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May 5, 1992 

The Honorable Steve Ehlmann 
Representative, District 19 
State Capitol Building, Room 201E 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Ehlmann: 

OPINION NO. 134-92 

This opinion is in response to your question asking: 

Can the City of St. Charles reinstate 
a band tax pursuant to 71.640 without first 
getting voter approval? 

We understand, from information supplied with your opinion 
request, that the City of St. Charles established a band tax in 
1929 in accordance with the statutory section in effect at that 
time which allowed cities of less than 25,000 population to levy 
such a tax. The current version of that statute is numbered 
Section 71.640, RSMo. In 1977, the population of the City of 
St. Charles had reached more than 35,000. In 1978, the city 
concluded it was no longer authorized by Section 71.640 to levy 
the band tax, and the tax was discontinued in 1978. 

In 1979, Section 71.640 was amended to allow certain cities 
having a population of over 35,000 to levy such a tax. Section 
71.640, RSMo 1986, as amended by House Bill No. 465, 80th 
General Assembly, First Regular Session (1979), provides: 

71.640. Tax for band fund 
authorized.--Any city, village or town 
having a population of less than 
twenty-five thousand and any city having a 
population of more than thirty-five 
thousand located in any county of the first 
class contiguous to a county of the first 
class having a charter form of government 
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and not containing any part of a city of 
over four hundred thousand, howsoever 
organized, and irrespective of its form of 
government, may, by one of the two methods 
authorized in section 71.650, levy a tax 
for use in providing free band concerts, or 
equivalent musical service by the band upon 
occasions of public importance. [Emphasis 
added.] 

Section 71.650, RSMo 1986, provides: 

71.650. Tax for band fund-­
limitations.--1. The mayor and council, 
board of aldermen or board of trustees may 
levy a tax of not more than one-half mill 
on each one dollar assessed valuation on 
all property in such city, village or town, 
or, when initiated by a petition signed by 
at least ten percent of the voters, the 
question shall be submitted to the voters, 
and a majority of the voters thereon shall 
be sufficient to carry the provisions of 
this law into effect, and it shall become 
the duty of the mayor and council, board of 
aldermen or board of trustees to levy each 
year on all the property in such city, 
village or town, a tax of not to exceed two 
mills, or such part thereof as shall be 
petitioned for, on each one dollar assessed 
valuation. 

2. The question shall be submitted in 
substantially the following form: 

Shall • . . .. (name of city, town, or 
village) levy a tax of ....... mills 
on each one dollar assessed valuation for 
the creation of a band fund? 

3. The levy made under either of the 
options of sections 71.640 to 71.670 shall 
not increase the tax levy of any such 
political subdivision to exceed the 
limitations fixed and prescribed by the 
constitution and laws of this state. 

In Attorney General Opinion Letter No. 196-87, a copy of 
which is enclosed, this office addressed a similar question 
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asking whether a county nursing horne district which had 
voluntarily discontinued a property tax levy in 1977 could 
reimpose the tax without voter approval. We concluded that the 
district could not impose the property tax without voter 
approval. 

On November 4, 1980, the voters in this state 
is commonly referred to as the Hancock Amendment. 
Section 22 of the Missouri Constitution, which was 
part of the Hancock Amendment, provides in part: 

adopted what 
Article X, 
adopted as 

Section 22. Political subdivisions to 
receive voter approval for increases in 
taxes and fees -- rollbacks may be required 
-- limitation not applicable to taxes for 
bonds. (a) Counties and other political 
subdivisions are hereby prohibited from 
levying any tax, license or fees, not 
authorized by law, charter or 
self-enforcing provisions of the 
constitution when this section is adopted 
or from increasing the current levy of an 
existing tax, license or fees, above that 
current levy authorized by law or charter 
when this section is adopted without the 
approval of the required majority of the 
qualified voters of that county or other 
political subdivision voting thereon .. 

In 1980, at the time of the adoption of this constitutional 
section, the City of St. Charles did not impose the property tax 
in question. 

In Wenzlaff v. Lawton, 653 S.W.2d 215 (Mo. bane 
1983), the Missouri Supreme Court in interpreting this provision 
stated: 

We first observe that§ 22(a) contains 
two separate and distinct clauses. We 
think it is clear that the first clause 
prohibits political subdivisions from 
levying, without voter approval, a tax that 
was not authorized by law when the 
Amendment was adopted. We think it equally 
clear that the second clause requires voter 
approval before there can be an increase 
in the current levy of an existing tax 
above the current levy authorized by law on 
November 4, 1980. 
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Here, the cities increased the current 
levy of the taxes in question above the 
current levy in effect on November 4, 
1980. They contend they have the 
authority, under the Amendment, to increase 
property taxes, without the required 
approval of the voters, up to the maximum 
rate authorized by law. This argument 
ignores the second clause of§ 22(a) and 
the language therein concerning "current 
levy of an existing tax." 

* * * 

In considering the provisions as a 
whole, in harmony with all other 
provisions, we reject cities' contention. 
To do otherwise would amount to an 
unnatural construction and render the 
second clause meaningless. Our conclusion 
is consistent with the objectives of the 
Amendment as understood by the voters. The 
official ballot title for the Amendment 
specifically informed the electorate that 
it "prohibits local tax or fee increases 
without popular vote." [Emphasis in 
original.] Id. at 216-217. 

* * * 

The band tax levy of the City of St. Charles at the time of 
the adoption of the Hancock Amendment was zero. Applying the 
reasoning set forth in Wenzlaff v. Lawton, supra, the city 
may not impose the band tax in question without voter approval. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the City of St. 
Charles may not impose a band tax pursuant to Section 71.640, 
RSMo 1986, without voter approval. 

Very truly yours, 

~~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Enclosure: Opinion Letter No. 196-87 
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