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BUILDING AND LOAN: Fund for withdrawal must be divided pro
rata among all shareholder,
used in Section 5604 means net receipts.
Pro rate shares determined from amount

actually due,

The "receipts"™

February 24, 1938,

lir. Joe C. Aecuff, Chief Clerk
Bureau of Buil and Loan Supervision
Jefferson City, ssouri

Dear Sir:

)

e

A

This department is in receipt of your request for an

opinion which reads as follows:

*Our Bureau is in receipt of numerous
inquiries end complaints regarding the
manuner in which Building and lLoan Assoe
ciations operating under our Jjurisdic-

tion ere handling withdrawals.

"Section 5604 of the Missouri Statutes
provides a safeguard for the associa~-

tion in the event of excessive with-

drawal demands, It becomss evident to

this department that this section of
the Statutes is being interpreted by

officers of various associastions in a

memner wost convenient to thelir plan

of operation., Our attention has been

called to some of these inte
with the assertion that the

sgeinst end are deni
under Section 5604.

"In order that this depertment
guardian of the shareholders’

retations

thdrawing

shareholders are beigg %ﬁs:r&miggzel
eir r 8

Fatoranio,

mey be in a position to thoroughly ine-

struet the officers of every essocietion
in the proper procedure under Section
5604, I would eppreciate an opinica on

the following:

"]l. Can an association arbitrar-
ily set a speecific percentage of

the withdrewal value of shares on
file for withdrawal =s the amount

to be pald each month?
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"2, Section 5604 states in part
as follows:

» % % ¥ ¥ 4t no time, how-
ever, shniz-norl than gl:;
half of the receipts o €
corporation for eny fiscal
month, end, when the eorpora-
tion is indebted on matured
shares of anmearlier serigs,nat
more than one-third of sald
receipts, be applicable to the
mends of the withdrawing
shareholders, * * * *,»

"Uoes the word receipts r-
scored, mean gross Jgoeipz=gu%&3.

funds accumulated, or net receipts
thereby meking allowence for operat-
ing expenses negessary for the
future continusnce of business as
an assoelation? If only a pertion
of the receipts are applicable to
withdrewal payments, themn what de-~
duections are allowed for operating
end other expenses?

*3. Should the pro rata distribu~
" tion be made on the basis of the
original amount filed for with-
drawal, or on the balance reduced
by previous payments?

Seotion 5604, Laws of Missouri, 1937, p. 192, provides
as follows:

" 'Secticn 5604. Any shereholddr, or the
legel representative of a deceased share-
holder, wishing to withdrew from the said
corporation, sheall, subjeet to the pro-
visions of the by-laws, end his certificate
of stock and the limitations hereinafter
mentioned, have power to do so, upon
giving one month's written notice of his
intention B0 to do, delivered to the asso-

ciation at or before a stated meeting of
the direetors, or at such other time as

the by-laws mey provide, If given before
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e stated meeting, the time of such
notice shall not be deemed to have
coumenced to run until the first stated
meeting thereafter. The member so
withdrewing, or, if deceased, his legal
representative, shall, if his stoek be
withdrewable according to the terms of
the certificate and by-laws of the
assoclation, be entitled to reeceive

the amount actuzlly withdrawable at

the time of meking epplication for
withdrawal according to the by-laws of
the corporation and the provisiomns of
the certificate of stoeck. At no time,
however, shall more tham omne-half of
the receipts of the corporation for
eny fiscal month, and, when the corp-
oration is indebted on matured shares
of an earlier series, not more them
one-third of said receipts, be appli-
cable to the demands of the withdrawing
shareholders, or of shareholders whose
stock hes been forfeited in the manner
hereinafter provided, without the con-
sent of the directors; amd when the
demends of withdrawi shareholders
excecd the moneys applicable to thelr
payment, the funds applicable to the
payment of the withdrawing shareholders
shell be pro-rated among the members
who have filed notice of withdrawal
upon the following basis: All shares
on which notices of withdrawal have
been filed for a period of 30 days,
shell receive their pro-rata share of
the fumds aveilable for withdrawal at
the end of the preceding fiseal month,
based upon the withdrewal value of the
shares at the time distribution is made,
Such notliee of withdrawal shall nos,
however, make such withdrawing share-
holder a ereditor of the assoclatio
but his steatus shall be and remain that
of a shareholder. The Board of Direectors
shell have the absolute right in its
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diseretion to pay an amoumt not ex-
ceeding $100.00 of eny share accoumt

or accounts of any shareholder in emy
one month in any order, regardless of
whether or not such shareholder or
other sharcholders have on file notices
of withdrawal."' .g

We shall teke your questions up in order.
I

The first question presented is whether am association
can erbitrerily set a speeific percent to be pald each
month, e. g. can en association state that it will pay five
per ecent of the amount each shareholder has up for withdrawel?

In 9C. J. p. 938, it is sald:

*The iis:t of wi,:::r:lul is a funda~
mental right ev e e publie poliey.
The right is an abso.l:%o o;: and 2:: not
arbitrarily be withheld."

In Latimer v. Equitable Loan and Investment Compsny, 81
Fed. 776, the Cirecuit Court of Appeals said:

*"The right of withdrawal, b{ the proe-
visions and clear meaning of the statutes
of Missouri in question, appertains to all
shareholders, whether holders of install-
ment-paying or full-paid stoek,."™

® Am, Jur., 113, states:

"Moreover, sueh right (of withdrawel)
does not exist except as conferred by
or derived from a by-law or statute,
and when so econferred is restricted to
the terms of the by-law or statute,”

Section 5604, supra, is clear whemn it says that "the
funds applicable to the znymnt of the withdrawing share-
holders shall be prorated among the members who have filed
notice of withdrawal."™
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Under this provision the entire fund on hend must be
divided emong the shereholders who have filed notice of with-
drawal, and the associstion ean not erbitrarily set a certain
per ecent on which they will pay off withdrawals,

iI.

Your second question deals with whether "“receipts® as
used in Seetion 5604, supra, means 8 receipts or net
receipts, The Supreme Court of Loulsiana in State ex rel
Orlando v, Reliance Homesteed Ass'n. 142 So, 146, 174 la.
980, had before it e similar question involving an almost
identical statute., The Court said:

"But the term 'receipts®' as used in the
statute does not wean gross intafe or
gross colleetions made by the assocla-

tion.

"It relates rather to net receipts or

to those funds coming into the hends of
the assoclation which may reasonsbly be
made available for the payment of sueh
claims after paying the primary obliga-
tions and necessary expenses of the asso-
ciation, This we think is a sound and
reasonable interpretation of the act.™

Therefore, "receipts™ as used in Seection 5604 means net
recelpts,

III.

The third question in your request is whether the pro rata
distribution should be made on the basis of the ori amount
filed for withdrawel or on the balance remaining after pre-

vious payments,

In order to answer this guestiom it must first be deter-
mined whether those who have filed notiece of withdrawal are
entitled to be peid off in Tull before other shareholders
withdrawing bubsequently, or ere all sharenolders who have
notices of withdrawel on file entitled to share in the fund

on hend.
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Seetion 5604 in the Revised Statutes of Missouri, 1939,
provided that the withdrewing shareholders should be peid in
the order in which their notices of withdrawel shall have
been filed with the associaticm. The entire section was re=
peeled by the lawe of 1931, p. 1565, end a new section enacted.
However, this seetion was identical with the old seetiom
except that part whieh provided that withdrewing shareholders
should be peald in the order in which their notices were filed
wae changed so as to meke all shereholders be paid pro rata,
In 1937 Seetion 5604 was amended adding that One Humdred
Dollars could be paid to any shareholder, .

It is a rule of statutory comnstruetion that the repeal
of a statute and the simulteneous re-cnactment with a modifi-
cation is simply em emendment and is a continuetion of the
latter as amended, State v, Bradford 314 Mo, 684, 285 S, W,
“9‘; State V. Wﬂ“ 40 3. “". “. 10".

59 C. J. p. 1097 states:

"It will be presumed that the legise
lature in adopting the amendment in-
tended to meke some change in the
existing law and, therefore, the
gourts will endeavor to §1u soms
effeet to the amendment.,

When the legislature repealed that part of the Statute
which provided thet withdrawing shareholders shall be paid
in the order in which their notices were filed, it intended
some ohﬂlﬂ in the law snd, therefore, when it said "the
funds appliceble to the psyment of the withdrawing share-
holders shall be prorated smong the members who have filed
notice of withdrewal™ it meent that all withdrawals them om
file should participate in the fumd end no priority should be
shown.

Whet then should be the basis for the distribution, the
originel amount filed for withdrawal or the balance left
after payments in preceding months?

Bouvier's Law Yictionary defines"pro rata" as "according
to a proportion™. However, es pointed out in State v, Express
Co. 100 M. 278; Brombegcher v, Berking, 56 N. J. Eq. 251, end
other esses, it has no meaning unless yefersble to some stand-
ard, The standard here is obviously the amount aect due

the withdrewing shareholder, If he were to be paid on
basis of the ggigl_sal smount without payments being deducted
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he would not share proportiomately or "pro rata™ with the
other withdrawing shareholders,

CONCLUSION,

It 1s, therefore, the opinion of this depertment that
the fund on hend for withdrawel must be divided pro rata

emong the sharcholders who have filed notlce of withdrawal,
end the association can not arbitrarily set a certaim per
cent upon whieh it will pey withdrawals. It is also our
inion that "receipts™ as used in Section 5604, Laws of
s-gugi, 1937, p. 192, means net receipts and not gross
recelpis,

It is the further on of this departmemt that all
shereholders who have filed notices of withdrawal participate
in the withdrawal fund end thai only the amount actually due
from the association is to be considered in determining the
pro rata share,

Respectfully submitted

OLLIVER V. NOLEN
Assistant Attorney Gemeral,

APPROVED:

3. £, TAILGR
(Aeting) Attorméy General.

AO'K:H



