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OPINION NO. 130-2009 

N ove1nber 23, 2009 

The Honorable Charlie Shields 
Missouri State Senator 
State Capitol, Room 326 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Senator Shields: 

In a letter dated June 4, 2009, you submitted the following question to this office 

for response: 

Is the requirement under RSMo Section 205.970, that two 
directors "shall be related by blood or marriage within the 
third degree to a handicapped person," met if two directors 
had such a relative at the time of their selection as directors 
but the handicanned relative of one of the directors nasses _._ _._ ..._ 

away prior to the end of such director's term? 

Chapter 205 of the Revised Statutes of Missouri governs county sheltered 
workshops and developmental disability services. And § 205.970, RSMo, sets forth the 
qualifications and terms for the board of directors. Specifically, it provides as follows: 

[T]he governing body of the county or city not within a 
county shall appoint a board of directors consisting of a total 
of nine members, two of whom shall be related by blood or 
marriage within the third degree to a handicapped person as 
defined in section 205.968,1 and four of whom shall be public 
members. At least seven of the board members shall be 

1The definition of "handicapped person" in § 205.968 implies a living 
handicapped person (i.e. "who is" and "who has"), but the statute does not expressly 
require that a living handicapped relative is necessary to satisfy § 205.970.1. 
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residents of the county or city not within a county where the 
facility is located. 

Section 205.970.1. The section goes on to establish that "all board members shall be 
appointed to serve for a term of three years, except that of the first board appointed." I d. 
(establishing tenus of one, two, and three years for the first board, and therefore 
staggering the board terms). 

The tenus of board members are not tied to the criteria a board member may 
satisfy when appointed under§ 205.970.1. Furthermore, the plain language of the statute 
does not provide that the term of a board member expires if they no longer satisfy the 
criteria under which they may have been appointed. Nevertheless, as set forth in 
Attorney General Opinion 116-2006, Missouri follows the rule adopted by a majority of 
states: 

The cases generally hold that when residence is a 
prerequisite to a given office then a change of residence 
vacates that office, absent a legislative expression to the 
contrary .... [W]hen a statute by its language provides 
qualifications for an office at the time of election or 
appointment 'such qualification is a continuing one; that is, it 
must subsist during the entire term of office.' 

Atton1ey General Opinion 116-2006, p. 4 (citing Dorfv. Skolnik, 280 Md. 101, 115, 371 
A.2d 1094, 1101-02 (Md. Ct. App. 1977) and quoting State ex rel. Fugina v. Pierce, 191 
Wis. 1, 3, 209 N.W. 693 (1926)). Thus, the Attorney General opined in 116-2006 that 
"[i]f trustees of community college districts who are elected to represent subdistricts, and 
who must be residents of those subdistricts at the time of election pursuant to Section 
178.820, RSMo 2000, move their residence from those subdistricts, those trustees are 
disqualified from the office of trustee." Id. at 5; see also Attorney General Opinion 
81-72 (concluding that a trustee forfeits office if the trustee voluntarily moves). 

The situation described in your question is different than that reviewed in Opinion 
116-2006, in at least two significant ways. First, the action reviewed in Opinion 
116-2006 was a voluntary change in residence akin to abandonment. In contrast, the 
situation described in this case is involuntary. The legislature could have easily 
contetnplated that a board member may lose their handicapped relative to death. See 
Attorney General Opinion 81-72 (analyzing a statute in which the legislature provided for 
replacement if a board chair decided to "remove from the town''). Yet, there was no 
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provision made for removing a board member based on the death of their handicapped 
relative. Which leads to the second significant difference fro1n the situation reviewed in 
Opinion 116-2006. 

Unlike the statute considered in Opinion 116-2006, § 205.970 actually sets forth 
specific grounds for removal. Section 205.970.8. Section 205.970.8 provides an 
exclusive list for removal of a board member. Id. The death of a handicapped relative is 
not one of the reasons for removal. This implicates the statutory construction maxim 
expression unius est exclusion alterius, or "'the express mention of one thing implies the 
exclusion of another."' Wolff Shoe Co. v. Dir. of Revenue, 762 S.W.2d 29, 32 (Mo. bane 
1988) (quoting Harrison v. MFA Mut. Ins., 607 S.W.2d 137, 146 (Mo. bane 1980)). 
Because there is an exclusive list of reasons for removal of a board member, it can be 
implied that the death of a handicapped relative does not result in the removal of a board 
member. For these reasons, the general rule should not apply to cut short an appointed 
term in the situation you describe.2 

Once the next board term is completed, however (of which there should be three 
every year), the board position or positions must be filled so as to conform to the 
statutory criteria for the board. 

CONCLUSION 

In conclusion, the death of a handicapped relative should not result in the re1noval 
of a board member under§ 205.970. Thus, absent a statutory reason for removal, a board 
member should be permitted to complete their appointed term despite the death of a 
handicapped relative. 

CHRIS KOSTER 
Attorney General 

2In the event that the board member described in your situation is determined to 
have forfeited the office because of the death of a handicapped relative, the actions of the 
board would remain valid as the board member would remain a de facto officer. See 
Attorney General Opinion 81-72. 


