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February 21, 2001 

OPINION NO. 92-2001 

The Honorable Don Koller 
Representative, District 153 
State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Koller: 

You have submitted a question to this office whether there are any provisions of 
the Missouri Constitution or statutes that mandate that staff of county assessors be paid 
by salary or by hourly wage. Of particular interest was whether the staff of the Ripley 
County assessor's office could be compensated by an hourly rate or by salary. 

A search of constitutional provisions has revealed the following provisions. 
Article VI, Section 12 provides: 

All public officers in the city of St. Louis and all 
state and county officers in counties having 100,000 or 
more inhabitants, excepting public administrators and 
notaries public, shall be compensated for their services by 
salaries only. 

According to the Official Manual of the State of Missouri from 1999-2000, the 
estimated population of Ripley County is 14,072, well below the 100,000 population -­
baseline provision of this section the constitution. 

Article 12, Section 13 of the Missouri Constitution provides: 

All state and county officers, except constables and 
justices of the peace, charged with the investigation, arrest, 
prosecution, custody, care, feeding, commitment, or 
transportation of persons accused of or convicted of a 
criminal offense shall be compensated for their official 
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services only by salaries, and any fees and charges collected 
by any such officers in such cases shall be paid into the 
general revenue fund entitled to receive the same, as 
provided by law. Any fees earned by any such officers in 
civil matters may be retained by them as provided by law. 

The duties of county assessors are found at Sections 53.073-53.081 and 53.175 
RSMo 1994. None of those duties include the "investigation, arrest, prosecution, 
custody, care, feeding, commitment or transportation of persons accused of or 
convicted of a criminal offense." 

The county assessor of Ripley County does not fall within the provisions of 
either Article VI, Section 12 or Section 13. Ripley County is not a county having a 
population of 100,000, nor does the Ripley County assessor have any responsibilities 
relating to the investigation, arrest, prosecution or incarceration of any person. When a 
provision enumerates the subjects or persons affected, it is to be construed as excluding 
from its effects all those not expressly mentioned. Giloti v. Hamm-Singer Corp., 396 
S. W.2d 711 (Mo. 1965). The exclusion of counties under 100,000 in Article VI, 
Section 12, and of county officers \Vithout responsibilities in criminal justice in Article 
VI, Section 13, results in the conclusion that the provisions in the constitution 
mandating payment by salary do not apply to county assessors in counties with a 
population of less than 100,000, including Ripley County. 

However, our inquiry does not end with our review of the Missouri 
Constitution. There are several statutory provisions that discuss compensation for 
county officials and employees. Section 53.082 RSMo 1999 Supp. sets forth the 
schedule for the "annual salary" of county assessors. Our review of Chapter 53 RSMo 
found no provision regarding employees or staff of an assessor. However, there are 
several provisions in Chapter 50 RSMo that discuss generally the compensation of 
county employees. Section 50.540.4 RSMo 1994 provides that the county budget 
officer shall submit to the county commission a salary recommendation and the 
commission "shall fix all salaries of employees, other than those established by r~w, 
except that no salary for any position shall be fixed at a rate above that fixed by law 
for the position." Section 50.330 RSMo 1994 provides in part that "Any salary 
provided for a county officer, deputies and assistants, shall be paid by warrants drawn 
on the county treasury." 
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Section 137.715 RSMo 1994 provides: 

Each county assessor shall, subject to the approval of 
the governing body of the county, appoint the additional 
clerks and deputies that he or she deems necessary for the 
prompt and proper discharge of the duties of his office. A 
portion of the salaries of the clerks and deputies hired by 
each county assessor shall be paid by the state in accordance 
with sections 137.710 and 137.750, and the remainder of 
the salaries for such clerks and deputies shall be paid by the 
county in which they are employed. 

This section applies specifically to assistants of county assessors. 

Your inquiry is whether "salary" as used in the statutory context can include an 
hourly compensation. Reardon v. Brandom, 973 S. W.2d 187 (Mo. App. 1998) 
addressed this very issue. The prosecuting attorney sued the county commission to 
enjoin it from paying the county counselor and his assistants on an hourly basis. 
Black's Law Dictionary, 6th Edition, defines "salary" as a "fixed periodical 
compensation ... a stated compensation paid periodically as by the year, month, or 
other fixed period, in contrast to wages which are normally based on an hourly rate." 
The court specifically held that "when the legislature specifies compensation be in the 
form of a salary, an hourly wage does not qualify as such." Reardon, at 190. 
Accordingly based upon the statutory provisions discussed above, employees of county 
assessors must be paid a salary, a fixed periodic compensation, and not an hourly rate. 

CONCLUSION 

Employees of county assessors must be paid by salary, which is a fixed periodic 
rate, and not by an hourly rate. 

) NIXON 


