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The Honorable Everett W. Brown 
Representative, District 5 
State Capitol Building, Room 207B 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Brown: 

OPINION NO. 92-92 

This opinion is in response to your question asking: 

Can a Third Class County levy a sales 
tax dedicated to the operation of public 
schools? 

The general rule regarding the powers of counties is: 

A county can exercise the following powers 
and no others: (1) those granted in 
express words; (2) those necessarily or 
fairly implied in or incident to the 
powers expressly granted; and (3) those 
essential to the declared objects and 
purposes of the corporation. Any fair, 
reasonable doubt concerning the existence 
of power has been resolved by the courts 
against the corporation and the power is 
denied. 

American Aberdeen Angus v. Stanton, 762 S.W.2d 501, 503 (Mo. 
App. 1988), citing Lancaster v. County of Atchison, 352 Mo. 
1039, 1044, 180 S.W.2d 706, 708 (bane 1944). 

Sections 67.500 to 67.545, RSMo, are known as the "County 
Sales Tax Act." These sections authorize a county, with 
approval of the voters of the county, to impose a county sales 
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tax in conjunction with a property tax reduction. As a general 
rule, a county may not transfer its funds to another political 
subdivision unless authorized to do so. In Attorney General 
Opinion Letter No. 8-84, a copy of which is enclosed, we stated: 

. . before a second class county may give 
its funds to a special road district, a 
statute must exist that expressly or 
impliedly gives the county this 
power. . The General Assembly has given 
counties the authority to grant their funds 
to certain fire protection districts and 
public library districts. Section 67.250. 
The General Assembly has given counties no 
such power . . with regard to road 
districts. 

Id. at 2. We find no authorization for the county to transfer 
the revenue from the county sales tax to school districts. 
Therefore, we conclude a third class county is not authorized to 
transfer the revenue from the county sales tax levied pursuant 
to Sections 67.500 to 67.545, RSMo, to school districts. 

Certain statutes authorize specified counties to levy a 
sales tax and distribute the proceeds to other political 
subdivisions. For example, Section 67.547, RSMo Supp. 1991, 
authorizes a "first class county having a charter form of 
government and having a population of nine hundred thousand or 
more" to distribute five-eighths of the proceeds of an 
additional county sales tax to the "cities, towns and villages 
and the unincorporated area of the county. " Section 
67.548, RSMo Supp. 1991, authorizes "any first or second class 
county not having a charter form of government, which contains 
all or any part of a city with a population of greater than four 
hundred thousand inhabitants" to impose, with voter approval, an 
additional sales tax which may be used to 

(1) Reduce or eliminate the county general 
fund levy, the special road and bridge 
levy, or the park levy; and 

(2) Grant county sales tax revenues to 
cities, towns and villages and to special 
road districts organized pursuant to 
chapter 233, RSMo. 

Certain other statutes authorize specified counties to impose a 
sales tax for specific purposes. See, for example, Sections 
67.550 to 67.594, RSMo. Such proposals are submitted to the 
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voters seeking authorization for a sales tax to be imposed with 
the funds to be used for a specific enumerated purpose. A 
review of these sections reveals no authorization for a third 
class county to levy a sales tax to benefit the operation of 
public schools. We conclude there is no statute which 
authorizes a third class county to levy a sales tax with the 
revenue from the sales tax to be distributed to school districts. 

In the absence of any statutory provision authorizing a 
third class county to levy a sales tax to be distributed to 
school districts, we conclude a third class county may not levy 
such a tax. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a third class county 
is not authorized to levy a county sales tax with the revenue 
from the sales tax to be distributed to school districts. 

Very truly yours. 

?td:L/~X ~~ 

Enclosure: Opinion Letter No. 8-84 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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