient's
residence and the county shall pay semi-annually
in cash, in advance, for the support of the
patient a sum fixed by the division not to ex-
ceod ten dollars per month and in addition the
actual cost of clothing and the expenses of
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transporting the patient to and from the
institution.”

From the above it would appear to be clear that the deter-
mination as to whether a patient is to be a state patient or a
private patient and any change in status of the patient 1n such
regard is to be made by the Division of Mental Diseases or the
institution to which the patient 1s or has been admitted.

CONCLUSION

It is the opinion of this department that Senate Bill No. 93,
enacted by the 70th General Assemnbly, is applicable to a patient
in a state school who was admitted prior to the effective date
of such 3enate Bill and who has nowattained his majority.

It is the further opinion of this department that the Division
of Mental Diseases or the institution to which the patient was
admitted as a county patient, may place such patient upon a private
patient status upon a finding by the division or institution that
the parents of such child are able to pay a certain amount for his
support.

It is the further opinion of this department that in such a
situation, parents are llable for the support of their children
although such children have passed thelr majority. It is the
further opinion of this department that the Probate Court has no
authority to determine whether the patient shall be a state patient
or a private patient,

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my assistant, Hugh P. Williamson.

Yours very truly,

John M. Dalton
Attorney General
Ardsaryaw



