Ceeew?

CONFLICT OF INTEREST: 1) Pursuant to Section
MISSOURI ETHICS COMMISSION: 105.454(5), RSMo Supp. 1992,

an elected or appointed
official or employee of the state serving in an executive or
administrative capacity may not perform any service for
consideration, during one year after termination of his office
or employment, by which performance he attempts to influence a
decision of any agency of the state, except as provided in such
section, and 2) not all meetings of boards and commissions in
which a record of the proceedings may be kept and maintained as
a public record is an "adversary proceeding" as defined in
Section 105.450(1), RSMo Supp. 1992.

September 9, 1993

OPINION NO. 140-93

Missouri Ethics Commission
P.O. Box 1254
Jefferson City, MO 65102

Ladies and Gentlemen:

This opinion is in response to your questions which can be
summarized as follows:

1. Section 105.454(5), RSMo Supp.
1992, prohibits certain former state
officials or employees from attempting to
influence the decisions of certain state
agencies. Does this restriction prohibit a
former employee from influencing decisions
of all state agencies or just those
agencies over which he had supervisory
power?

2. Are all meetings of boards and
commissions in which public records are
made encompassed within the definition of
"adversary proceeding" provided by Section
105.450(1) , RSMo Supp. 19922

Section 105.454(5), RSMo 1986, provided:

105.454. Additional prohibited acts
by certain elected and appointed public
officials and employees, exceptions.--No
elected or appointed official or employee
of the state or any political subdivision
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thereof, serving in an executive or
administrative capacity, shall:

* * *

(5) Perform any service for
consideration, during one year after
termination of his office or employment, by
which performance he attempts to influence
a decision of any agency of the state or
political subdivision in which he was an
officer or employee or over which he had
supervisory power, except that this
provision shall not be construed to
prohibit any person from performing such
service and receiving compensation
therefor, in any adversary proceeding or in
the preparation or filing of any public
document;

* * *

In 1991, this subsection was amended by Conference Committee
Substitute for House Committee Substitute for Senate Committee
Substitute for Senate Bill No. 262, 86th General Assembly, First
Regular Session (hereinafter "Senate Bill No. 262") to provide:

(5) Perform any service for
consideration, during one year after
termination of his office or employment, by
which performance he attempts to influence
a decision of any agency of the state, or
a decision of any political subdivision
in which he was an officer or employee or
over which he had supervisory power, except
that this provision shall not be construed
to prohibit any person from performing such
service and receiving compensation
therefor, in any adversary proceeding or in
the preparation or filing of any public
document [;] or to prohibit an employee of
the executive department from being
employed by any other department, division
or agency of the executive branch of state
government. For purposes of this
subdivision, within ninety days after
assuming office, the governor shall by
executive order designate those members of
his staff who have supervisory authority
over each department, division or agency of
state government for purposes of
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application of this subdivision. The
executive order shall be amended within
ninety days of any change in the
supervisory assignments of the governor's
staff. The governor shall designate not
less than three staff members pursuant to
this subdivision;

* * *

The additions to such section by Senate Bill No. 262 are
highlighted by underlining.

Your first question raises the issue of whether the phrase
"over which he had supervisory power" applies only to "any
political subdivision" or also applies to "any agency of the
state." The 1991 amendment whereby a comma was added after the
word "state" and the words "a decision of any" were added before
the words "political subdivision" indicates that the phrase
"over which he had supervisory power" applies only to "any
political subdivision." A change in a statute is intended to
have some effect, and the legislature will not be charged with
having done a meaningless act. State v. Swoboda, 658 S.W.2d
24, 26 (Mo. banc 1983). What the legislature intended is to be
concluded from the language which it used. Id. The changes
described above reflect the apparent legislative intent to apply
the phrases "in which he was an officer or employee or over
which he had supervisory power" only to "any political
subdivision" and make clear that such phrases do not apply to
"any agency of the state."

This apparent legislative intent is further supported by
the addition of a comma following the word "state." The general
rule is that when a conjunction connects two coordinate clauses
or phrases, a comma should precede the conjunction if it is
intended to prevent following qualifying phrases from modifying
the clause which precedes the conjunction. Application of
Graham, 199 S.w.2d4 68, 74 (Mo. App. 1946); Missourians to
Protect the Initiative Process v. Blunt, 799 S.W.2d 824, 829
(Mo. banc 1990). The addition of the comma following the word
"state" further indicates the qualifying phrases "in which he
was an officer or employee or over which he had supervisory
power" are not intended to modify the words "any agency of the
state."”

However, Senate Bill No. 262 also added to subsection 5:
"For purposes of this subdivision, within ninety days after
assuming office, the governor shall by executive order designate
those members of his staff who have supervisory authority over
each department, division or agency of state government for
purposes of application of this subdivision. . . ." As stated
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previously, a change in a statute is intended to have some
effect, and the legislature will not be charged with having done
a meaningless act. State v. Swoboda, supra. This addition

to subsection 5 indicates the legislature apparently considered
the phrase "over which he had supervisory power" as applying to
the state or such designation by the Governor would be
meaningless. This addition is inconsistent with the addition of
the comma after the word "state" and the addition of the words
"a decision of any" before the words "political subdivision" as
discussed previously.

In resolving the two apparently inconsistent amendments to
subsection 5 by Senate Bill No. 262, we conclude the phrase
"over which he had supervisory power" only modifies "any
political subdivision" and does not modify "any agency of the
state." Such conclusion is consistent with the plain meaning of
that sentence and reflects the apparent legislative intent of
the 1991 amendment to that sentence. To reach a contrary
conclusion would require disregarding the 1991 amendment to that
sentence. Therefore, an elected or appointed official or
employee of the state serving in an executive or administrative
capacity may not perform any service for consideration, during
one year after termination of his office or employment, by which
performance he attempts to influence a decision of any agency of
the state, except as provided in Section 105.454(5).

Your second question asks if all meetings of beards and
commissions in which public records are made are encompassed
within the definition of "adversary proceeding" provided by
Section 105.450(1), RSMo Supp. 1992. Section 105.454(5) makes
an exception for participation in any adversary proceeding.
Section 105.450(1) defines "adversary proceeding" as follows:

105.450. Definitions.--As used in
sections 105.450 to 105.498 and sections
105.955 to 105.963, unless the context
clearly requires otherwise, the following
terms mean:

(1) "Adversary proceeding", any
proceeding in which a record of the
proceedings may be kept and maintained as a
public record at the request of either
party by a court reporter, notary public
or other person authorized to keep such
record by law or by any rule or regulation
of the agency conducting the hearing; or
from which an appeal may be taken directly
or indirectly, or any proceeding from the
decision of which any party must be
granted, on request, a hearing de novo; or
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any arbitration proceeding; or a proceeding
of a personnel review board of a political
subdivision; or an investigative proceeding
initiated by an official, department,
division, or agency which pertains to
matters which, depending on the conclusion
of the investigation, could lead to a
judicial or administrative proceeding being
initiated against the party by the
official, department, division or agency;
[Emphasis added.]

Use of the term "either party" in the definition of
"adversary proceeding" implies at least two (2) persons who are
concerned or who have adverse interests with respect to the
outcome of the proceeding. Furthermore, the term being defined
is "adversary proceeding” which ordinarily implies a proceeding
which has opposing parties. See Black's Law Dictionary, Sixth
Edition (1990). All of the other enumerated instances cited in
the definition involve situations where one or more parties
seeks particular relief and in which another party opposes the
particular relief sought. Words and phrases of a statute should
be read within the context in which they are used. City of
Willow Springs v. Missouri State Librarian, 596 S.W.2d 441, 445
(Mo. banc 1980). Therefore, we conclude that not all meetings
of boards and commissions in which a record of the proceedings
may be kept and maintained as a public record is an "adversary
proceeding" as defined in Section 105.450(1).

CONCLUSION

It is the opinion of this office that 1) pursuant to
Section 105.454(5), RSMo Supp. 1992, an elected or appointed
official or employee of the state serving in an executive or
administrative capacity may not perform any service for
consideration, during one year after termination of his office
or employment, by which performance he attempts to influence a
decision of any agency of the state, except as provided in such
section, and 2) not all meetings of boards and commissions in
which a record of the proceedings may be kept and maintained as
a public record is an "adversary proceeding" as defined in
Section 105.450(1), RSMo Supp. 1992.




