
COLLECTOR: 
DEPUTY COLLECTOR: 

The chief deputy is not required to resign 
while running for the office of collector nor 

is the chief deputy required to resign as chief deputy if elected collector between the 
election and assuming the office of collector. 

The Honorable Mark Hampton 
Representative, District 14 7 
State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Hampton: 

June 5, 2000 

You have asked the following questions: 

OPINION NO. 245-2000 

My County Collector has chosen not to seek re-election but 
her Chief Deputy has filed for that seat. The questions 
posed to me are as follows: 

• Can the Chief Deputy remain in her position or does 
she need to resign now? 

• If the Chief Deputy is successful in winning the 
nomination in the Primary election, can she remain in 
that position or does she need to resign? 

• If the Chief Deputy is successful in winning the county 
collector's seat in the General election, can she remain 
in that position until she takes office? 

The qualifications to serve as County Collector are set out generally in Sestion 
52.010 RSMo 1994. The only qualification set out in that statute is that the col1ector 
must be a resident of the county from which he- is elected. 

In your letter you do not identify the county for which the question is 
addressed, but we assume that it is either Shannon or Texas County, both of which are 
third class counties, and most likely Texas County. Section 52.271 RSMo 1994 
provides "The county collector in each county of the third class is entitled to employ 
deputies and assistants," and there is no restriction in that section about a deputy being 
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a candidate for office. Section 52.310 RSMo does place an additional obligation on 
collectors and their deputies and assistants. That section provides that "No collector or 
holder of public moneys, or any assistant or deputy of such holder or collector· of 
public moneys, shall be eligible or appointed to any office of trust or profit until he 
shall have accounted for and paid over all sums of which he may be accountable." 

Sections 105.452 RSMo 1994 and Section 105.454 RSMo 1999 Supp. identify 
prohibited acts by elected and appointed public officials. There is no prohibition from 
running for elected office while serving in an appointive one. 

In reviewing the statutes we have found a prohibition of a deputy collector 
running for county treasurer. See Section 54.040 RSMo 1994. If the legislature 
intended to prohibit deputy collectors from running for the office of collector, it would 
have included such a prohibition. By specifying that deputy collectors may not run for 
county treasurer and making no mention forbidding deputy collectors from running for 
collector, the legislature did not intend to limit deputy collectors from running for 
collector. Parvey v. Humane Society of Missouri, 343 S. W.2d 678 (Mo. App. 1961 ). 

This office takes no position whether an individual can fulfill the obligations as 
deputy collector while campaigning to be elected collector. We do believe that it is 

·the responsibility of the current collector that the deputy collector fulfills the 
responsibilities of that position if that deputy chooses to run for office while holding 
that position. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the chief deputy is not required to resign 
while running for the office of collector nor is the chief deputy required to resign as 
chief deputy if elected collector between the election and assuming the office of 
collector. 

Very truly yours, 

. (JAY) NIXON 
Attorney General 


