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Beginning July 1, 1999, it will be 
unlawful for any person who is not 
licensed or certified by the Missouri 
Real Estate Appraisers Commission as 
provided in Sections 339.500 to 
339.549, RSMo, to, for a fee, develop 
and communicate a real estate appraisal 
before the State Tax Commission or a 

local Board of Equalization unless such person is exempt from licensure and 
certification pursuant to Section 339.501.5, RSMo Supp. 1998; a salaried employee of 
a corporation that owns property will be permitted under the exemption in Section 
339.501.5(1) to provide an opinion as to the value of the property owned by the 
corporation. 

Quentin Wilson 
Director of Revenue 
Post Office Box 4 7 5 
Jefferson City, MO 65105 

Dear Director Wilson: 

March 17, 1999 

OPINION NO. 79-99 

This opinion is in response to your questions, submitted on behalf of the State 
Tax Commission, asking: 

1. Is the offering of an appraisal (as that term is defined in 
Section 339.503(1) (HB 1601, 1998)) on real property for a fee by a 
person, who is not licensed or certified under Sections 339.500 through 
339.549 (HB 1601, 1998), in a proceeding before the State Tax 
Commission a violation of law under those sections? 

2. Is the offering of an appraisal (as that term is defined in 
Section 339.503(1) (HB 1601, 1998)) on real property for a fee by a 
person, who is not licensed or certified under Sections 339.500 through 
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339.549 (HB 1601, 1998), in a proceeding before a local Board of 
Equalization a violation of law under those sections? 

3. Is the provision of an appraisal (as that term is defined in 
Section 339.503(1) (HB 1601, 1998)) on real property to a property tax 
assessing official by a salaried employee of the property owner, who 
performs appraisal services within the scope of his or her employment 
and who is not licensed or certified under Sections 339.500 through 
339.549 (HB 1601, 1998), a violation of law under those sections? 

4. If any of the above scenarios are violations of law, how does 
that impact the assessing official's ability to consider the provided 
information? 

Section 339.501.1, RSMo Supp. 1998, provides: 

339.501. Licensure or certification of real estate appraisers 
required, exceptions.-- I. Beginning July 1, 1999, it shall be unlawful 
for any person in this state to act as a real estate appraiser, or to directly 
or indirectly, engage or assume to engage in the business of real estate 
appraisal or to advertise or hold himself or herself out as engaging in or 
conducting such business without first obtaining a license or certificate 
issued by the Missouri real estate appraisers commission as provided in 
sections 339.500 to 339.549. 

Section 339.503, RSMo Supp. 1998, provides definitions relevant in interpreting 
Section 339.501.1. Section 339.503 provides in part: 

339.503. Definitions.--As used in sections 339.500 to 339.549, 
the following words and phrases mean, unless the context clearly 
indicates otherwise: 

(1) "Appraisal" or "real estate appraisal", an objective analysis, 
evaluation, opinion, or conclusion relating to the nature, quality, value or 
utility of specified interests in, or aspects of, identified real estate. An 
appraisal may be classified by subject inatter into either a valuation or an 
analysis; 
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* * * 

(16) "Real estate appraiser" or "appraiser", a person who for a 
fee or valuable consideration develops and communicates real estate 
appraisals or otherwise gives an opinion of the value of real estate or any 
interest therein; 

( 17) "Real estate appraising", the practice of developing and 
communicating real estate appraisals; 

* * * 

Certain persons are exempted from the requirement to obtain a license or 
certificate under Sections 339.500 to 339.549. Those persons exempted in Section 
339.501.5 are: 

5. The provisions of sections 339.500 to 339.549 shall not be 
construed to require a license or certificate for: 

( 1) Any person, partnership, association or corporation who, as 
owner, performs appraisals of property owned by such person, 
partnership, association or corporation; 

(2) Any licensed real estate broker or salesperson who prepares a 
comparative market analysis or a broker price opinion; 

(3) Any employee of a local, state or federal agency who performs 
appraisal services within the scope of his or her employment; except that, 
this exemption shall not apply where any local, state or federal agency 
requires an employee to be registered, licensed or certified to perform 
appraisal services; 

( 4) Any employee of a federal or state-regulated lending agency or 
institution; 

(5) Any agent of a federal or state-regulated lending agency or 
institution in a county of third or fourth classification. 
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Section 339.501.1 provides that, beginning July 1, 1999, it shall be unlawful for 
any person in this state to act as a real estate appraiser without first obtaining a license 
or certificate issued by the Missouri Real Estate Appraisers Commission as provided in 
Sections 339.500 to 339.549. Section 339.503(16) defines "real estate appraiser" as a 
person who for a fee or valuable consideration develops and communicates real estate 
appraisals or otherwise gives an opinion of the value of real estate. Section 339.503(1) 
defines "real estate appraisal" to include an opinion relating to the value of identified 
real estate. Therefore, pursuant to Section 339.501.1, beginning July 1, 1999, it is 
unlawful for any person who is not licensed or certified by the Missouri Real Estate 
Appraisers Commission to, for a fee or valuable consideration, develop and 
communicate an opinion of the value of identified real estate, unless otherwise 
exempted. Section 339.501.5 provides exemptions from the requirement for licensure 
or certification by the Missouri Real Estate Appraisers Commission. In your first and 
second questions you inquire about the offering of an appraisal in a proceeding before 
the State Tax Commission or before a local Board of Equalization. You have provided 
no facts which indicate the applicability of any of the exemptions in Section 339.501.5. 
The fact that the appraisal is offered in a proceeding before the State Tax Commission 
or a local Board of Equalization does not, in itself, provide an exemption. 

Your third question inquires about the providing of an appraisal to a property 
tax assessing official by a salaried employee of the property owner when the employee 
performs appraisal services within the scope of his or her employment. Section 
339.501.5(1) provides an exemption for "[a]ny person, partnership, association or 
corporation who, as owner, performs appraisals of property owned by such person, 
partnership, association or corporation." You have provided no facts indicating the 
specific situation about which are concerned. In order to provide guidance in response 
to your question, we will assume a situation where property is owned by a corporation 
and the appraisal is provided to a property tax assessing official by a salaried employee 
of that corporation. The exemption in Section 339.501.5(1) includes corporations. For 
an exemption under Section 339.501.5(1) to be applicable to corporations, it must 
include the officers and employees of the corporation. Otherwise, the exemption for a 
"corporation" would be meaningless. The legislature is presumed not to enact 
meaningless provisions. Wollard v. City of Kansas City, 831 S.W.2d 200, 203 (Mo. 
bane 1992). Therefore, a salaried employee of a corporation that owns property will 
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be permitted under the exemption in Section 339.501.5(1) to provide an opinion as to 
the value of the property owned by the corporation. 1 

Your fourth question asks about the assessing official's ability to consider an 
appraisal offered in violation of Section 339.50 1.1. The fourth question you pose is 
not one with which this office can assist you through our opinions process. What 
consideration, if any, to be given an appraisal offered in violation of Section 339.501.1 
is a matter for the assessing official. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that beginning July 1, 1999, it will be unlawful 
for any person who is not licensed or certified by the Missouri Real Estate Appraisers 
Commission as provided in Sections 339.500 to 339.549, RSMo, to, for a fee, develop 
and communicate a real estate appraisal before the State Tax Commission or a local 
Board of Equalization unless such person is exempt from licensure and certification 
pursuant to Section 339.501.5, RSMo Supp. 1998; a salaried employee of a corporation 
that owns property will be permitted under the exemption in Section 339.501.5(1) to 
provide an opinion as to the value of the property owned by the corporation. 

) NIXON 

1Section 339.503(16) defines a "real estate appraiser" as a person who for a fee or 
valuable consideration .... [Emphasis added.] Because of the conclusion reached in 
response to your third question, we need not address if a salaried employee is receiving 
"a fee or valuable consideration" for the real estate appraisal. 


