
BOARD OF ALDERMEN: 
CHIEF OF POLICE: 
CITY MARSHAL: 

After a city has adopted a chief of police 
position rather than a city marshal through an 
ordinance approved by the voters pursuant to 

Section 79.050 RSMo, the board of aldermen may change the term of office by 
ordinance, which ordinance is not subject to approval by referendum. 

The Honorable Ken Legan 
Representative, District 145 
State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Legan: 

You have asked: 

March 19, 2001 

OPINION NO. 59-2001 

1. If a City authorizes the appointment of a Chief of 
Police instead of the election of a City Marshal under 
Section 79.050 may that appointment be to an 
indefinite term or by contract, subject to removal in 
accordance with the provisions of Section 79.240 
RSMo 1986, as amended, or must the Chief of Police 
be appointed to a term certain under Section 79.050 
RSMo 1986, as amended. 

2. If Section 79.050 allows the appointment of a Chief 
of Police to an indefinite or contract term, subject to 
removal as provided by Section 79.240, may the 
Board of Aldermen amend an ordinance adopted by 
voters in April 197 4 to eliminate the reference to the 
term of office of the Chief of Police, and substitute 
in lieu thereof provisions for the appointment of a 
Chief of Police to an indefinite or contract term 
without submitting said proposition back to the 
voters? 
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You have provided information to this office that the Board of Aldermen of 
Bolivar, Missouri, adopted an ordinance that was submitted to the voters for approval 
for the appointment of a chief of police "for a term of two years" and that that 
ordinance was approved by the voters in 197 4 to take effect in 197 5. Apparently the 
city has been retaining its chief of police for two year terms. The documentation you 
have supplied states that the mayor and board believe that a change in the ordinance to 
allow the chief of police to be appointed to an indefinite term would result in more 
qualified applicants and would remove the appointment process from the political 
arena. 

Section 79.050 RSMo 1999 Supp. provides in pertinent- part: 

The board of aldermen may provide by ordinance, 
after the approval of a majority of the voters voting at an 
election at which the issue is submitted, for the appointment 
of a collector and for the appointment of a chief of police, 
who shall perform all duties required of the marshal by law, 
and any other police officers found by the board of 
aldermen to be necessary for the good government of the 
city. The marshal or chief of police shall be twenty-one 
years of age or older. If the board of aldermen does not 
provide for the appointment of a chief of police and 
collector as provided by this section, a city marshal, who 
shall be twenty-one years of age or older, and collector shall 
be elected, and the board of aldermen may provide by 
ordinance that the same person may be elected marshal and 
collector, at the same election, and hold both offices and the 
board of aldermen may provide by ordinance for the 
election of city assessor, city attorney, city clerk and street 
commissioner, who shall hold their respective offices for a 
term of two years and until their successors shall be elected 
or appointed and qualified, except that the term of the city 
marshal shall be four years. 

The relevant portion of this statute has remained essentially unchanged since 
prior to the ordinance passed by the city of Bolivar. Under the statute cities have a 
city marshal that serves for a four year term unless the board of aldermen adopts an 
ordinance for appointment of a chief of police by the board of aldermen which 
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ordinance is subject to approval by the voters. The statute is silent regarding the term 
of office of a chief of police should a c!+y authorize the retention of a chief of police. 

There is no doubt that the legislature authorized the city to adopt a chief of 
police if approved by a vote of the people. The city now has a chief of police for a 
term of two years. There is nothing in the statutory framework that prohibits the city 
from changing that term of office. A city ordinance may supplement a state law and 
does not conflict with a statute unless the ordinance "permits what the statute 
prohibits" or "prohibits what the statute permits." Page Western Inc. v. Community 
Fire Protection District of St. Louis County, 636 S.W.2d 65, 67 (Mo. bane 1982). 
There is nothing in the statute which dictates tha! a city may not change the term of 
office for the position of chief of police which is adopted by a vote of the people. An 
ordinance may change that term. Because there is no provision in the statutes for a 
referendum on such a change, no referendum is required, or even allowed, should the 
board of aldermen change the term of office. See Opinion Number 166-71, a copy of 
which is attached. 

CONCLUSION 

After a city has adopted a chief of police position rather than a city marshal 
through an ordinance approved by the voters pursuant to Section 79.050 RSMo, the 
board of aldermen may change the term of office by ordinance, which ordinance is not 
subject to approval by referendum. 

Enclosure 

Very truly yours, 

. (JAY) NIXON 
Attorney General 


