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OPINION NO. 86-97 

This opinion is in response to your question concerning the County Employees' 
Retirement System. Your question asks: 

Do Sections 50.1000 through 50.1200, RSMo, allow the 
County Employees' Retirement Fund Board to require an 
eligible retiring member to waive his right to the death 
benefit provided by Section 50.1130, RSMo? 

The statutes creating and controlling the County Employees' Retirement System 
("CERS") are found at Sections 50.1000 through 50.1200, RSMo 1994 and Supp. 
1995. Section 50.1130, RSMo 1994, states: 

50.1130. Death benefit.-A death benefit of ten 
thousand dollars shall be paid to the designated beneficiary 
of every active member upon his death or to his estate if 
there is no designated beneficiary. [Emphasis added]. 

The issue is whether a ·member who is receiving retirement benefits from CERS is 
entitled to the death benefit provided by Section 50.1130. The death benefit, per the 
language of Section 50.1130, is for "active members." There is no statutory defmition 
of "active member" for purposes of CERS; thus, we must discern its meaning. 
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"The meaning of a word must depend to some extent on the context in which it 
appears." Butler v. Mitchell-Hugeback, Inc., 895 S.W.2d 15, 19 (Mo. bane 1995). We 
must look at the statute as a whole and read it in its entirety. National Advertising 
Company v. Missouri State Highway and Transportation Commission, 862 S.W.2d 
953, 954 (Mo. App. 1993). In addition to the use of the term "active member" in 
Section 50.1130, the term "retired member" appears in Sections 50.1000( l ), 50.1060, 
and 50.1090, RSMo 1994. There is no definition of "retired member" in the CERS 
statutes. "We must presume that every word of a statute was included for a purpose 
and has meaning." Committee on Legislative Research of Missouri General Assembly 
v. Mitchell, 886 S.W.2d 662, 664(Mo. App. 1994); accord Hyde Park Housing 
Partnership v. Director of Revenue, 850 S.W.2d 82, 84 (Mo. bane 1993). In accord 
with this rule, the terms "active" and "retired" preceding "member" must each be given 
meaning. An "active member" must be different than a "retired member." 
Section 50.1040.1, RSMo 1994, in discussing membership in CERS states: "Such 
membership shall continue as long as the person continues to be an employee [of the 
county], or receives benefits m1der the provisions of sections 50.1000 to 50.1200 
[CERS], or elects to opt out of the system .... " A member who is receiving 
retirement benefits from CERS would be a "retired member." Therefore·, an "active 
member" would not be receiving retirement benefits from CERS. The death benefit in 
Section 50.1130 is only applicable to an "active member" so the death benefit is not 
applicable to a member who is receiving retirement benefits from CERS. I 

There is further support for our determination that "active member" does not 
include a member receiving retirement benefits. "In construing a statute it is 
appropriate to take into consideration statutes involving similar or related subject 
matter when such statutes shed light upon the meaning of the statute being construed, 
even though the statutes are found in different chapters and were enacted at different 
times. [Citation omitted]. When the legislature enacts a statute referring to terms 
which have had other judicial or legislative meaning attached to them, the legislature is 
presumed to have acted with knowledge of that judicial or legislative action." Citizens 
Electric Corporation v. Director of Department of Revenue, 766 S.W.2d 450, 452 (Mo. 
bane 1989). Section 169.270, RSMo Supp. 1995, contains definitions pertinent to the 
retirement system in certain school districts. It contains the following definitions 
which may be helpful to our analysis: 

'To address your question, we need not address and therefore do not address 
whether a former employee of a county who is not presently receiving retirement 
benefits but will be entitled to retirement benefits at a later date is entitled to the death 
benefit provided by Section 50.1130. 
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169.270. Definitions.- Unless a different meaning is clearly 
required by the context, the following words and phrases as used · 
in sections 169.270 to 169.400 shall have the following meanings: 

* * * 

(14) "Member", any person who is a regular employee after the 
retirement system has been established hereunder ("active 
member"), and any person who (i) was an active member, 
(ii) has vested retirement benefits hereunder, and (iii) is not 
receiving a retirement allowance hereunder ("inactive 
member"); 

* * * 

(18) "Retirant", a former member receiving a retirement 
allowance hereunder; 

* * * 

Section 169.410, as amended by House Committee Substitute for Senate Committee 
Substitute No. 2 for Senate Bill No. 860, 88th General Assembly, Second Regular 
Session ( 1996), also contains definitions pertinent to a retirement system in certain 
other school districts. The following definitions may be helpful to our analysis: 

169.410. The following words and phrases as used in 
sections 169.410 to 169.540, unless a different meaning is 
plainly required by the context, shall have the following 
meanings: 

* * * 

(13) "Member", a member of the retirement system defined as 
an: 
(a) "Active member", a member who is an employee; or 
(b) "Inactive member", a member who is not an employee; 

* * * 

(17) "Retirant" or "retired member", a former member receiving 
a retirement allowance or optional retirement allowance or 
other benefit; 
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* * * 

In each of these other retirement systems, an "active member" is defined so as to not 
include those persons receiving retirement benefits from the retirement system. 

The specific question you pose is whether Sections 50.1000 through 50.1200 
allow CERS to require an eligible retiring member to waive his right to the death 
benefit provided by Section 50.1130. We have already concluded that the death 
benefit in Section 50.1130 is not applicable to a member who is receiving retirement 
benefits from CERS. Whether a member who receives retirement benefits from CERS 
has waived his right to the death benefit is irrelevant, because under Section 50.1130 
the death benefit is not applicable to a member who is receiving retirement benefits. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a member of the County Employees' 
Retirement System who is receiving retirement benefits from the system is not an 
"active member" as that term is used in Sectim1 50.1130, RSMo 1994, and is not 
entitled to the death benefit provided by that section. 2 

2The Code of State Regulations contains the following definition for "active 
member" for purposes of the County Employees' Retirement System: 

16 CSR 50-2.010 Definitions 

( 1) Active member. A full-time or part-time employee 
who has elected to participate in the County Employees' 
Retirement Fund, who is employed by a county and who is 
not retired. 

The conclusion reached in this opinion is consistent with this rule. 


