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The Honorable John T. Russell 
Senator, District 33 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Russell: 

Under § 48.053, RSMo 1994, when a county changes 
from third-class to second-class on the same date 
as the county treasurer's term of office begins, that term 
is for two years, and subsequent terms are for four years. 

January 26, 1996 

OPINION NO. 40-96 

This opinion responds to your question whether § 54.010.2 1 or § 54.010.3 applied to 
Camden County at its I 994 general election. You report that Camden County changed from a 
third-class county to a second-class county on January 1, 1991. We understand that it has not 
adopted a township form of government. 

Various statutory provisions relate to your question. Section 54.010 provides: 

1. There is created in all counties of this state the office of 
county treasurer. 

2. In counties of classes one and two the qualified electors 
shall elect a county treasurer at the general election in 1956 and 
every four years thereafter. 

3. In counties of classes three and four the qualified 
electors shall elect a county treasurer at the general election in the 
year 1954, and every four years thereafter, except that in those 
counties having adopted the township alternative form of county 

1 

All statutory references are, unless otherwise noted, to the 1994 Revised Statutes of 
Missouii (RSMo). We cite to the 1994 revision for ease of reference as no cited statute has 
changed since January 1, 1991. 
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government the qualified electors shall elect a county treasurer at 
the November election in 1956, and evel)' four years thereafter. 

Section 54.030 provides that county treasurers shall, except as § 48.053 provides 
otherwise, serve four-year terms beginning the first of January following their election. Section 
48.053 states: 

The incumbent of the office of county treasurer of a county 
changing from third class to second class or from second class to 
third class shall continue to hold office for the term to which he 
was elected. His successor in office shall be elected at the general 
election next preceding the expiration of the incumbent's term of 
office to a term of two years and until his successor is elected, as 
provided in section 54.010, RSMo, and qualified. 

Section 115.121.1 provides that general elections take place in November of even-numbered 
years. 

Because Camden County was not a third-class county during the November 1994 general 
election, § 54.010.3 did not apply. It was a second-class county; therefore, § 54.010.2 would 
ordinarily apply. However, § 48.053 conflicts with § 54.010.2 in that§ 48.053 provides for an 
intervening two-year term when a county changes from a third to second-class county, as did 
Camden County. In resolving any conflict, we are mindful of the "well-established rule of 
statutol)' construction that where one statute deals with a particular subject in a general way, and 
a second statute treats a part of the same subject in a more detailed way, the more general should 
give way to the more specific." O'Flaherty v. State Tax Comm'n of Missouri, 680 S.W.2d 153, 
154 (Mo. bane 1984). Because § 48.053 deals with the subject in a more detailed way, it 
controls over § 54.010.2. Since your opinion request relates to the county treasurer's term of 
office, we next examine § 48.053 in the context of that issue. 

Camden County voters elected a county treasurer in November 1990; she served a four­
year term from Janual)' 1, 1991 through December 31, 1994. On the date that term started, 
Janual)' 1, 1991, Camden County became a second-class county. To determine the treasurer's 
term under § 48.053, we must first determine whether the term "incumbent" refers to the office 
holder immediately before the reclassification, or the office holder immediately thereafter. 
Section 48.053 refers to the incumbent of "a county changing from third class to second class" 
(our emphasis). We conclude that the use of the present tense of the verb "change" shows that 

our legislature intended "incumbent" to refer to the treasurer in office immediately prior to the 
county's reclassification. Otherwise, the legislature would have used the past tense of that verb. 
Consequently, the Camden County treasurer elected in 1990 should have had a two-year term 
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ending December 31, 1992. Section 48.053. Thereafter, Camden County's treasurers' tenns 
should have been for four years. Section 54.010.2. Attorney General Opinion No. 77, 
Mathewson and Birch, 1979, a copy of which is enclosed, addressed this issue and is in accord. 

The Camden County treasurer who took office on January 1, 1991, should have served 
a two rather than four-year term. Her successor, the current office holder, took office on January 
1, 1995, instead of January 1, 1993. We do not challenge the right of Camden County's current 
treasurer to that office. However, Camden County is now a second-class county; therefore, its 
current treasurer's term expires December 31, 1996. Section 54.010.2. Thereafter, each 
successor's term shall be for four years. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that under § 48.053, RSMo 1994, when a county changes 
from third-class to second-class on the same date as the county treasurer's term of office begins, 
that term is for two years, and subsequent terms are for four years. 

Enclosure 


