
PUBLIC OFFICERS: Mayor cannot compel city council to ratify 
his ~ppointments; Mayor cannot make appointments without the consent 
of majority of city council. 

Mr. Carl T. Buehler, 
Uayor of Eldon, 
3ldon, Uissouri. 

Dear clir: 

.Jay 20, 1936 . 
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This department is in receipt of your letter ot 
May 5 wherein you make inquiries relative to the appointive 
officers of the City or Eldon. 

Aldon has a population of more than 3,000 persona; 
therefore, according to statute, it is a city of the third 
clasa and its elections and appointments are go•erned by the 
laws relating to cities of the t hird clasa. Your first question 
in substance is: 

ura there a state l.aw compelling 
aldermen to ratify appoint­
ments ot the mayor unless 
they can show that the appointee 
is not qualified or otherwise 
unfit for the posit1on? 1' 

Section 6733, R. ~ . Lo. 1929 is as follows: 

"The mayor, with the consent 
and ap?roval of a mauority 
of the members elected to 
t he city counci l, shall have 
power to appoint a str~et 
commi ssi oner nnd such other 
officers as he may be aut horized 
by ordinance t o appoi nt.• 

It is plain from the terms or the above section that 
the selection or the appointive officers can be made only by 
the ~yor ftith the consent and approval of a maJority of the 
members ot the city council. We are therefore of the opi nion that 
the matter or ratifying your appointments is discretionary ith 
the members of the council, and it said members see tit to retuae 
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to concur in the appointments you make, we know of no law that 
can compel them to do so. 

Your next question is: 

"If t he council gives the 
~ayor permission to oust 
a certain appoint ee but 
retuses t o r a tify the 
mayor 's appoint e.& as suc­
cessor, can t he ma~or 
pl ace an appointee in charge 
until a permanent or l egal 
appointment is 1D8.de?" 

The statute relating to r emoTal ot officers is Section 
6729, H. d . Mo. , 1929, which provides: 

"The mayor may , with the 
consent ot a majority of all 
the nembers electe4 to the 
cit7 council, r emove from 
office, for cause shown, any 
elective off icer of t he cit7, 
such officer being first given 
opportunity, t oget Aer with his 
witnesses , to be heard befor e the 
council , sitting as a court of 
i mpeachment. any elective 
officer may, in l i ke manner, tor 
cause s r.own, be r emoved froa 
office by a t o-th1rds vote of all 
tho me~bers elected t o the cit7 
council, independently of the 
mayor 's approva l or reco~endation. 
The mayor cay, with t he consent 
or a ca~orit7 or all the ~embers 
elect ed t o the eowteil, re~ove 
from offi ce any ~~?ointive officer 
ot the ci t y at will; and any such 
appointive officer may be so 
r emoved by a t~o-thirds vote or 
all the oembers elected to the 
council, independently of the 
mayor' s approval or r ecommendation. 
The council may pass ordinances 
r egulating the manner of impeach­
ment and r emovals . " 
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Bearing in mind the terms of ~action 6733, supra , 
it is the opinion of this depart~ent t hat you can make no 
appointments without t he con3ent and approYal of a majorit7 ot 
the 1nembers of the city council . 

APPROVi:D: 

0' 1N:AH 

J OliN I • .tiC I• .FliAl1 , 3 r • , 
(hcting) Attorney General . 

Respectfully submitted , 

OLLIVRR \T . l.OLEN, 
Assistant a ttorney General . 


