VOTIRG:

Members of Citizens Conservation and transient camps
are entitled to vote in county and state elections,
both as resident voters.
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Honorable Wilbur C. Buford

Game and

Fish Commissioner

Jefferson City, Missouri

Dear Sir:

follows;

\

Your request for an opinion dated July 33rd, is as

"Please render an opinion as to whether

or not the members of the various C. C. C.
cam¥- and Transient Camps over the state are
entitled to vote in the respective counties
in which those camps are located, at the
ocoming primary and general election this
summer and fall,and if they are entitled
to vote, must they voteé absentee ballots
when they have been a resident of the

state for one year and a resident of the
camp for sixty days, and have declared
themselves to be residents of the county
in which the camp is located?"

Seotion 3, Article VIII of the Missouri Oonstitution

was Adopted February 26, 1934, and provides as follows:

"All citizens of the United Btates, in-
cluding occupants of soldiers' and sail-
or's homes, over the age of twenty-one
years who have resided in this state cne
year, and in the county, city or town
sixty daye immediately preceding the elec-
tion at which they offer to vote, and no
other person, shall be entitled to vote

at all oleotlons by the people; provided,
no idiot, no insane person and no person
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while kept in any poor-house at public ex-
pense or while confined in any publie pri-
son shall be entitled to vote, and persons
convicted of felony, or crime connected with
the exercise of the right of suffrage may be
excluded by law from the right of voting.

Section 10178 R. S. Mo. 1929, provides as follows:

"Every male citizen of the United States and
eévery male person of foreign birth who wmay

have declared his intention to become a

citizen of the United States according to

law, not less than one year nor more than

five years before he offers to vote, who is

over the age of twenty-one years, possessing

the following qualifications, shall be en-
titled to vote at all elections by the people;
First, he shall have resided in the state one year
immed{ately preceding the election at whioh he
offers to vote; second, he shall have resided

in the county, ¢ity or town where he shall of-
fer to vote at least sixty days immediatel
preceding the election; amd each voter shall
vote only in the township in which he resides,
or if in a town or city, then in the election
distriot therein in which he resides; Pro-
vided, however, that no officer, soldier or
marine in the regular army or navy of the
United States, shall be entitled to vote at

any election in this state; and provided fur
ther, that no person while kept at anz goorhoual or
other asylum at public expense, except tle
soldiers' home at St. James and the confed-
erate home at Higginsville, nor while con-
fined in any public grtson shall be entitled
to vote at any election under the laws of this
state; nor shall any person convicted of felony
or other infamous crime, or of a misdemeanor
connected with the exercise of the right of
suffrage, be permitted to vote at any election
unless he shall have been granted a full pardon;
and after a second conviction of felony or
other infamous crime, or of a misdemeanor con-
nected with the exercise of the right of suf- "
frage, he shall be forever excluded from voting.
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The Constitution and Statute above set out does not
refer to those persons who work in Citizens Conservation Camps,
and trasient camps, and the very fact that these camps are
composed of citizens, would indicate that they are to be treated
ascitizens of the United States, irrespective of their duties
relating to the camp to which they belong.

It is the opinion of this office that one who belongs
to a Citizens Conservation Camp or transient camp, is not dis-
franchised as a voting citizen, and if said elector has resided
in this State for one year and in the county, city or town sixty
days immediately preceding the election to which he offers to
vote, he shall be considered an elector, and as such is entitled
to vote as any other elector when presenting himself to the
polls for that purpose.

III

Resicdence is a prerequisite to voting in this State,

The Attorney CGeneral's office takes notice that the personnel
of a Citizens Conservation Camp and transient camp is usually
made up of citizens, who, before entering the camp, resided in
many states in the Union. This question may present itself:
Is this personnel made uvp only of temporary residents in this
State and County, at all events, not entitled to vote in Mis-
souri, because of trhe non-permanency of their camp's location?

The fact that a camp may be moved at pleasure does
not mean that the personnel must follow the camp. One who is
a member of a Conservation Camp or Transient Camp is not on the
same plane a& an inmate in a poorhouse, or 2 conviet in the pen-

itentiary, and hence disqualified &8 a citizem and a voter. These

citizens are not incarcerated in a Citigzens Conservation Camp

or Transient Camp. They are there by choice. They leave by
choice, and they retain all their civil rights while attending
camp. To reason otherwise would defeat the very purpose for
which these camps were created by our President. They can sever
their relations with the camp life on their own volition. Their
membership and domicile within a Citizens Conservation Camp, or
transient camp, without additional facts, is of minor importance
in determining the question of their residence when qualifying
them as electors for voting, under the Missourl Constitution and
Statutes.

Webster's dictionary defines the veib "reside" as
used in the Constitution and Statutes thus:
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"l. To take up one's abode or station.

2. To dwell permanently or for a con-
siderable time; to have a settled
abode for a time; to have one's re-
sidence or domicile; specif., to be
in residence, as the incumbent of a
benefice.”

Webster also gives as synonyms for the verb "reside";

"Live; dwell; abode; sojourn; stay and
remain.”

Section 655 R. S. Mo. 18239, provides in part as follows,
and defines residence in tuhie State in its seventeenth point thus:

4% « *» ¥ geventeenth, the place where

the family of any person shall permanently
reside in tuis state, and tie place where any
person unaving no family shall generally

lodge, shall be deemed the place of residence
of such person or persons respectively;*® * * *#

The above statutory definition is not to be interpreted
to Rean that only persone falling within its provisions are to be
considered as legal residents of tiiis State when qualifying as
voters. True, tiose persons which fall within the statutory
definition are residents, ipso factec, for the purpose of voting.
On the other hand the word "reside" as used in tue Conetitution
and Statutes relati to voting hLas no fixed meaning applicable

e ut the intention of the pariy is a large

alike in all case
factor in determin‘ng residence.

Our Supreme Court said in Green v. Beckwith, 38 Ko. 384,
l. c. 387;

"A man's residence, like hie domicile, or
usual place of abode, means his home, to
and from which he goes and returns, daily,
weekly, or habitually, from his ordinary
avocations and business, wherever carried
on."

In the case of State ex rel. v. Smith, 64 App. 313, l. c.
319, the Court said:

“The term 'residence' has no fixed mean-
ing applicable alike to zll cases. It
must be understood differently, according
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;o'ghgumbefto{ varieddconditiona. In some

n ces 8 regarded as synonymous with
'domicile,' but they are not, in all cases,
tobe treated as convertible terms. It is
sald that domicile is residence combined
withe intention. It has been well defined
tol® residence at a particular place, ac-
companied with positive or presumptive

proof of an intention to remain there for
an unlimited time. A man can have but one
domicile, for one and the same purpose, at
any one {1me, though he may have numercus
places of residence. His place of residence
may be, and most generally is, his place of
domicile, but it obviously is not by any
means necessarily so, for no length of re- :
sidence, without the intention of remaining,
will constitute domicile."

Judge Cooley in his Constitutional Limitations, volume
8, page 1365 to 1367 says: :

"A person's residence is the place of his
domicile, or the place where his habitation
is fixed without any Hresent intention of
removing therefrom. The words 'inhabitant'
'‘ecitizen,' and 'resident', as employed in
different constitutions to define the quali-
fications of electors, means substantially
the same thing; and one is an inhabitant,
resident, or citizen at the place where he
has his domicile or home. very person at
all times must be considered as having a
domicile somewnere, and that wihich he has
acquired at one place is considered as
continuing until another is acquired at a
different place. One's residence is wiere he
has an established home; the place where le
is habitually present, and to which, when

he departs, he intends to return. The fact
that he may at a future time intend to re-
move will not necessarily defeat his residence
béfore he actually does remove. It has been
held that a student in an institution of
learning, who has residence there for the
purpose of instruction, may vote at such
place provided he is emancipated from his
father's family and for the time has no home
elsewhere. * * * * * Temporary absense from
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one's home, with continuous intention to
return wili not deprive one of his resi-
dence, even thouﬁh it extend through a
series of years.

CONCLUSION.

It i8 the opinion of this office that one who be-
longs to = Citizene Conservation Camp or Transient Camp is not
disfranchised as a woting citizen. It is our further opinion
that as far as residence is conesidered in the qualifications
of voters, those membere in a Citizens Conservation Camp or
Transient Camp, residing in a camp located in this State and
your 8ounty, may become qualified electors and voters in your
State and County elections. The fact that one is a member of
a camp is not of iteelf conclusive evidence as to temporary
residence, disqualifying him as a voter. Residence for the
purpose of voting, in all cases is largely a matter of inten—
tion on the part of the elector. The elector's intention as
to residence can he determined by hie overt.acts and his decla-
rations on the matter. When once sn elector has fixed his
habltation for the required period of time within your juris-
diction, witn no present intention of moving, then he is a
qualified voter in your jurisdiction, as far as residence 1is
concerned, even tiough Le be a member and living at a Conserva-
tion Camp or Transient Camp.

Those electors who have always Deen a resident of
this State but have not shown any intention of being but tem-
porary residents of your county may vote an absentee tallot
within this State and your county, the ballot to be voted and
transmitted ae the absentee hallot of any otner qualified voter.
On the other hand, where a member of a C. C. Co Camp or Tran-
sient Camp, of proper age, has resided in the State of Missouri
for one year and in a county for sixty days, even as & member
of a Citizens Conservation Camp or Transient Camp during his
county residence, and has declared himself to the Judges of
election, to he a resident of the camp in the county in which the
camp is located is entntled to vote in said County, State and
National election as a resident voter, and is a qualified elector »
for that purpose. He cannot legally be disfranchised or forced
to vote an absentee ballot under such circumstances.

Respectfully submitted

WM. ORR SAWYERS,
Asgistant Attorney General

APPROVED:

JOHEN W WMOFPWAN —J¥. (fetinFY Attornev GCeneral




