
SEWER DISTRICTS: It is illegal for city, town, village or sewer 
district to place a rental charge on its sewer 
system for maintenance thereof or for building 
up construction reserve, unless revenue bonds 
are first voted and issued. 

April 22, 1953 

James R. Amos, M.D. 
Director, Division of Health 
Jefferson City, Missouri 

Dear Sir: 

F l L E 0 

~ 

This will acknowledge the receipt of your opinion request 
of July 29, 1952, which request reads as follows: 

"Is it legal for a city, town, village, 
or sewer district to place a rental charge 
upon the use of a sewer system owned by 
the said city, town, village or sewer 
district, for the purpose of maintaining 
the same, or for the purpose of building 
up a construction reserve, without first 
voting and issuing revenue bonds." 

For the purposes of this opinion we will assume that where 
you ask if it is legal to place a "rental 11 charge upon the use 
of a sewer system, that you mean whether the owner thereof has 
a right to charge a rate for its use. 

Your request calls for an interpretation of House Bill 
No. 45, passed by the 66th General Assembly of Missouri, and 
which is now a part of the Revised Statutes of Missouri, 1949, 
beginning at Section 250.010 thereof and ending at Section 
250.250. 

Section 250.040, Cumulative Supplement 1951 of the Mis­
souri 1949 Revised Statutes, provides the manner in which a 
city, town or village may pay for the cost of acquiring, 
constructing, improving or extending a sewage system or a 
combined waterworks and sewerage system. Subsection 5 there­
of provides as follows: 
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"( 5) From the proceeds of revenue bonds of 
such city , town or village, payab le solely from 
the revenues to be derived from the operation 
of such sewerage system or combined waterworks 
and sewerage system or from any combination of 
any or all such methods of providing funds." 

The following section of the statutes, 250 .250, RSMo. 1949, 
Cumulative Supplement 1951, in referring to the cost of such 
improvement to a sewer district provides that the cost can be met 
in four (4) different ways, the last of which is as follows: 

"(4) From the proceeds of revenue bonds of 
such sewer district, payable solely from the 
revenues to be derived from t he operation of 
such sewerage system or from any combination 
or all such methods of providing funds." 

From the forego ing provisions of the statutes, it is apparent 
that when the election to issue revenue bonds as required by Sec­
tion 250 . 070, RSMo. 1949, has been.held and a favorable vote cast, 
and when an ordinance adopted by the governing body of the city, 
town or village or a resolution adopted by the board of trustees of 
a sewer district as provided for in Section 250.080, RSMo. 1949, 
authorizes the issuance thereof, a city, town, village or sewer 
district has the authority to issue revenue bonds for the purpose 
of acquiring, constructing, improving or extending of a sewerage 
and/or water system . Section 250.120, RSMo. 1949, Cumulative 
Supplement 1951, makes it the duty of any city, town, village 
or sewer district which issues bonds for the purpose aforesaid, 
to fix and maintain rates and make and collect charges for the 
use and service of the system, sufficient to pay the costs, main­
tenance and operation thereof. So, a city, town, village or 
sewer district is authorized to charge a rate for the use or "rental" 
of its sewer system where revenue bonds are issued. Now, the 
question is, do they have a right to do so if the revenue bonds 
are not voted and issued? 

The Legislature specified in the instant group of statutes 
that the cost of acquiring, constructing, improving or extending 
a sewer system could be paid in four ways, one of which was by the 
issuance of revenue bonds. It further provided that if and when 
such revenue bonds were properly issued it became the mandatory 
duty of the city, town, village or sewer district to obtain funds 
for the cost of maintenance and operation thereof and the retire­
ment of said revenue bonds, and to fix and charge rates for the 
use or "rental" of said sewers could be set up and that was after 
revenue bonds had been issued. We have the express mention of one 
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manner in which to proceed which implies the exclusion of any 
other. This is embodied in the maxim, "Expressio Unius est exclusio 
alterius." 

In the case of Keane vs. Strodtman, 18 S.W. (2d) 896 , l.c . 
898, this court said: 

"The familiar maxim of "expressio unius est 
exclusio alterius" may also be invoked, for 
the maxim is never more applicable than in 
the construction of statutes . Whitehead vs. 
Cape Henry Syndicate, 105 Va . 463, 
54 S.E. 306; Hackett vs . Amsden, 56 Vt . 201, 
206; Matter of Attorney General, 2 N.M . 49. 
Certainly where, as at bar , the statute (Sec­
tion 8702) limits the doing of a particular 
thing to a prescribed manner, it necessarily 
includes in the power granted the negative 
that it cannot be otherwise done. This is 
the general rule as to the application of 
the maxim ." 

In the case of Kansas City Court of Appeals in Dougherty vs. 
Excelsior Springs, 110 Mo.App. 623, 626 , 85 S.W. 112, 113, the 
following statement was made by the Court : 

"The law is well settled that when special 
powers are conferred, or where a special 
method is prescribed for the exercise and 
execution of a power, this brings the exercise 
of such power within the proivisions of the 
maxim expressio unius, etc ., and by necessary 
implication forbids and renders nugatory the 
doing of the thing specified except in the 
particular way pointed out ." 

In Peatman vs. Worthington Drainage District, 176 S.W . (2d) 
539, l.c. 545 , in speaking of the foregoin citation, the Kansas 
City Court of Appeals said: 

"The foregoing expressions are clearly 
applicable to the exercise of powers granted 
to a drainage district, which under the laws 
of Missouri is a public governmental corporation." 

Another expression on this question was made by the St. Louis 
Court of Appeals in City of Hannibal vs. Minor, 224 S . W.(2d) 598, 
l.c. 605: 

- 3 -



James R. Amos, M.D. 

11 A careful reading of the statute itself, 
Section 7451, supra, shows that the Legis­
lature gave to the municipalities named therein 
authority to tax a large number of occupations 
and callings and 'specially' named them 
separately. Among those named was ' auto 
wrecking shops.' When we consider that the 
Legislature specially named 'machine shops' 
and 'auto wrecking shops' but did not mention 
'automobile repair shops,' the intention to 
exclude the last mentioned becomes clear. 
There is a fundamental principle of construction 
which has been recognized and applied from time 
immemorial by our courts to such questions as 
we have here. It is embodied in the maxim; 
'Expressio Unius est exclusio alterius' which 
means that the express mention of one thing, 
person or place implies the exclusion of the 
other. The application of this principle to 
the question before us merely serves to emphasize 
the fact that the City in this case was without 
authority to include in its ordinance 'automobile 
repair shops. ' 11 

Applying the above principle to our present question, we 
must come to the conclusion that the city, town, village , or sewer 
district can only fix and charge a rate, or 11 rental," on its sewer 
system as provided in Chapter 250, RSMo. 1949, after revenue bonds 
have been legally authorized and issued . 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this department that it is 
not legal for a city , town, village or sewer district to place a 
rental charge upon the use of its sewer system for the purpose 
of maintaining same or building up a construction reserve, unless 
revenue bonds are first legally authorized as provided in Chap­
ter 250, RSMo. 1949. 

This opinion which I hereby approve was written by my 
assistant, Mr. John S. Phillips. 

Very truly yours, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 
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