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Dear Senator Staples: 

You have submitted the following question: 

Is the state obligated, pursuant to subsection 9 of section 
168.515, RSMo, to continue to pay the same percentage of a 
teacher's Career Ladder salary year if a teacher was employed 
by a participating district and participated in the program in 
1995-96 school year, remains qualified to receive career pay 
pursuant to 168.510, RSMo, continues to be employed by 
another participating district and continues to participate in the 
program each school year? 

You state in your request that: 

A dispute has arisen between the Department of 
Elementary and Secondary Education and certain local school 
officials as to whether the 1995-96 state payment share shall 
continue when a participating teacher moves from one 
participating district to another. The Department interprets 
section 168.515.9 to apply until such time as a teacher leaves 
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the employment of the district employing the teacher in 
1995.-96 or suspends participation in the program in that 
district, while school officials in the Winona R-III School 
District and Summersville R-II School District believe that the 
1995-96 state payment share shall continue until such time as 
the teacher ceases or suspends participation in the "Missouri 
Career Development and Teacher Excellence Plan", defined in 
168.500.1 and further referred to as the "career plan or 
program" even if the teacher transfers to another participating 
school district. 

The answer to your request will tum on an interpretation of the "Career Ladder" 
statute and whether that statute is intended to benefit teachers individually or to reward 
school districts for retaining qualified teachers. If the statute is interpreted to apply to 
teachers who are otherwise qualified but change districts in which they are employed, that 
interpretation would benefit the teacher. If a teacher is only eligible for continuation of 
participation in the program if the teacher remains in the school district, then the school 
district is rewarded for keeping qualified teachers. 

The "Career Ladder" Program results in additional compensation through a salary 
supplement, part of which is provided by the state under Section 168.515, RSMo 2000. 
The percentage of reimbursement varies depending upon the enrollment of the school 
district, with the largest 25 percent of school districts receiving 40 percent reimbursement, 
the next 25 percent receiving 50 percent reimbursement, and the smallest 50 percent 
receiving 60 percent reimbursement. Your question also asks whether once a teacher 
participates in the program with a reimbursement by the state of 40, 50, or 60 percent, can 
the percentage change if the teacher becomes qualified in another district in which the 
reimbursement criterion is different. 

In interpreting statutes, courts have provided guidance in a number of areas. The 
primary purpose of statutory construction is to discern the legislature's intent in passing 
the subject law. United States v. N. E. Rosenblum Truck Lines, 62 S.Ct. 445, 315 U.S. 
50, 86 L.Ed.2d 671 (1942). A complete review of the career ladder law reveals that the 
purpose of the program is to encourage individuals who have gained experience as 
teachers to remain in the profession. It is unfortunate that many experienced, highly 
qualified teachers have left the profession because of low pay. Although we recognize 
that there may be other reasons for experienced individuals to discontinue teaching, it 
cannot be disputed that low pay is a primary cause of many abandoning the profession. 
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In interpreting statutes, words are given their plain and ordinary meaning. Budding 
v. SSM Healthcare System, 19 S. W.3d 678 (Mo. bane 2000). Moreover, the courts have 
stated that interpretations must avoid absurd results. State ex ret. Director of Revenue v. 
Scott, 919 S.W.2d 296 (Mo. App. 1996). 

The Career Plan Development Program is established at Sections 168.500 to 
168.515, RSMo 2000. In the provisions, reference is made to "public school teachers" and 
to "participating school districts." The Department of Elementary and Secondary 
Education has the responsibility to develop model career plans and to make them available 
to local school districts. The model career plans are to consist of three steps or stages of 
career advancement, contain a procedure how teachers can be admitted to the program, 
and have specific criteria that describe minimum professional responsibilities for each 
stage that includes classroom performance evaluations. See Section 168.500.2(1)-(3), 
RSMo 2000. 

Section 168.500.4, RSMo 2000, provides: 

A participating local school district may have the option 
of implementing a career plan developed by the department of 
elementary and secondary education or a local plan which has 
been developed with advice from teachers employed by the 
district and which has met with the approval of the department 
of elementary and secondary education. In approving local 
career plans, the department of elementary and secondary 
education may consider provisions in the plan of the local 
district for recognition of teacher mobility from one district to 
another within this state. 

Teachers are eligible to participate in the program after five years of public school 
teaching. Section 168.500.2(5). The participating teacher will continue to receive base 
pay in addition to the career pay. Section 168.505.1. Section 168.510 provides that a 
teacher who is employed by a district who qualifies for and is selected to participate in 
a career plan shall not be denied the additional compensation unless the teacher is 
dismissed for cause, fails to maintain a teaching certificate, fails to maintain the required 
performance level as provided in the career plan, or fails to complete the professional 
responsibilities required at each stage of the approved career plan. 

Section 168.515.1 authorizes the amount of compensation to the teachers at each 
stage of the Career Ladder Program. Section 168.515.2-4 authorizes payments by the state 
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to local school districts for reimbursing the district for salary supplements authorized by 
the program, as well as establishing the percentage of reimbursement based upon size of 
the school districts. 

Section 168.515.9 provides: 

Beginning in the 1996-97 school year, for any teacher 
who participated in the career program in the 1995-96 school 
year, continues to participate in the program thereafter, and 
remains qualified to receive career pay pursuant to section 
168.510, the state's share of the teacher's salary supplement 
shall continue to be the percentage paid by the state in the 
1995-96 school year, notwithstanding any provisions of 
subsection 4 of this section to the contrary, and the state shall 
continue to pay such percentage of the teacher's salary 
supplement until any of the following occurs: 

( 1) The teacher ceases his or her participation in the 
program; or 

(2) The teacher suspends his or her participation in 
the program for any school year after the 1995-96 school year. 
If the teacher later resumes participation in the program, the 
state funding shall be subject to the provisions of subsection 4 
of this section. 

An interpretation that the Career Ladder Program is available to school districts that 
retain their teachers would tend to accomplish the purpose of the statute to keep 
experienced teachers in the profession. However, the interpretation that the program is 
available to teachers who change school districts would make the program available to 
more teachers. There may be personal reasons why a teacher with applicable experience 
desires to change districts. There are no provisions in the career ladder statute that 
indicates the legislature was attempting to limit career possibilities of experienced teachers 
or to only reward those teachers who remain in one school district. 

Applying the principles of statutory construction previously discussed results in the 
inevitable conclusion that a teacher who qualifies for participation in the Career Ladder 
Program in one district may continue in the program if the teacher discontinues 
employment in the initial district and becomes employed in a different yet participating 
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district. The program is designed to reward individuals who continue teaching and fulfill 
the requirements of the program. Teacher mobility is recognized in Section 168.500.4 
quoted above. The school districts receive state funding as set forth in Section 
168.515.1-.4. 

Any doubt regarding the answer to your question is resolved by the provisions in 
Sections 168.510 and 168.515.9. The provisions are explicit that participation in the 
program can only be denied under the circumstances set forth in those sections. Section 
168.510 states: 

After a teacher who is duly employed by a district 
qualifies and is selected for participation under a career plan 
established under sections 168.500 to 168.515, such teacher 
shall not be denied the career pay authorized by such plan 
unless he: 

( 1) Is dismissed for cause as established under 
section 168.114; or 

(2) Fails to maintain or renew any certificate 
required by the department of elementary and secondary 
education; or 

(3) Fails to maintain the performance level as 
required for the attainment of the career stage as set forth in 
the plan effective in the local district as provided in section 
168.500; or 

( 4) Fails to complete professional responsibilities 
required for the attainment of each stage; and 

(5) Has exhausted all due process procedures 
provided by subdivision ( 6) of subsection 2 of section 
168.500. 

The provisions of Section 168.515.9 establish that teachers who qualify for 
participation in the program are entitled to receive the career plan pay unless the teacher 
ceases participation in the program. The only reasons for discontinuation in the program 
after a teacher qualifies are set forth above. Those provisions do not include as a ground 
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for disqualification a change in the employing school district. Accordingly, program 
participation continues if a teacher who is otherwise qualified moves from one district to 
another. 

The percentage of the program borne by the state is dependent upon the size of the 
school district employing the teacher. See Section 168.515. Because the reimbursement 
by the state is controlled by the size of the school district in comparison to other school 
districts, if a teacher changes school districts and the new district falls within a different 
percentage set forth in Section 168.515, the amount of reimbursement from the state will 
change to that new percentage. 

CONCLUSION 

Under the Career Ladder Program, a participating teacher remains qualified to 
receive career pay if the teacher changes employment from one qualifying district to a 
different qualifying district. The reimbursement obligation of the state is dependent upon 
the size of the school district employing the participating teacher. 


