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ATTN: Sarah E. Ledgerwood, Interim Division Director
3605 Missouri Boulevard

Jefferson City, MO 65109

(573) 751-5648

RE: Opinion request
Dear Interim Division Director Ledgerwood:

You ask whether § 324.047.2(13), RSMo, prohibits an individual from
practicing, for compensation, as a “registered” practitioner, where the
individual’s occupation is not one required to be “registered” with the state
and the private organization that issued the credential uses the term
“registered” in the title of the credential.

The facts you provided are that most private organizations that confer
credentials on individuals use the term “certified” in that credential.
However, some private organizations use the term “registered” in the
credential they confer. Individuals who have earned credentials from those
private organizations are using the word “registered” in their titles as they
practice their occupations, for example, “Registered Dietitian” or “Registered
Radiologist Assistant.” No Missouri law requires these practitioners to
submit notification of their credential to any state agency, so they are not
“registered” with the State of Missouri.

We conclude that § 324.047.2(13), RSMo, does not prohibit individuals
from using the term “registered” in their titles where the credential has been
granted by a nongovernmental entity and the legislature has not enacted any
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1. Plain language of the statute governs

The “primary rule of statutory interpretation is to give effect to
legislative intent as reflected in the plain language of the statute at issue.”
Karney v. Department of Labor and Industrial Relations, 599 S.W.3d 1567, 162
(Mo. 2020). A court will resort “to other rules of statutory interpretation only
when the plain meaning of the statute is ambiguous or defeats the purpose of
the statute.” Id.

2. The plain language of the statute in question does not forbid
using the term “registered” where there is no requirement of
registration

The Division of professional registration has responsibilities regarding
the issuance and renewal of licenses. § 324.001, RSMo. The legislature has
stated a public policy that individuals may engage in a chosen occupation
with “the least restrictive type of occupational regulation consistent with
[protecting] the public interest.” § 324.047.3, RSMo.

Section 324.047, RSMo, sets out specific requirements for the use of
certain words in a practitioner’s title:

(2) “Certification”, a program in which the
government grants nontransferable recognition to an
individual who meets personal qualifications
established by a regulatory entity. Upon approval,
the individual may use “certified” as a designated
title. ...
(13) “Registration”, a requirement established by the
general assembly in which an individual:

(a) Submits notification to a state agency; and

(b) May use “registered” as a designated title.
Notification may include the individual’'s name and
address, the individual’s agent for service of process,
the location of the activity to be performed, and a
description of the service the individual provides.
Registration may include a requirement to post a
bond but does not include education or experience
requirements. If the requirement of registration is not
met, the individual is prohibited from performing the



occupation for compensation or using “registered” as a
designated title.

(14) “Regulatory entity”, any board, commission,
agency, division, or other unit or subunit of state
government that regulates one or more professions,
occupations, industries, businesses, or other
endeavors in this state;

Emphasis added. This statute was first passed in 2018, with a later
amendment that addressed hair braiding. No cases interpret this statute.

By its plain terms, this statute only forbids using the term “registered”
when performing an occupation for compensation or using the term
“registered” in an individual’s title, if the general assembly’s “requirement of
registration is not met[.]” Therefore, there could be three situations where
this statute has application.

The first situation is where there is a requirement of registration, and
that requirement is met. In that situation, an individual may use the term
“registered” in performing the occupation for compensation and may use the
term in the individual’s title.

The second situation is if there is a requirement of registration, and
that requirement is not met. In that situation, an individual may not use the
term “registered” in performing the occupation for compensation and may not
use the term in the individual’s title. See Attorney General Opinion 1954-68
(osteopath who was not licensed as an optometrist could not advertise as a
“registered” optometrist). This is true even if the person has received a
credential with the term “registered” in it from a private credentialing
organization. That is, if a person is required to be registered with the state,
the person cannot use the term “registered” in the person’s title, even if the
person is “registered” by a private organization.

The third situation is where there is no requirement of registration. By
its plain terms, this statute does not forbid an individual from using the term
“registered” in performing the occupation for compensation, and does not
forbid using the term in the individual’s title. Nothing in this statute
addresses the ability of an individual to practice an occupation or use the
term “registered” in the individual’s title where the general assembly has not
required registration for the occupation. Therefore, if the general assembly
has not established a requirement for registration for a certain occupation,



nothing in the plain language of this statute prohibits that individual from
practicing that occupation for compensation or using “registered” in the
individual’s title.

It is consistent with the express legislative intent of § 324.047, RSMo,
to read § 324.047.2(13), RSMo, to allow individuals to use the term
“registered” in their titles when this credential has been granted by a

nongovernmental entity and there is no requirement of registration by the
legislature. As stated in § 324.047.3, RSMo:

All individuals may engage in the occupation of their
choice, free from unreasonable government
regulation. The state shall not impose a substantial
burden on an individual’s pursuit of his or her
occupation or profession unless there is a reasonable
interest for the statute to protect the general welfare.
If such an interest exists, the regulation adopted by
the state shall be the least restrictive type of
occupational regulation consistent with the public
interest to be protected.

Where the legislature has not required a particular occupation to be
registered, and therefore has made no avenue for a person practicing that
particular occupation to become registered with the state, it seems unlikely
that the legislature intended to restrain a person, when in practice, from
using the name of the credential the person has earned from a private
organization.

In sum, § 324.047(13)(b), RSMo, does not mandate state registration by
all those practicing in any particular area; it only mandates that, if the
legislature has established a requirement of registration, that registration
must be met before the person may use the term “registered” in the person’s
title. This statute does not contain any explicit prohibition against using the
term in a title if a person has not been registered by the state and the state
does not have a requirement of (or even a path to) registration by the state.



3. The statutes reflect a legislative understanding that private
organizations issue credentials, and that some of the names of
these credentials might overlap with state-issued designations.

The legislature has recognized that private organizations may issue
credentials with terms such as “certified” or “registered.” The legislature has
shown itself ready to distinguish between these credentials and those issued
by the state when needed.

For example, in the statutes regarding physician assistants,
§ 334.735.1(2), RSMo, defines “Certifying entity” as “the nongovernmental
agency or association which certifies or registers individuals who have
completed academic and training requirements;” emphasis added. In this
area, the certifying entities are required to register with the department of
commerce and insurance. § 334.737, RSMo, § 334.735(5), RSMo. But here the
legislature has recognized that legitimate credentials such as certifications
and registrations may be granted by nongovernmental entities.

Another example is the legislature’s system of certification. Section
324.047.2(2), RSMo, provides, in pertinent part, that “certification” is: “a
program in which the government grants nontransferable recognition to an
individual who meets personal qualifications established by a regulatory
entity. Upon approval, the individual may use ‘certified’ as a designated
title.” Emphasis added. However, the legislature also recognizes that private
entities issue “certifications” to individuals in certain professions—the
statutes regarding electrical contractors define the term “Certifying entity” as
“the nongovernmental agency or association which certifies or registers
individuals who have completed academic and training requirements|.]”

§ 324.900(1), RSMo, emphasis added. And, the statutes regarding dentistry
define the term “Certified dental assistant” as “a dental assistant who 1s
currently certified by the Dental Assisting National Board, Inc.” § 332.011(4),
RSMo. Therefore, even though § 324.047.2(2), RSMo, permits an individual to
use the term “certified” if there is a government program that grants the
recognition, the legislature also appears to recognize that certifications from
private entities exist and are valid.



4, Where the legislature has intended to forbid a person from
using a specific term in a person’s credential, the legislature
has clearly stated this

In contrast, other statutes specifically prohibit an individual from using
a specific term in describing a credential if that credential has not been
issued by the state; this is true even if a credential has been issued by a
private organization. See Yokley v. Townsend, 849 S.W.2d 722, 725 (Mo. App.
W.D. 1993) (in interpreting statutes, those on the same subject matter should
be compared with each other). For example, the statute regarding nurses
provides, in pertinent part:

1. Any person who holds a license to practice
professional nursing in this state may use the title
“Registered Professional Nurse” and the abbreviation
“R.N.”. No other person shall use the title “Registered
Professional Nurse” or the abbreviation “R.N.”. No
other person shall assume any title or use any
abbreuviation or any other words, letters, signs, or
devices to indicate that the person using the same is a
registered professional nurse.

§ 335.076, RSMo, emphasis added. The subsections regarding the title
“Licensed Practical Nurse” and “Advanced Practice Registered Nurse”
contain substantially the same prohibitions. See § 335.076.2, RSMo, and
§ 335.076.3, RSMo. Further, two additional subsections place further
prohibitions on individual’s use of certain terms in their titles:

4. No person shall practice or offer to practice
professional nursing, practical nursing, or advanced
practice nursing in this state or use any title, sign,
abbreviation, card, or device to indicate that such
person is a practicing professional nurse, practical
nurse, or advanced practice nurse unless he or she
has been duly licensed under the provisions of this
chapter.

5. In the interest of public safety and consumer
awareness, it is unlawful for any person to use the
title “nurse” in reference to himself or herself in any
capacity, except individuals who are or have been



licensed as a registered nurse, licensed practical
nurse, or advanced practice registered nurse under
this chapter.

§ 335.076, RSMo, emphasis added. These provisions show that, where the
legislature intended to prohibit an individual from using a specific title, the
legislature made that intent clear.

As another example, § 324.205, RSMo, specifically prohibits the use of
certain terms in a person’s title if the person has not been licensed by the
state:

1. Any person who holds a license to practice dietetics
in this state may use the title “Dietitian” or the
abbreviation “L.D.” or “L.D.N.”. No other person may
use the title “Dietitian” or the abbreviation “L.D.” or
“L.D.N.”. No other person shall assume any title or
use any title or use any abbreviation or any other
words, letters, signs, or devices to indicate that the
person using the same is a licensed dietitian.

2. No person shall practice or offer to practice dietetics
in this state for compensation or use any title, sign,
abbreuviation, card, or device to indicate that such
person is practicing dietetics unless he or she has been
duly licensed pursuant to the provisions of sections
324.200 to 324.225.

3. Any person who violates the provisions of
subsection 1 of this section is guilty of a class A
misdemeanor.

Emphasis added. See also § 324.215, RSMo (requirements for State
Committee of Dietitians to issue license). This statute requires all practicing
dietitians to be licensed by the state, and prohibits anyone from using that
title if the person has not been licensed by the state.

But even in this area, the legislature has recognized that a person may
be granted a credential such as certification from a private professional
organization:

1. An applicant for licensure as a dietitian ... shall
furnish evidence to the committee that ... (2) The



applicant has completed a supervised practice
requirement from an institution that is certified by a
nationally recognized professional organization as
having a dietetics specialty or who meets criteria for
dietetics education established by the committee.
The committee may specify those professional
organization certifications which are to be recognized
and may set standards for education training and
experience required for those without such specialty
certification to become dietitians.

3. The applicant shall successfully pass an
examination as determined by the committee and
possess a current registration with the Commission
on Dietetic Registration. The committee may waive
the examination requirement and grant licensure to
an applicant for a license as a dietitian who presents
satisfactory evidence to the committee of current
registration as a dietitian with the commission on
dietetic registration.!

§ 324.210, RSMo, emphasis added. Here, the legislature has recognized that
a person may receive a credential, such as registration, from a
nongovernmental entity, but has specifically forbidden the person from giving
out that the person is practicing dietetics unless the person has been licensed
by the state.

These examples demonstrate that, when the legisla{:ure intended to
forbid a person’s use of a privately issued credential, the legislature clearly
expressed this intent.

5. Conclusion

The statutes regarding occupations and professions demonstrate that
the legislature understands that private organizations issue credentials, and
that some of the names of these credentials might overlap with state-issued
designations. Where the legislature intended to forbid an individual from
using the name of a privately issued credential, the legislature clearly
expressed this intent. Nothing in the plain language of § 324.047, RSMo,

1 The “commission on dietetic registration” is not a governmental agency, but an arm of the
Academy of Nutrition and Dietetics, a private organization.



expresses this intent. Therefore, it appears to us that the legislature did not
intend § 324.047.2(13), RSMo, to prohibit individuals from using the term
“registered” in their practice and titles where the credential has been granted
by a nongovernmental entity and the legislature has not enacted any
requirement of registration with the state.

Sincerely,

‘LINDA LEMKE
Assistant Attorney General



