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TAxA~ttQN: 
INCOJYJE: 

Members of the Commissioned Corps of the Public Heal1th 
Service actively serving prior to July 3, 1952, entitled 
to $3,000. income tax exemption per Section 143oTC>5j , 
but not after said date.,. .1 ·· 

FILED 
February 81 19$~ 

I 
Mr., T, R. Allen 
Supervisor,\, lncome Tax tJni t 
Department of Revenue 
Jeffer•on Otty• Missouri 

Dee.:r Mr. Allen: 

tteference is made to your requ~st tor an opinion of' this 
office which request :reads in part as .tollcn.,-s; 

"This department desires e. w:ritten 9P~t~ 
in oonn.ect16n with the adm.ltd.stra.t¢:~~; ... 0,~· 
Seetim:l lJ~J.:J.0.$ 1 captioned, $~~;~e: i1?aw ot 
Members of the Armed Forces Not T:ax.a;ble r 
When, as to whether or not.the ad<litional 
t!131 000 m1litarr e=emption is e.pplJ.cable to 
members ot the Department of liee.l th, Educe.t:!on 
and Wel.t'are, United States Pu.bl:l.o Health 
Service." 

ftr believe your ruling should cover the :m~ttex­
herein involved up to a peJ:>iod or July 3,.).952 
and whether or not in the event of your findings 
there would be a differentiat.ion of the treatment 
o:r this add1t1onal exemption as compa,re-d be,f'ore 
that dat~ and after." 

Section 143.105, V .A.!4.s. enacted by the 66th General _Asaembly, 
to which you reter1 provides as :followet 

"The amount of' service pay up to but- not 
exceeding tbl>ee thousand dollars received 
by a member of the armed force~ of the United 
States on active duty in ally one calenci&l? 
year shall not be t.axable and need not be 



Mr, T. R. Allen 

included in his state income tax return for 
the yee:r 1950 and every year thereafter. 
No person receiving a dishonorable discharge 
shall receive this exemption. The admini::;trator, 
executor or next of kin of any deoeased member 
of the armed tot-oea may claim such exemption for 
such person." 

... 

Very b~ietly, your question is whether the $3,000. exemption 
granted 1n the above prov1~d:on may be claimed by the Commissioned 
Corps of the Public Hee.lth Service both priQr to and after July 
.), 19.$2. 

Your attention is f1r$t direetecl. to Executive Order No. 9575 
( 10 F.R .• 7895) issued. on June 21, 194$, and· signed by the :President 
or the 'Unt ted States which pl"ov1des in p~t, as follow~: 

"By virtue ot_the authority vested in me 
by section 216_ot the Public Health Service 
Act, approved July 1 1· 19W.t-. 58 Stat• 691 
(this seotiott)J Title I 1 6t the·First·Walt 
Powers Act:f appt'oved December lt 1941, 55 
st~t~L· 838 \sections 601•60$ ot Appendix' to 
Title 5o); 'and as President of the United 
States and Oo~der in Chief, I hereby declare 
the eommiss:l.oned corps of the P;u;blio Health 
Se:f?vioe to be a military sel:'vice and a branch. 
· ot the land and nav-al forces of the United 
States during the period of the present war. 
The co1muissioned corps of the Public Health · 
Service during such pe,riod shall be subject 
to the Articles for the Govermp.ent of the 
Navy to the extent prescribed in the follow ... 
ing regulations;" 

On June 9, 1952, Executive Order No. 10349, superseding 
Executive Order 9575 F.R. 3769) was issued declaring the Oornmission?d 
Corps of the Public Health Service to be a military service in 
substantially the same language noted in the Order above with the 
further language "From the date of this Order to and including 
June l, 1952." ·said Orde'l? reads• in part, as follows: 

"By virtue of the authority vested in me 
by section 215 of the Public Health 
Service Act (58 Stat-:,;.'~):690) , and the au .. 
thority vested in me ·'b:y section 216 of 
that Aot (58 Stato 690} as continued by 
the Emergency Powers Interim Continuation 
Aot, approved April 14, 1952 (Public Law 
313, 82nd Congress), and as President of 



the United States and Commander in Qhief · .. · 
ot the land and. naval forees o!' the United 
States, l hereb$" declare tl,le Oom;rntss:t.oned 
Ool'ps or the PUblic Healt-h Servio• to be a 

· mill tary servi~e and a branch of .the land 
.and naval forces ot the United States .fl'om 
the date of this order to and ine1'tl.ding 
June 1, 19.$2. * •• ·•" 

Thereafter, Executive Order No. 10349 was Qlllended by Executive 
Order N0 .• 10.356 {17 F.R. 4967) by striking out June l, 1952 and 
inserting in lieu· thereof June l), . 1952. Said Order was further 
amended by Executive Orders 10362 (17 F.R. · .5413) and 10)67 (17 F.R. 
5929)·e~tend1ng .the dates to Jun<t .30, 19.$21 and July 31 l95:l, 
respectively. 

The latter noted Oi"der provides as follows: 

"By virtue of the authority vested .in me 
by section 216 of the.Publio Health Service 
Act (58 Stat;690), as continued by the 
En1ergency :Power$ lntertnt Continuation Act 
(Public Law 3131 82nd Cong:rErss) as amended· 
by joint resolut.ions approved May 28, 1952, 
June 14, 19$21 and June 30, 19$2, and as 
President of the United States and Commander 
in Chief of· the land and· naval forces of 
the United States, I hereby amend Executive 
Order No. 10349 ot AprU 26~ 19$2, entitled 
•Declaring the OoiJmlissioned Oorps of the 
Public Health. Service To Be a Military 
Service and Prescribing Regulations therefor•, 
as amended by Executive Order No. 10356 of -
M.ay 291 1952, and Executive Order No.-10362 ot 
June 1~1 1952, by striking out •June 30 1 
1952' appearing in the introductory para• 
gr&.ph·or the order and ~nserting in lieu 
thereof •July 31 1952J" . 

From and a:fter the date of July .)1 1952, we find no further 
Executive Order declaring the Oo~uissioned Corps of the Public 
Health Service to be a bl'e.:neh of the military and, theref.ore, vre 
must conclude that such status ceased on that date. 

It is our opinion that persons actively serving in the 
Public Health Service afte:r the effective date of Section 1~.3.010 
and prior to July 3, 1952, were entitled to claim the t3.000. 
exemption provided since they were serving in a military service 
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so declared by the President of the United States under authority 
of law, However, after the expiration of Executive Orde.r No. 
10367 on July 31 19521 such persons ceased to be in the military 
service and therefore.could not claim the exemption after that 
date. 

Therefore it is the opinion of this office that members of the 
Commissioned Corps of the Public Health Service actively' serving 
ai'ter the etteotive dat.e of Section l4J,rto5 and prior to July 3, 
1952~ are entitled to claim the $3,000. exemption provided in the 
above noted section. 

We are . .further ot the opinion that such persons ceased to be 
in the military service after.the expiration of Executive Order 
No. 10367 on July 3# 1~52, and therefore would not be entitled 
to claim the exemption allowed to m6mbers of the ar.med forces of 
the United States. 

This opinion, which I hereby approve, was written by my 
assistant*' Ml'..,: D. D. Guffey. 

DDG:mw 

Yours very truly, 

JOHN 1<1. DALTON 
Attorney General 


