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A self-service storage facility as defined in 
Section 415.405(11) is not a "marina or 
comparable facility" under the definition of 
Section 137.092.1(2) and thus is not subject 
to the reporting requirement of Section 
137.092.2. 

OPINION NO. 80-2008 

January 14, 2008 

The Honorable Trent Skaggs 
State Representative, District 31 
Room 203-B, State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Skaggs: 

You have submitted the following question to this office for response: 

Do the provisions of Conference Committee Substitute for House Committee 
Substitute for Senate Bi1130, passed during the first regular session of the 94th 
General Assembly, apply to self-storage facilities as defined in Section 
415.405(11),1 RSMo? 

In particular, your question relates to newly enacted Section 137.092.2, which 
requires that: 

For all calendar years beginning on or after January 1, 
2008, every owner of a rental or leasing facility shall, by 
January thirtieth of each year, furnish the assessor of the 
county ... a list of the personal property located at the rental or 
leasing facility on January first of each year. 

The basic principle of statutory construction was stated by the Supreme Court of 
Missouri in Bachtel v. Miller County Nursing Home Dist., 110 S. W.3d 799, 801 (Mo. bane 
2003): 

1Statutory references are to the 2007 Cumul,ative Supplement to the Revised Statutes 
of Missouri 2000, unless otherwise noted. 
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In construing statutes, a court ascertains the intent of the 
legislature from the language used and gives effect to that intent 
[citation omitted]. The provisions of a legislative act are not 
read in isolation but construed together, and if reasonably 
possible, the provisions will be harmonized with each other 
[citations omitted]. Insight into the legislature's object can be 
gained by identifying the problems sought to be remedied and 
the circumstances and conditions existing at the time of the 
enactment. 

The clear intent of the new legislation is to assist county assessors in locating certain 
items of personal property by requiring certain rental or leasing facilities to provide the 
assessor with information about the location of such property, to aid in the assessment 
process. Both "personal property" and "rental or leasing facility" are narrowly defined. 
"Personal property" is defined in Section 137.092.1(1) as "any house trailer, manufactured 
home, boat, vessel, floating home, floating structure, airplane, or aircraft." "Rental or 
leasing facility" is defmed in Section 137.092.1(2) as "any manufactured home park, 
manufactured home storage facility, marina or comparable facility providing dockage or 
storage space, or any hangar or similar aircraft storage facility." Your question relates to 
self-storage facilities, which could qualify as a "rental or leasing facility" subject to the 
provisions of this statute only if they are included in the phrase "marina or comparable 
facility providing dockage or storage space." 

The term "marina" is not defined in the Revised Statutes. The American Heritage 
College Dictionary, Third Edition, defines a "marina" as "a boat basin that has docks, 
moorings, and other facilities for small boats." A fair reading of "comparable facility" 
would refer to some sort of facility specifically operated for the purpose of harboring or 
storing boats and watercraft. By analogy, the next clause in Section 137.092.1(2) refers to 
"any hangar or similar aircraft storage facility" [emphasis added]. "The provisions of a 
legislative act are not read in isolation but construed together, and ifreasonablypossible, the 
provisions will be harmonized with each other." Bachtel, supra at 801. From the fact that 
the legislature chose to defme facilities comparable to "hangars" as those specifically 
dedicated to the storage of aircraft, we may infer that it also intended that the parallel clause 
referring to marinas was intended to apply to facilities specifically devoted to the storage of 
boats and watercraft--not self-storage facilities in general. 

Other statutory provisions pertaining to self-storage facilities support this 
interpretation as well. Chapter 415, RSMo, dealing with warehouses and public storage 
facilities, defines self-storage facilities as a distinct subcategory of public warehouses. 
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Section 415 .405( 11) defines self-service storage facilities as "any real property used for 
renting or leasing individual storage spaces in which the occupants themselves customarily 
store and remove their own personal property on a self-service basis." Pursuant to Section 
415.425, RSMo 2000, "the exclusive care, custody and control of all personal property 
stored in the leased self-service storage space remains vested in the occupant." Chapter 415 
recognizes only two situations in which the operator of the facility may access the storage 
space: 

The operator may "enter leased space at all times which are reasonably necessary to 
insure the protection and preservation of the self-service storage facility or any 
personal property stored therein," Section 415.410.2; and 

The operator may take possession of and sell property found in the leased space in 
order to enforce its lien in the event of a default in payment by the lessee for more 
than 30 days, Section 415.415.2. 

If Section 137.092 is deemed to apply to self-service storage facilities, their operators 
would need some way to ascertain whether the closed spaces under the control of their 
customers contained property subject to the personal property tax. Presumably they would 
have to enter into the leased space to inventory the contents for boats or other items which 
would fall within the definition of Section 137.092.1(1), in effect creating an additional 
ground for entry into the space and access to the property which Section 415.425 declares to 
be under the exclusive care, custody, and control of the customer. Such a legislative intent 
cannot be inferred from the language of Section 137.092. 

CONCLUSION 

A self-service storage facility as defined in Section 415 .405(11) is not a "marina or 
comparable facility" under the definition of Section 13 7.092.1 (2) and thus is not subject to 
the reporting requirement of Section 137.092.2. 

(JAY) NIXON 
ral 


