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Honorable Maria Chappelle-Nadal 
State Representative, District 72 
State Capitol Building, Room 1 05H 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Chappelle-Nadal: 

This opinion is in response to your question in which you asked whether a city official 
appointed by the mayor and approved by the city council to fill a vacancy for the unexpired 
term of a councilperson is considered an "appointive officer" or an "elective officer" for 
purposes of determining the proper procedures for removal under Section 77.340, RSMo.1 

Section 77.340 provides that: 

The mayor may, with the consent of a majority of all the 
members elected to the city council, remove from office, for 
cause shown, any elective officer of the city, such officer being 
first given opportunity, together with his witnesses, to be heard 
before the council, sitting as a court of impeachment. Any 
elective officer may, in like manner, for cause shown, be 
removed from office by a two-thirds vote of all the members 
elected to the city council, independently of the mayor's 
approval or recommendation. The mayor may, with the consent 
of a majority of all the members elected to the council, remove 
from office any appointive officer of the city at will; and any 

1Statutory references are to the Revised Statutes of Missouri, 2000, unless otherwise 
noted. 
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such appointive officer may be so removed by a two-thirds vote 
of all the members elected to the council, independently of the 
mayor's approval or recommendation. The council may pass 
ordinances regulating the manner of impeachment and removals. 

The city council is an elected body pursuant to Section 77.030. Therefore, a city 
councilperson is normally an elected official. In this case, the councilperson was appointed 
to her position to fill a vacancy, so the question regarding the proper method of removal has 
artsen. 

Our research has revealed no cases addressing the issue you raise. Therefore, we 
employ the customary rules of statutory construction to interpret Section 77.340. The 
primary rule of statutory construction is "to ascertain the intent of the legislature from the 
language used, to give effect to that intent if possible, and to consider words in the statute in 
their plain and ordinary meaning." Day v. Wright County, 69 S.W.3d 485, 490 (Mo. App. 
S.D. 2000). Undefined words are given their plain and ordinary meaning as found in the 
dictionary in order to ascertain the intent of lawmakers. Asbury v. Lombardi, 846 S.W.2d 
196, 201 (Mo. bane 1993). In construing a statute, it is appropriate to take into consideration 
statutes involving similar or related subject matter when such statutes shed light upon the 
meaning of the statute being construed, even though the statutes were enacted at different 
times. Citizens Elec. Corp. v. Dir. of Dep 't of Revenue, 766 S.W.2d 450, 452 (Mo. bane 
1989). 

Employing these principles, we note that Section 77.340 prescribes rules for the 
removal of "elective" and "appointive" officials, not "elected" or "appointed" officials. 
WEBSTER'S II NEW COLLEGE DICTIONARY defines "elective" as: "1. Of or relating to a 
selection by vote. 2. Filled or obtained by election <elective positions>." By contrast, 
"elected" means "select[ed] by vote for an office[.]" BLACK'S LAW DICTIONARY defmes 
"elective" as "bestowed or passing by election," and "elective office" as "one which is to be 
filled by popular election." Similarly, WEBSTER'S II defines "appointive" as "relating to or 
filled by appointment," and "appointed" means "name[ d] to fill an office or position." From 
these definitions, we believe that the legislature intended that the different procedures 
described in Section 77.340 pertain to the offices themselves, regardless of whether the 
person filling the office does so as a result of an appointment. 

Our conclusion is bolstered by Section 77.450, RSMo Cum. Supp. 2005, which should 
be read in pari materia with Section 77.340. It provides that: 
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If a vacancy occurs in any elective office other than the 
office of mayor, a successor to the vacant office shall be 
selected by appointment by the mayor with the advice and 
consent of a majority of the remaining members of the council. 
. . . If a vacancy occurs in any office not elective, the mayor 
shall appoint a suitable person to discharge the duties of the 
same .... 

This statute also makes it clear that the distinction in Chapter 77 is between "elective" 
and "appointive" offices, not between "elected" and "appointed" officers. The distinction 
has to do with the nature of the office rather than its particular occupant at any given time. 
Accordingly, we are of the opinion that the appropriate procedures for removing a city 
council person under the circumstances described in your inquiry are those that related to an 
elective official. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a city council person appointed by the mayor to fill 
a vacancy for the unexpired term of that position must be removed in accordance with the 
procedures applicable to elective, rather than appointive, officials set forth in Section 77.340 . 

. (JAY) NIXON 
f\ttomey General 


