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SUNSHINE LAW: (1) A citizen's advisory committee·established by a city 
to make recommendations concerning city policy, such 

as a city's municipal land use plan, is a public governmental body and, therefore, must keep 
a journal or minutes of its meetings, keep a record of its votes, and make its meetings and 
records. open to the public, unless a provision of law specifically allows for a meeting or 
record to be closed. (2) If a member of the committee or a city staffer generates a 
communication concerning the subject of the committee's work to a consultant, and if there 
is a record of that communication, that record is a "public record" within the meaning of the 
Sunshine Law. (3) If the original of such a record is given to a consultant and a copy is not 
kept, it remains a public record, with the consultant holding the record as the public 
governmental body's agent; the body's custodian of records is responsible for retrieving the 
record in response to a request for public access to it. 

Honorable John Loudon 
State Senator, District 7 
State Capitol, Room 332 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Senator Loudon: 

OPINION NO. 143-2003 

November 6, 2003 

You have requested an opinion on issues pertaining to Chapter 610, RSMo 2000, 1 

commonly referred to as the Sunshine Law. Specifically, you ask: 

1) Is a Citizen Advisory Committee obligated to maintain 
records of its public meeting minutes, deliberations and votes on 
policy recommendations ( eg. Recommendations for a municipal 
Comprehensive Land Plan)? 

2) If, alternately, policy recommendations are privately made by, 
for example, the Committee Chair and/ or city staff, and then 
communicated to a private (land planning) cons~ltant, are those 

1 All references are to RSMo 2000 unless otherwise specified. 
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communications public records (as opposed to private 
correspondence)? 

~ 

3) If such communications are forwarded to a consultant in any 
form (such as a marked-up plan draft), and the City states they 
did not retain a copy of the same, can the City refuse to retrieve 
a copy to provide upon request for any interested party? 

4) If a citizen then appeals to the consultant to provide such 
communications directly, is it acceptable that the City instruct 
the consultant that they are not authorized to spend time and/ or 
money meeting such a request? (I e. Does it violate the spirit and 
intent of the Sunshine Law?) 

The Sunshine Law expresses the public policy of this state that meetings, records, 
votes, actions, and deliberations of public governmental bodies are open to the public. See 
Section 610.011. It requires each "public governmental body" to comply with various 
specific rules to achieve that policy, including keeping a journal or minutes of its meetings 
and records of its votes. See, e.g., Section 610.020.6. 

To answer your first question--whether a citizen's advisory committee is required to 
keep records of its meetings, deliberations, and votes--we must determine whether such a 
committee is a "public governmental body," and thus subject to the Sunshine Law's 
requirements. Based on the material submitted with your opinion request, we assume that 
you are referring to an advisory committee established by a city to make recommendations 
concerning city policy, particularly a city's municipal land use plan. . 

Section 610.010(4) defmes the term "public governmental body'' as: 

[A ]ny legislative, administrative or governmental entity created 
by the constitution or statutes of this state, by order or ordinance 
of any political subdivision or district, judicial entities when 
operating in an administrative capacity, or by executive order, 
including: 
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(c) Any department or division of the state, of any 
political subdivision of the state, of any county or of any 
municipal government, school district or special purpose district 
including but not limited to sewer districts, water districts, and 
other subdistricts of any political subdivision; 

(e) Any committee appointed by or at the direction of 
any of the entities and which is authorized to report to any of the 
above-named entities, any advisory committee appointed by or 
at the direction of any of the named entities for the specific 
purpose of recommending, directly to the public governmental 
body's governing board or its chief administrative officer, policy 
or policy revisions or expenditures of public funds .... 

In interpreting statutes, we look first to the plain and ordinary meaning of the words 
enacted by the General Assembly. Cox v. Dir. of Revenue, 98 S.W.3d 548, 550 (Mo. bane 
2003). In addition, when interpreting the Sunshine Law, we are required to construe its 
provisions broadly to favor our state's ·public policy of openness. Section 610.0 11.1. Here, 
the terms of Section 610.01 0( 4) are easily broad enough to encompass an advisory committee 
established to make recommendations concerning land use policy. 

Accordingly, a citizen's advisory committee appointed by a city to make 
recommendations about the city's land use plan is a "public governmental body'' within the 
meaning of the Sunshine Law. As a result, such a citizen's advisory committee is required 
to keep a journal or minutes of its meetings, as well as a record of its votes. Section 
610.020.6. Such a committee must also make its meetings and records open to the public, 
unless a provision of law specifically allows for a meeting or record to be closed. Section 
610.011. 

The requirement to make public records open is also important in answering your 
second question, in which you refer to policy recommendations "privately made" to a land 
use consultant by the chair of the advisory committee or by city staff. You ask whether such 
communications are public records. 
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Section 610.010(6) defmes the term "public record" in pertinent part as: 

[A ]ny record, whether written or electronically stored, retained 
by or of any public governmental body including any report, 
survey, memorandum, or other document or study prepared and 
presented to the public governmental body by a consultant or 
other professional service paid for in whole or in part by public 
funds; ... 

As noted above, a citizen's advisory committee of the type envisioned in your opinion 
request is a public governmental body. Based on your second question , we assume that you 
are referring to a situation in which a private consultant has been retained to work with or 
alongside the committee. We further assume you are referring to a situation in which a 
member of such a committee or a city staff person working with the committee 
communicates with the consultant about policy recommendations within the scope of the 
conimittee 's ,land use planning work. 

Under Section 610.010(6), if a member of the committee or a city staffer generates 
a communication concerning the subject of the committee's work to a consultant, and if there 
is a record of that communication, that record is a "record . . . of a public governmental 
body'' and thus is a "public record." The fact that a communication may have been 
developed or transinitted by an individual, instead of by the committee as a whole, does not 
place it outside the scope of the definition of "public record." Accord Missouri Attorney 
General's Opinion Letter No. 192, Skaggs, 1994 (telephone records of individual member 
of house of representative are public records). Public governmental bodies such as 
committees are made up of individuals and must operate through the actions of individuals. 
If the term public record were construed to include only records made by a multi-member 
body as a whole and thus to exclude records generated by individual members of a body, 
there would be ample opportunity for records of important policy actions and deliberations 
to be hidden from public view. That would be at odds with the General Assembly's mandate 
that the Sunshine Law be construed to favor openness. See Section 610.011.1. 

Your third question addresses a situation in which a member of the citizen's advisory 
committee or a city staffer communicates a policy recommendation to the consultant--we 
presume in some recorded form, such as a marked-up draft of a land use plan--but the 
committee and city do not keep a copy of that record. Specifically, you ask whether the city 
(and presumably the committee) can refuse to retrieve a copy of the record from the 
consultant if a request is made for that record. 
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As discussed above, the record of such a communication is a "record ... of a public 
governmental body" and, therefore, is a "public record." Placing the original of the record 
in the hands of a private consultant does not change the fact that it is a "record ... of a public 
governmental body'' and thus does not place it beyond the public's reach. Interpreting the 
statute to allow a public governmental body to put records beyond the public's view by 
giving originals away to agents and not keeping copies would be inconsistent with the 
requirement to construe the Sunshine Law to favor openness. See Section 610.011.1. 

Thus, a record of the type you describe remains a public record, with the consultant 
holding the record as the public governmental body's agent. Pursuant to Section 610.023, 
the body's custodian of records remains responsible for maintenance of the record and for 
retrieving the record if necessary to provide public access to it. 2 

This interpretation does not contradict the provisions of Section 610.01 0( 6) 
concerning consultants. As indicated above, Section 610.010(6) defines the term "public 
record" as "including any report, survey, memorandum, or other document or study prepared 
and presented to the public governmental body by a consultant or other professional service 
paid for in whole or in part by public funds." (Emphasis added.) As the use of the word 
"including" indicates, this language is not exclusive. Therefore, it does not specify the only 
circumstances in which a record held by a consultant might be a public record. As the 
discussion above demonstrates, a consultant may also hold a public record as an agent for a 
public governmental body or otherwise come into possession of a public record. 

Because of our answer to your third question, it is unnecessary to answer whether a 
the city can instruct the consultant not to search for such a communication if contacted by 
someone wanting to review it. Under our interpretation, ari individual wanting to obtain a 
copy of the record would not need to seek it from the consultant, but instead could submit 
a request to the public governmental body's custodian of records. See Section 610.023. In 
responding to such a request, the custodian could charge the actual cost of search and 
duplication. Section 610.026(1). 

2Even if a public record came into the possession of a private person who is not an 
agent of the public governmental body, Missouri law gives the custodian of records tools to 
retrieve the record for the purpose of providing public access to it. See Section 109.080 ("If 
any private person shall have or obtain possession of any books, records or papers, 
appertaining ~o any public office, he shall deliver them to the officer entitled to the same."). 



Honorable John Loudon 
Page6 

CONCLUSION 

( 1) A citizen's advisory committee established by a city to make recommendations 
concerning city policy, such as a city's municipal land use plan, is a public governmental 
body and, therefore, must keep a journal or minutes of its meetings, keep a record of its 
votes, and make its meetings and records open to the public, unless a provision of law 
speqifically allows for· a meeting or record to be closed. 

(2) If a member of the committee or a city staffer generates a communication 
concerning the subject of the committee's work to a consultant, and if there is a record of that 
communication, that record is a "public record" within the meaning of the Sunshine Law. 

(3) If the original of such a record is given to a consultant and a copy is not kept, 
it remains a public record, with the consultant holding the record as the public governmental 
body's agent; the body's custodian of records is responsible for retrieving the record in 
response to a request for public access to it. 

. (JAY) NIXON 
Attorney General 


