
COLLECTOR'S DEEDS: 
DELINQUENT TAX SALES: 

Pursuant to Section 140.260, RSMo 
1994, (1) the land held by the county­
appointed trustee should be sold by the 

1nethod that provides the tnaxilnum amount available for distribution to the taxing 
authorities, (2) each lot tnay be sold separately or the land tnay be sold in tracts, and 
(3) the county is not responsible for subdivision assesstnents levied against the land 
during the titne the land is held by the trustee. 

January 10, 1997 

Michael S. Wright 
Warren County Prosecuting Attorney 
102 East Main 
Warren~on, Missouri 63383 

Dear Mr. Wright: 

OPINION NO. 45-97 

This opinion is in response to your questions concen1ing the sale of land due to 
delinquent taxes pursuant to Chapter 140, RSMo. 1 Your questions are essentially as 
follows: 

( 1) Does the issuance of the collector's deed by the . 
county collector extinguish the liens (i.e., deed of trust, 
tnortgage, subdivision assessments, etc.) that existed against 
the property at the titne the collector's deed was issued 
and/or filed? 

1 All statutory references are to the 1994 Revised Statutes of Missouri unless 
otherwise indicated. 
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(2) (a) If the land purchased by the county-appointed 
trustee, pursuant to Section 140.260, RSMo, happens to be 
in a subdivision and/or association, does the county acquire 
any and all voting rights associated with the ownership of 
that property? (b) If the land purchased by the county 
trustee has subdivision assesstnents levied against it, is the 
county responsible for these during the titne the land is 
being held in trust? 

(3) What tnethod of sale should the county use after it 
has acquired lands pursuant to Section 140.260, RSMo, at a 
delinquent tax sale through the appointed trustee? Can land 
be sold individually or in tracts? 

We understand your questions arise pritnarily fron1 tnultiple lots in a subdivision in 
your county being sold for delinquent property taxes. 

We first address your third question asking about the sale of land acquired 
pursuant to Section 140.260. Section 140.260 provides: 

140.260. Purchase by county or city, when­
procedure. - 1. It shall be lawful for the county 
cotninission of any county, and the cotnptroller, tnayor and 
president of the board of assessors of the city of St. Louis, 
to designate and appoint a suitable person or persons with 
discretionary authority to bid at all sales to which section 
140.250 is applicable, and to purchase at such sales all lands 
or lots necessary to protect all taxes due and owing and 
prevent their loss to the taxing authorities involved frotn 
inadequate bid~. 

2. Such person or persons so designated are hereby 
declared as to such purchases and as titleholders pursuant to 
co I lector's deeds issued on such purchases, to be trustees for 
the benefit of all funds entitled to participate in the taxes 
against all such lands or lots so sold. 

3. Such person or persons so designated shall not be 
required to pay the atnount bid on any such purchase but 
the collector's deed issuing on such purchase shall recite the 
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delinquent taxes for which said latl.ds or lots were sold, the 
atnount due each respective taxing authority involved, and 
that the grantee iri such deed or deeds holds title as trustee 
for the use and benefit of the fund or funds entitled to the 
paytnent of the taxes for which said lands or lots were sold. 

4. The costs of all collectors' deeds, the recording of 
satne and the advertisetnent of such lands or lots shall be 
paid out of the county treasury in the respective counties 
and such fund as tnay be designated therefor by the 
authorities of the city of St. Louis. 

5. All lands or lots so purchased shall be sold and deeds 
ordered executed and delivered by such trustees upon order 
of the county cotrunission of the respective counties and the 
cotnptroller, tnayor and president of the board of assessors 
of the city of St. Louis, and the proceeds of such sales shall 
be applied, first, to the paytnent of the costs incurred and 
advanced, and the balance shall be distributed pro rata to 
the funds entitled to receive the taxes on the lands or lots so 
disposed of .. [Etilphasis added.] 

* * * 

Section 140.260.5 sitnply states that "[a]ll lands or lots so purchased shall be 
sold .... " No tnethod for such sale is set forth in Chapter 140. 

Where [a] statute is not explicit ... , but confers powers 
and duties in general tenns, there tnay be resort to the 
necessary ilnplications and intendtnents of the language to 
detennine legislative intent. [Citation otnitted.] An itnplied 
power within this tneaning is a power necessary for the 
efficient exercise of the power expressly conferred. In that 
sense, that which is itnplied in a statute is as tnuch a part of 
it as that which is expressed. [Citation mnitted.] 

AT & T Inforn1ation Systetns, Inc. v. Walle1nann; 827 S.W.2d 217, 223-24 (Mo. App. 
1992).. "In construing a statute, we tnust give effect to the expressed intent of the 
legislature; we tnust not add provisions under the guise of construction if they are not 
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plainly written or necessarily itnplied. Wilkinson v. Brune, 682 S.W.2d 107, Ill (Mo. 
App. 1984 ). Because the statute does not specify a procedure for such sale, the trustee 
is not restricted to one specific tnethod of selling the property. As stated by -this office 
in Opinion No. 13, Butler, October 22, 1954 (a copy of which is enclosed) interpreting 
Section 140.260, RSMo 1949, the land n1ay be sold "for as tnuch as can be obtained 
therefor, whether that sutn be tnore _or less than the atnount of delinquent taxes." Id. at 
page 3. The land should be sold by the tnethod that provides the tnaxitnutn atnount 
available for distribution to the taxing authorities. 

One of the concerns expressed as part of the third question of your opinion 
request is whether the land held by the trustee pursuant to Section 140.260 can be sold 
by the trustee by individual lot or in tracts. Although Section 140.420.2 states that 
when tnultiple tracts or lots of land are sold for' the nonpaytnent of taxes to the satne 
purchaser all the lots are to be included in one deed, this language in no way restricts 
the separation of the lots or tracts for sale. Consistent with the discussion above, each 
lot can be sold separately or the land can be sold in tracts so as to tnaxitnize the 
atnount available for distribution to the taxing authorities. Any restrictions in the 
subdivision or association covenants or agreetnent tnay need to be considered, 
however.2 

Your question which we have nutnbered 2(b) asks if the land purchased by the 
county trustee has subdivision assess1nents levied against it, is the county responsible 
for these during the titne the land is being held in trust. This office in Opinion No. 24, 
Do.wns, April 17, 1953 (a copy of which is enclosed) addressed land held by a trustee 
under Section 140.260, RSMo 1949, being assessed by a city pursuant to statute for the 
paving of a nearby street. This office concluded "that the tax billtnay not he enforced 
against general revenue received by the county court" (now known as the "county 
cotntnission"). Id. at page 4. This office further stated: "This view is further supported 
by practical considerations in that it would be unjust to allow recovery of special tax 
bi lis frotn the county's general revenue when the land or lots is owned by the various 
taxing authorities and the county beneficially has only a stnall interest in the property." 

· 
2We have not been provided a copy of the subdivision or association covenants 

or agreetnent. Our opinion is litnited to_the applicable statutes and we do not consider 
the in1pact, if any, of any subdivision or association covenants or agreetnent. H9use 
Bill No. 979, 88th General Assetnbly, Second Regular Session (1.996) enacted a new 
section to be known as Section 140.722 stating: "Any sale of lands under this chapter 
shall be subject to valid recorded covenants running with the land and to valid 
easetnents of record or in use." 
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Id. at page 5. Consistent with the discussion in that opinion, we conclude that the 
county is not responsible for subdivision assessrnents levied against the land during the 
tirne the land is held by a trustee pursuant to Section 140.260. 

Your question nutnbered 1 asks whether the issuance of a collector's deed 
extinguishes existing liens such as deeds of trust, tnortgages, subdivision assesstnents, 
etc. The issuance of the collector's deed generally will extinguish liens that existed 
against the property at the tirne the collector's deed was issued. McMullin v. Carter, 
639 S. W .2d 815, 817-18 (Mo. bane 1982); St. Louis Housing Authority v. Evans, 285 
S. W.2d 550, 553 (Mo. 1955); State ex rei. Buder v. Hughes, 166 S.W.2d 516, 518 
(Mo. 1942); Carnpbell v. Siegfried, 823 S.W.2d 156, 158 (Mo. App. 1992). The 
collector's deed entitles the purchaser to "an absolute estate in fee sitnple, subject, 
however, to all claitns thereon for unpaid taxes except such unpaid taxes existing at 
tirne of the purchase of said lands and the lien for which taxes was inferior to the lien 
for taxes for which said tract or lot of land was sold." § 140.420. In addition to the 
liens which by the wording of Section 140.420 are not extinguished, the failure to give 
adequate notice to those with a recorded interest in the land can result in a failure to 
extinguish that interest. Anheuser-Busch Etnployees' Credit Union v. Davis., 899 
S.W.2d 868 (Mo. bane 1995). As can be seen frotn reviewing the cases cited above, 
the facts relating to the lien or liens about which you are concerned and the specific 
situation are relevant in addressing your question. We have been provided no 
infonnation regarding the specific lien or liens about which you are concerned and are 
therefore unable to address your question with regard to a specific lien or liens. 
Furthennore, the rights which the purchaser frotn the trustee acquires is a rnatter to be 
resolved between the purchaser and any party asserting a lien to the property. Through 
our opinions process, this office does not resolve disputes between two private parties­
the purchaser and the party asserting a lien. 

Your questioi1 which we have nutnbered 2(a) asks if the land purchased by the 
county-appointed trustee is in a subdivision and /or association, does the county 
acquire any and all voting rights associated with the ownership of the property. Again, 
because we have been provided no infonnation regarding the specific subdivision 
and/or association, we are unable to address this question. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that pursuant to Section 140.260, RSMo 1994, (1) 
the land held by the county-appointed trustee should be sold by the tnethod that 
provides the n1axin1wn atnount available for distribution to the taxing authorities, (2) 
each lot tnay be sold separately or the land tnay be sold in tracts, and (3) the county is 
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not responsible for subdivision assesstnents levied against the land during the titne the 
land is held by the trustee. 

. (JAY) NIXON 
Atton1ey General 


