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COUNTY COURTS: County court in county under township organiza-

ASSESSORS: tion does not have authority under Section 53.190
to remove township clerk and ex officio township
assessor.
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Honorable Walter E. Allen
Prosecuting Attorney
Linn County

Bettelheim Building
Brookfield, Missouri

Dear Sir:

Reference is made to your request for an official opinion
of this department reading as follows:

"] would like your opinion on the follow-
ing question: : .

"thoes the County Court of a County operat-
ing under the Township form of government
have the power under Section 53,190 Revised
Statutes of Missouri, 1949, to remove from
office the Township Assessor for violating
the provisions of the law as described in
that Section or does Section 53.190 refer
only to County Assessors under the County
Unit plan of government?'®

Section 53,190 RSMo 1949, which you have referred to in
your letter of inquiry, reads as follows:

"Every assessor who shall‘knowingl{ifail
to perform any duty enjoined upon him by
law, in the time prescribed, shall be re-
moved from office by the county court, who

- shall appoint another in his stead. Such
new assessor shall take a like eath and
‘give a like bond as required of the first,
and the county court shall ascertain the
amount necessary to complete the assessment
of the county and shall institute proceed-
- ings upon the bond of such delinquent .
assessor for the collection of such amount
from him and his sureties."



Honorable walterfE; Allen

Our research into.the queation you have présented leads
us to the ‘conclusion that the power conferred upon the county
court under the provisions of the statute quoted does not ex-
‘tend to the removal from office in a county under township
‘organization of a township clerk and éx officio township as-
-‘geSSQr. Our..conclusion is predicated upon the fellowing reason-
ing. G e T e e F.

In the first instance there is no "assessor," as such, in
counties under township organization. ~Section 65.110, providing
for township officers, reads as follows: o :

- [There shall be chosen at the biennial elég-
tion in each township one trustee, who shall
be ex officio treasurer of the townshlp, one
township cellector, one township elerk, who
‘shall be ex officio Township assessor, and
two members Of the townsk ard. .
(Emphasis ocurs.) . =~ .

~In view of the fact that the person elected as township
clerk serves in a dual capacity, one of which includes the duties
~of an assessor, it becomes apparent that there is no officer in
the township against whom the provisions of Section 53.190 RSMo
1949 might be directed. It has been repeatedly held that county
courts are courts of limited jurisdiction and may not exercisge
powers beyond those speeifically conferred upon them or neces-
sarilg implied to effectuate the discharge of official duties,
This limitation is more applicable since the adoption of the
Constitution of 1945 wherein county courts have been deprived of
their status as c¢ourts of record and remain now primarily as
fiscal managing agencies of the counties. Consequently, the
power to remove an "assessor" would not be construed to extend
to the removal of a "township clerk and ex officio township
assessor., o

‘Secondly, we note that Section 53.190 authorizes the county
court, in counties wherein such statute is applicable, to appoint
a successor to an assessor who has been removed. Examination of
the statutes relating to vacancies in office in counties under
township organization discloses that Section 65.200 RSMo 1949
containg a complete scheme for the filling of vacancies in town-
ship offices, This section reads as follows:

"Whenever any township shall fail to eleet
the proper number of officers to which such
township may be entitled, or when any per-
gon elected or appointed shall fail to qual-
ify, or when any vacancy shall happen in
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Honorable Walter E., Allen .

any township affice from any eause, it shall
be lawful for the" tewnship board to fill such
vaeaney by appointment, and the person so
-appointed shall hold tﬁe office and discharge
“all the duties of the same: during suech unex- =~
pired term, and- until his suceessor is elected
or appoinﬁed and qualified, and shall be sub~
' ject to the same penalties as if they had been.
. duly elected; provided, that any vacanecy in
““the townghip board shail be filled by appoint~
"'“meut ef the ceunty eeurt.

j It is neted that ection 53 190 RSMO 19&9 became a. part of
;our statut@ry law in 1835, whereas Section 65,200 RSMo 1949 was
‘enacted at a much later date, viz., 1872, The later adoption.
..of the comprehensive scheme for the filling of vacancies in

" township offices indicates to us a legislative intent that as

- to countied under tawnship erganization Section 53.190 RSMo
1949 is inapplicable. ‘ ‘

.;v"ﬁ  In the f@regoing opinion we have assumed the constitutian—
mality of all statutes mentioned. ‘

concLusxom |

In the premises, we are of the opinion that a county court
of a county operating under township organization may not re-
move from office under the provisions of Section 53.190 RSMo
1949 a township clerk and ex effieio tonnship assessor.

The foregoing opinion which I hereby approve,~was pre-
pared by my.. assistant, Wili F. Berry, Jr.

Yours very truly,

John M. Dalton
Attorney General .
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