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Dear Mr. Schollmeyer:

This opinion letter is in response to your question asking:

Under the Open Meetings Law, does a county
commission have to give individualized
notice to a newspaper when the commission
plans to have a special meeting or may it
simply post notice of the meeting in the
county clerk's office within the time
limits specified by the Open Meetings Taw?

You have indicated the local newspaper has requested the county
commission notify it whenever the county commission announces
that it will have a special meeting.

Chapter 610, RSMo, to which your question relates, is
commonly referred to as the Sunshine Law and is sometimes
referred to as the Open Meetings Law. The Sunshine Law was
revised in 1993 by Conference Committee Substitute for Senate
Committee Substitute for House Bill No. 170, 87th General
Assembly, First Regular Session (hereinafter "House Bill No.
170"). Section 610.010(4), as amended by House Bill No. 170,
defines "public governmental body" for purposes of the Sunshine
Law as: "any legislative, administrative governmental entity
created by the constitution or statutes of this state . . . ."
The county commission is created in Chapter 49, RSMo, and is a
"public governmental body" as defined for purposes of the
Sunshine Law.

Section 610.020, as amended by House Bill No. 170, provides
for a public governmental body to give notice of each meeting.
Such section provides in relevant part:
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610.020. 1. All public governmental
bodies shall give notice of the time, date,
and place of each meeting, and its
tentative agenda, in a manner reasonably
calculated to apprise the public of that
information. Reasonable notice shall
include making available copies of the
notice to any representative of the news
media who requests notice of meetings of a
particular public governmental body and
posting the notice on a bulletin board or
other prominent place which is easily
accessible to the public and clearly
designated for that purpose at the
principal office of the body holding the
meeting, or if no such office exists, at
the building in which the meeting is to be
held.

2. Notice conforming with all of the
requirements of subsection 1 of this
section shall be given at least twenty-four
hours exclusive of weekends and holidays
when the facility is closed, prior to the
commencement of any meeting of a
governmental body unless for good cause
such notice is impossible or impractical,
in which case as much notice as is
reasonably possible shall be given. Each
meeting shall be held at a place reasonably
accessible to the public, and at a time
reasonably convenient to the public, unless
for good cause such a place or time is
impossible or impractical. Every
reasonable effort shall be made to grant
special access to the meeting to
handicapped or disabled individuals.
[Emphasis added.]

* * *

As provided in subsection 1, notice includes two forms of
notice: 1) making available copies of the notice to any
representative of the news media who requests notice of
meetings, and 2) posting the notice on a bulletin board or other
prominent place. The use of the word "and" indicates that both
forms of notice are required. Therefore, the public
governmental body is required to make available copies of the
notice to any representative of the news media who requests
notice of meetings of the public governmental body in addition
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to the posting of notice on a bulletin board or other prominent
place.

The statute requires "making available" copies of the
notice to any representative of the news media who requests
notice of meetings (hereinafter sometimes referred to as "a
representative"). "Making available"” contemplates making a
representative aware of the meeting. See Lambert v. McClure,
595 A.2d 629 (Pa. Super. 1991) (interpreting "make available").
It is not feasible to address all of the various situations that
might arise in making available copies of a notice of a meeting
to a representative. It may be the public governmental body
will have the notice prepared far enough before the meeting that
a copy can be mailed to the business address of a
representative. It may be the public governmental body will
need to fax a copy to the office of a representative or have a
copy hand delivered to the office of a representative. The
procedure for making a representative aware of a particular
meeting will depend on the facts of the specific situation;
however, more is required than simply posting the notice of the
meeting in the county clerk's office.

This conclusion is consistent with the public policy of the
state regarding the Sunshine Law as set forth in Section
610.011, RSMo Supp. 1992. Such section provides in
subsection 1:

610.011. Liberal construction of law
to be public policy.--1. It is the public
policy of this state that meetings,
records, votes, actions, and deliberations
of public governmental bodies be open to
the public unless otherwise provided by
law. Sections 610.010 to 610.028 shall be
liberally construed and their exceptions
strictly construed to promote this public
policy.

* * *
Adopting a procedure to make a representative aware of a

particular meeting is consistent with this policy of openness in
government.
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