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October 28, 1992 

The Honorable Mary C. Kasten 
Representative, District 159 
State Capitol Building, Room 101B 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Kasten: 

OPINION NO. 167-92 

This opinion is in response to your question asking: 

In state statute 91.470, does the 
language "accept a nomination or 
appointment for any other office" include 
election to a School Board? 

Section 91.450, RSMo 1986, authorizes and empowers towns 
and villages and certain cities to establish by ordinance an 
executive department known as "The Board of Public Works". The 
Board of Public Works is 

. to consist of four persons, electors 
of said city, town or village, who have 
resided therein for a period of two years 
next before their appointment, who shall be 
appointed by the mayor of such city, town 
or village, and confirmed by the common 
council in such manner as other appointive 
officers of such city, town or village are 
appointed and confirmed. The members of 
such board shall hold office for a term of 
four years each, or until their successors 
are appointed and qualified; provided, that 
the members of said board shall hold office 
for a term of four years each, except the 
first incumbents, as members of said board 
of public works, who shall be appointed and 
hold office for the term of one, two, three 
and four years respectively. 

The powers and duties of such a board, once established by 
ordinance, are set out in Sections 91.480 to 91.550, RSMo 1986. 



The Honorable Mary c. Kasten 

Section 91.470, RSMo 1986, the subject of your question, 
provides: 

91.470. Office vacated, how.--Any 
member of said board of public works, who 
shall accept a nomination or appointme~ 
for any other office during his official 
term, shall be deemed thereby to have 
resigned as a member of said board, and his 
said membership shall thereby be ipso facto 
vacated. [Emphasis added.] 

In construing a statute, legislative intent should be 
ascertained from the language used, considering words in their 
plain and ordinary meaning. Metro Auto Auction v. Director of 
Revenue, 707 S.W.2d 397, 401 (Mo. bane 1986). Therefore, the 
prohibition set forth in Section 91.470 must be read to include 
any office other than member of the Board of Public Works. 

A public office is defined to be "the 
right, authority, and duty, created and 
conferred by law, by which, for a given 
period, either fixed by law or enduring at 
the pleasure of the creating power, an 
individual is invested with some portion of 
the sovereign functions of the government, 
to be exercised by him for the benefit of 
the public." Mechem, Pub. Off. 1. 

State ex rel. Walker v. Bus, 135 Mo. 325, 36 S.W. 636, 637 
(1896). In State ex rel. Walker v. Bus, supra, it was 
accepted that a member of a school board was a holder of public 
office. See also State ex inf McKittrick v. Whittle, 63 
S.W.2d 1o-o-:-fo2(Mo. bane 1933) (holding "a school director is a 
public officer"). Consequently, we conclude that an election to 
the school board would constitute the acceptance of "a 
nomination or appointment for any other office." 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that an election to the 
school board constitutes the acceptance of "a nomination or 
appointment for any other office" as the phrase is used in 
Section 91.470, RSMo 1986. 

Very truly yours 

~~~ 
Attorney General 
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