SCHCOIS: (1) School boards in common school districts
éf £ _ cannot set up two voting places for the elec-
* tion of county superintendent; (2) School

boards in city, town and consolidated districts
may designate more than one voting place; (3)
Counties are not required to provide ballots
for election of county superintendent; (4) No
special kind of ballot is required, and no one
is charged specifically with the duty of fur-
nishing ballots; and (5) School boards should
provide blank ballots for use of the voters.

- - - - - - - — —-— - - - —-— — - - - - - -

Mareh 5, 1943
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r, sdward J, Lerry
Superintendent of .chools
Iron County

Ironton, ’.lesourl

Dear i:r., Lerry:

We have your letter of recent date which recads
as follows:

"I have two questions that I would like to ask
your oninion on. {'irst, does a school board
have the authority to set up two voting places
for school electlons within a district? Le-
cond, does the county have the responsibility
of providing ballots for the eleetlon of e¢oun-
ty superintendent? If it isn't mandatory
that they provide ballots 1s there any speclal
kind that has to be provided and who must fur-
nish same?"

e will answer the guestions in the order set out in
vour letter.

%

Does o sehocl hoard have the authority to sct
up twe votinsg places for school elections within a districtt
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You do not state what type of diestriet you in-
quire about. The law 1= different as to differeant types
of districta. In a comaon echool distriot the law pro-
vides that the annual meetling ol the volters of ths dis-
triet siall be held at the scnoolhouse of the distrlet,
That luw 1lg Zection 10418 &, S, loe., 1939, which reads as
followe:

"The annual meectins of each school dilstiioct
siiall be held on the first ‘'uesdauy in iLpril of
each year, at the distrlet schoolhouse, coruenc=
ing at 2 o'cloek w. ot If no schoolliouse 1g
located within the district, the place of nsoti-
ing shall be deslignated by noctloes, nosted in
five publie places within the district Tifteon
deys nrevious to such annual meeting, or by no=-
tice for same longth of time in all tThe news-
papers publislied in ths district, glving the
timc, plece and purnoses of suech meeting.™

The above statute is pleln and specific and
requires thet the meeting be held at the schoolhouse,
No discretion 1= left to the directore as to changing
the nlace of moetlng, execept where there 1s no school=-
house in the distriect.

»£ to elty, town and ccnscliduted districts,
Section 104863 K, <. lo., 1239, controle, That section
reads as follows:

"The quelifled voters of such town, city or
concolidated scliool distriet shall vote by
ballot upon all gquestions provided by law for
submission at the annual school meetinge, and
such electlion ehall ke held on the rirst Tuves-~
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day in April of each year, and at such conven-
ient place or places within the distriet as

the board may designate, beginning at 7 o'elock
a., m, and closing at 6 o'clock p, m, of said
day. * 7 7 % ¥ F % ¥ provided, that in all cities
and towns having a population execeeding two thou-
gand and not execeeding one hundred thousand in-
habitants, in counties containing not less than
two hundred thousand nor more than four hundred
thousand inhabitants eaccordihg to the last na=-
tional census, sald elections may at the option
of the board be held at the same time and pla-
ces as the election for municipal officers and
in all cities and towns having a populatlion ex-
ceeding two thousand and not execeeding one hun-
dred thousand Iinhsbitante in other counties,
said elections shall be held et the same time
and places as the election for municipal offi-
cers, and the Jjudges and clerks of such munieci-
pal election shall act as jJjudges and clerks of
sald school eleetion, but the ballots for said
school election shali e upon separate pleces

of paper and deposited in & separate ballot box
kept for that purpose. chould such school dls-
trict embrace territory not included in the 1li-
mits of such clty or town, the qualified voters
thereof may vote at such voting precinet as they
would be attached to, provided the ward lines
thereof were extended and produced through such
adjolnins territory:  iProvided, that if there
shall te any other incorporated city or town
included in suech school distriet, there shall

be at least one nolling place within such other
incorporated city or town and said school elec-
tion shall be conducted within the limits of
such other incorporated city or town in the

gsame manner as hereinbefore provided for cities
or towns having & population exceeding 2,000

and not exceeding 100,000 inhablitants., All
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school districts in cities, towns and villages
in this state whilch are now or wiich may here-
after be under speoial charter shall hereafter
hold their asnual school eleetions on the first
Tuesday in April, and tlie members of the boards
of education now serving in such districts
shell continue to serve untll the Tirst Tuesday
in April next followins the expiration of the
terms for whiech they were elscted or appointed,
end until thelr successors are eleeted and qua-
l1ified.”

By the foregoling section it will be seen that
in eity, town snd consolldated districts the directors
have the power to deslgnete more than cne place for vot-
Ing; except that in certeln cities end towns set out in
the section the voting places are required to be the
same a8 those whereat nmunlcipel offlcers are voted for.

CCHCLUSION

It 1s, therefore, the opinion of this offlce
that in common school districts the school board does
not have authority to set up two voting places for school
elections; but that in city, town =nd consolidated dis-
triects the school hoard does have authority to set up
more than one place for voting, except in certain cities
and towns whereln the law required that the places of
voting be those usaed by the munielpality in its election
for municipal officers.
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1L

Doee the county have Lhe responsibility of pro-
viding ballote Tor the election of county superintendent;
and 1f the county is not required to furnish such ballots,
1= there uny speclal kind of buallot thet has to be pro-
vided and who must furnish it%

There 1s no provision in the statute whereby a
person can file a deelaration as a candidate for the of-
fice of county superintendent. Sectlion 10419 k. <. Mo.,
1938, provides that in common school distriocts "The quali-
fied voters assembled at the annual meeting, ™ ™ * ahall
have power by u majority of the votes cast:; * * * * = ¥ =
Lighth-To designate theilr choice, by ballot, for a person
to £il1l the office. of county superintendent of publie
schools."

&

1

wection 10610 k. v, llo., 1939, provides in part
a8 follows:

"At least ten days before the annual school
meeting in any year when a county superinten-
dent of public schools is to be eleoted, the
clerk of the county court shall mail br regis-
tered letter to the president orclerk of the
board of school directors of the various dig-
tricts of the county a tally sheet of suffi-
cilent size to contain the nanes of all the
qualified voters of such distrioets, which tal-
ly sheets shall, so far as practical, conform
to the Torm o poll booke set out in section
11420, article 2, chapter 76, R. 5. 1939, re-
lating to general elections, and in making the
returne of such election, the tally siicets
shall te certified by the chalrman and secre-
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tuiy of sueh aunual schoel nceting and utiested
by the membsre of Lhe toard of directors of the
district, who nay be preSunt. 1he voting for
county ‘Lgeﬁiuucndent shall te by ballot und all
bullota cast shall be counted Zor the nersons
for vhom cast, ent it 1s hereby made Lhie duty
of th¢ membert of the board of dlrectors and
tlic chalrmen and seeretery of the ennucl sohool
mecting to see that each ballot so cast is
counted for tiie person receliving the same, and
1t 1e hereby made the duty of the cheirman of
the annual school mestin~, witkin two deys af-
ter sueh nceting, to transmit the tally sheets
and all ballots, in person or by resistered
letter, to tle elerk of the county court; such
ballots to bs in u sealed package, senarate snd
apart from sueh tally fheats,lﬁucw ?dClﬂﬂB be~
ing nrovarlv deslgnated. > '

Irom the forerolng secetions it will be seen that
votes cust lor the county cuperintendent aurt be by ballot.
There 1s nothiing sald in either of sald statutes as to who
shall Turnish such ballote. since there 1is no provision
for a ocandidate for county superintendent filing hl: dec=-
laration as a candldate, there would be no way to now
whose naae to nut ocu a ballot & the ballots were onrenered.
In other worde, on the day of election thec votere have the
richt to desicnate by bellot any person wihom they desire
to be county sgunerintendent, It would seen, therufore,
that only blank pleces of paper shouléd te Turnished voters
whereon they can decisnate thelr cholee Tor thelt office.
seetion 10610 cupra, provides that the countj clerk shall
furnicsh to the districts tally sheets upon which to make
returns o the votes cast, but nothine 15 sald as tc that
officer furnicshinz bvallots. We think thls omlseion of
any refercnce to bullots was because the county clerk
would have no way of knowlns who waes a ocandidate for the
office aréd foxr the further reesson thet the voters would
have & rizshit to vote for people who had not declared their
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candidecy lor ths office of county sunerintendent.

48 & prectical provocition,we think tnat the d4i-
rectors in scloocl districtes should prepare blank £lins of
paoer to be pasced out to the voters at the annual mesting,
#0 that they cculd vote on the office of county superine-
tendent,and that in school distrlets where ballots are
printed for votlng uvon propositions sueh as Lhe annual
levy, blank spaces should be left on tlie ballots so that
the voters could write in thc names of their choice for
county superintendent.

CONCLUSICK

It is, therefore, the ovninion of tiis offlce that
the county 1 riot required to furnieh ballots for the elecw~
tion of county superintendent, and that there is no provi-
gion in the law for any special kxind of ballot to bde used
in voting f'or sald office, and that the lew does not place
the responsibility directly upon anyone to furnish ballots
for voting Ior county superintendent. 48 u practical pro-
position, we think the sehool boards should furnlsh blanks
to be used as ballots by the voters of the school district.

Respectfully submitted,
HEARRY H. KAY
assistant attorney-Ceneral

APPROVED:

ROY MeKITTHICK
Attorney-Ceneral HHXFS



