
COUNTIES: 
COUNTY BUDGET: 
COUNTY FUNDS: 
RECORDER OF DEEDS: 
RECORDERS' FEES: 

(1) The recorders fund 
authorized under Section 
59.319, RSMo Supp. 1991, 
should be maintained as a 
separate fund by the county 
treasurer in the county 

treasury, and (2) the county commission is not authorized to 
budget less to the county recorder of deeds for record storage, 
microfilming and preservation than the funds available in the 
recorders fund. 

May 18, 1992 

The Honorable Steve Danner 
Senator, District 28 
State Capitol Building, Room 220 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Danner: 

OPINION NO. 104-92 

This opinion is in response to your questions asking: 

1. Is the recorders fund authorized 
under Section 59.319, RSMo Supp. 1991, to 
be held in the county treasury or is the 
county recorder entitled to have a separate 
checking account? 

2. Is the county commission authorized 
to budget less for the county recorder than 
the funds available in the recorders fund? 

Section 59.319, RSMo Supp. 1991, provides in part: 

59.319. User fee, collection, 
deposit, distribution, use of--state 
treasurer, commissioner of administration, 
secretary of state, duties.--1. A user 
fee of four dollars shall be charged and 
collected by every recorder in this state, 
over and above any other fees required by 
law, as a condition precedent to the 
recording of any instrument. The state 
portion of the fee shall be forwarded 
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monthly by each recorder of deeds to the 
state director of revenue, and the fees so 
forwarded shall be deposited by the 
director in the state treasury. Two 
dollars of such fee shall be retained by 
the recorder and deposited in a recorders 
fund and not in county general revenue for 
record storage, microfilming, and 
preservation. [Emphasis added.] 

* * * 
Section 59.319 provides that two dollars of the four dollar fee 
shall be deposited in a recorders fund. However, this statute 
contains no express authorization for a county recorder of deeds 
to establish a checking account for the recorders fund separate 
from the county treasury. 

County officers possess only such powers as have been 
expressly granted to them by statute or which are necessarily 
implied from the powers expressly granted to them. See Opinion 
No. 400, Rabbitt, 1963 and Opinion No. 45-92. A copy of each is 
enclosed. Because there is no authority for the county recorder 
of deeds to maintain a checking account for the recorders fund 
separate from the county treasury, we conclude the recorder is 
not authorized to do so. 

Section 54.140, RSMo 1986, sets forth certain duties of the 
county treasurer. 

54.140. County revenue to be kept 
separate; warrants, how paid out, 
violation, penalty.--It shall be the duty 
of the county treasurer to separate and 
divide the revenues of such county in his 
hands and as they come into his hands in 
compliance with the provision of law; and 
it shall be his duty to pay out the 
revenues thus subdivided, on warrants 
issued by order of the commission, on the 
respective funds so set apart and 
subdivided, and not otherwise; and for this 
purpose the treasurer shall keep a separate 
account with the county commission of each 
fund which several funds shall be known and 
designated as provided by law; and no 
warrant shall be paid out of any fund other 
than that upon which it has been drawn by 
order of the commission as aforesaid. 
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Section 54.070, RSMo 1986, provides for the county treasurer to 
be bonded. 

In the absence of any statutory authority for a county 
recorder of deeds to maintain a checking account for the 
recorders fund separate from the county treasury, we conclude in 
answer to your first question that the recorders fund provided 
for in Section 59.319 should be maintained as a separate fund by 
the county treasurer in the county treasury. 

Your second question asks whether the county commission is 
authorized to budget less for the county recorder than the funds 
available in the recorders fund. Section 59.319 provides that 
the recorders fund is to be used for "record storage, 
microfilming, and preservation." 

In Attorney General Opinion Letter No. 113-85, a copy of 
which is enclosed, this office considered whether Section 
136.250, RSMo, required the county commission of a third class 
county to set aside one-half of a twenty percent delinquent tax 
collection fee in a separate account for the discretionary use 
of the county prosecuting attorney. Opinion Letter No. 113-85 
concluded: 

County funds may be budgeted as a matter of 
law if a statute or other authority imposes 
a mandatory, nondiscretionary duty on the 
county to allocate those funds in a 
particular manner. State ex rel. Robb 
v. Poelker, 515 S.W.2d 577, 579 (Mo. 
bane 1974); Opinion Letter No. 242, 
Peterson, 1980, copy enclosed. We believe 
that the one-half of the delinquent tax 
collection fees designated for use by the 
prosecuting attorney's office are allocated 
to the prosecuting attorney's office as a 
matter of law if such funds are not 
actually budgeted by the county 
commission. 

Because Section 59.319 expressly provides that two dollars 
of each four dollar user fee shall be used for record storage, 
microfilming and preservation, we conclude that the county 
commission is not authorized to budget less for such purposes 
than the funds available in the recorders fund. If such funds 
are not actually budgeted by the county commission, they are 
budgeted as a matter of law. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that (1) the recorders 
fund authorized under Section 59.319, RSMo Supp. 1991, should be 
maintained as a separate fund by the county treasurer in the 
county treasury, and (2) the county commission is not authorized 
to budget less to the county recorder of deeds for record 
storage, microfilming and preservation than the funds available 
in the recorders fund. 

Enclosure: Opinion No. 45-92 

Very truly yours, 

U)~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Opinion Letter No. 113-85 
Opinion Letter No. 242, Peterson, 1980 
Opinion No. 400, Rabbitt, 1963 
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