
APPROPRIATIONS: Subject to certain limitations based on Article III, Section 23 and 
Article II, Section 1 of the Missouri Constitution, the General 
Assembly's determination of the purpose for each appropriation 
as expressed in the plain language of the fmal bill is final and 
binding on all other state actors. The Commissioner of 
Adnllnistration may not certify, and the Treasurer may not pay, 
any expenditure of state funds except in furtherance of those 
purposes. 

Honorable Gary N odler 
State Senator, District 3 2 
State Capitol Building, Room 433 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Senator N odler: 

OPINION NO. 87-2004 

March 25, 2004 

This letter is in response to your request, dated February 3, 2004, for an opinion of this 
office concerning the effect of the General Assembly's designation of appropriations for 
specific purposes. Specifically, you asked: 

(a) Does the Governor have the constitutional authority to 
expend money on programs, which the legislature has 
specifically left unfunded, by the shifting of other appropriated 
and dedicated funds from other state programs to the unfunded 
program without legislative authority[?] 

(b) What are the constitutional limits on the Governor's 
authority to shift dedicated funds from an appropriation bill to 
another state program if the state program is not noted in the 
appropriation bill title and the program is not germane to any of 
the other programs in the appropriation bill[?] 

The General Assembly has the power to enact any law not prohibited by the Missouri 
or United States Constitutions. Three Rivers Junior College Dist. of Poplar Bluffv. Statler, 
421 S.W.2d235, 238 (Mo. bane 1967). With respect to appropriations ofpublic funds, the 
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power of the General Assembly is clearly stated in the Missouri Constitution. See Mo. Const. 
art. IV,§ 28. In exercising this authority, however, the Missouri Constitution requires the 
General Assembly to ensure that "[ e ]very appropriation law shall distinctly specify the 
amount and purpose of the appropriation without reference to any other law to fix the amount 
or purpose." Mo. Const. art. IV, § 23. 

In establishing the purposes for appropriations, the General Assembly must comport 
with certain constitutional limitations. The opinions of prior occupants of this office have 
repeatedly advised that "descent into minute detail [in establishing the purposes for 
appropriations] could be construed as substantive legislation and prohibited as such [under 
Article III, Section 23] or, depending upon the circumstances, may constitute a violation of 
the separation of powers clause in Article II, Section 1, [of the] Missouri Constitution." 
Attorney General's Opinion No. 23-1985 (collecting opinions and cases) (copy enclosed). 
Language included in the purpose of an appropriation, if found to violate these constitutional 
limitations, would be severable. See Attorney General's Opinion No. 217-197 4 (citing cases 
and opinion) (copy enclosed). 

Once the General Assembly has fixed the purpose of an appropriation, that 
determination is fmal and binding on the rest of state government. State ex inf Danforth v. 
Merrell, 530 S.W.2d 209, 213 (Mo. bane 1975). Article IV, Section 28 of the Missouri 
Constitution provides: 

No money shall be withdrawn from the state treasury 
except by warrant drawn in accordance with an appropriation 
made by law, nor shall any obligation for that payment of money 
be incurred unless the commissioner of administration certifies 
it for payment and certifies that the expenditure is within the 
pumose as directed by the general assembly of the 
appropriation[.] (emphasis added) 

With these constitutional principles as background, it seems clear that your questions 
must be resolved in light of the purposes of the appropriations relied upon by the 
Commissioner of Administration in certifying the expenditures that you find objectionable. 
As with any statute, these purposes will be drawn from the plain language employed in the 
bills, and resort to extrinsic evidence of the General Assembly's unexpressed intent is 
generally not allowed. Blue Springs Bowl v. Spradling, 551 S. W.2d 596, 599 (Mo. bane 
1977). If the expenditures in question are within the purposes of the appropriations upon 
which the Commissioner of Administration relied, the expenditure is likely to be deemed 
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lawful. If the purpose of the appropriations cited do not fairly authorize the expenditures, 
however, then the expenditure may be deemed unlawful. See Attorney General's Opinion 
No. 331-1974 (copy enclosed). 

CONCLUSION 

Subject to certain limitations based on Article III, Section 23 and Article II, Section 1 
of the Missouri Constitution, the General Assembly's determination of the purpose for each 
appropriation as expressed in the plain language of the final bill is final and binding on all 
other state actors. The Commissioner of Administration may not certify, and the Treasurer 
may not pay, any expenditure of state funds except in furtherance of those purposes. 

Enclosures: Opinion No. 23-1985 
Opinion No. 217-1974 
Opinion No. 331-1974. 


