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A first class county having a 
charter form of government 
and not containing any part 
of a city of 350,000 
inhabitants is not authorized 
to levy a tax pursuant to 
Sections 205.971 and 205.972, 
RSMo Supp. 1991, in excess of 

twenty cents per each one hundred dollars assessed valuation 
even if such county had a higher tax rate prior to the adoption 
of the charter. 

March 16, 1992 

The Honorable Joseph Ortwerth 
Representative, District 18 
State Capitol Building, Room 101-E 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Ortwerth: 

OPINION NO. 72-92 

This opinion is in response to your questions asking: 

May a county of the first-class having 
a charter form of government and not 
containing any part of a city of 350,000 
inhabitants: 

(a) levy a tax to exceed twenty cents per 
each one hundred dollars assessed valuation? 

{b) levy a tax to exceed twenty cents per 
each one hundred dollars assessed valuation 
if the county had a higher tax rate prior 
to the adoption of a charter? 

Your opinion request refers to the Handicapped Facilities 
Board of St. Charles County which was formed pursuant to 
Sections 205.968, RSMo, et ~· Your apparent concern is 
whether the taxing authority of St. Charles County provided for 
in Sections 205.968, RSMo, et ~.,will change if St. Charles 
County becomes a charter county. According to the information 
you have provided to us, St. Charles County is now a first class 
county without a charter form of government and does not contain 
any part of a city of 350,000 inhabitants. 

Sections 205.968, RSMo, et ~.,were amended by Senate 
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for House Committee Substitute for House Bill No. 1383, 85th 
General Assembly, Second Regular Session (1990). Section 
205.968, RSMo Supp. 1991, provides in part: 

205.968. Facilities authorized-­
persons to be served, limitations, 
definitions.--1. The governing body of any 
county or city not within a county in this 
state may establish a sheltered workshop as 
defined in section 178.900, RSMo, residence 
facility, or related services, or any 
combination of any such sheltered 
workshops, residence facilities, or related 
services, for the care or employment, or 
both, of handicapped persons. The facility 
may operate at one or more locations in the 
county or city not within a county. 

* * * 
Sections 205.971 and 205.972, RSMo Supp. 1991, concerning 

the tax levy, provide: 

205.971. Tax levy, approval, 
use.--The county commission or other 
governing body of the county, except for 
a county of the first class having a 
charter form of government containing in 
part a city with a population of more than 
three hundred fifty thousand inhabitants, 
or a county of the first class having a 
charter form of government and not 
containing any part of a city of three 
hundred fifty thousand inhabitants may, 
upon approval of a majority of the 
qualified voters of such county thereon, 
levy and collect a tax not to exceed four 
mills per dollar of assessed valuation upon 
all taxable property within the county for 
the purpose of establishing and maintaining 
the county sheltered workshop, residence, 
facility and/or related services. The 
county commission or other governing body 
of a county of the first class having a 
charter form of government containing in 
whole or part a city with a population of 
more than three hundred fifty thousand 
inhabitants, or a county of the first 
class having a charter form of government 
and not containing any part of a city of 
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three hundred fifty thousand inhabitants, 
or a city not within a county may, upon 
approval of a majority of the qualified 
voters of such county or city voting 
thereon, levy and collect a tax not to 
exceed two mills per dollar of assessed 
valuation upon all taxable property within 
such county or city for the purpose of 
establishing and maintaining the county or 
city sheltered workshop, residence, 
facility and/or related services. The tax 
so levied shall be collected along with 
other county taxes, or in the case of a 
city not within a county, with other city 
taxes, in the manner provided by law. All 
funds collected for this purpose shall be 
deposited in a special fund of the 
facility, and shall be used for no other 
purpose. Deposits in the fund shall be 
expended only upon approval of the 
facility's board of directors. [Emphasis 
added.] 

205.972. Maximum tax--ballot 
form.--1. The tax may not be levied to 
exceed forty cents per each one hundred 
dollars assessed valuation therefor except 
for a county of the first class having a 
charter form of government containing in 
whole or part a city with a population of 
more than three hundred fifty thousand 
inhabitants, or a county of the first 
class having a charter form of government 
and not containing any part of a city of 
three hundred fifty thousand inhabitants, 
or a city not within a county voting 
thereon shall not levy a tax to exceed 
twenty cents per each one hundred dollars 
assessed valuation therefor. [Emphasis 
added.] 

* * * 
The primary rule of statutory construction is to ascertain 

the intent of the legislature from the language used, to give 
effect to that intent if possible, and to consider the words 
used in their plain and ordinary meaning. Wolff Shoe Company 
v. Director of Revenue, 762 S.W.2d 29, 31 (Mo. bane 1988). 
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Sections 205.971 and 205.972, RSMo Supp. 1991, authorize 
counties to levy and collect a tax not to exceed "four mills per 
dollar of assessed valuation" or "forty cents per each one 
hundred dollars assessed valuation," respectively. However, an 
exception exists in each of the above statutes for certain 
counties, including "a county of the first class having a 
charter form of government and not containing any part of a city 
of three hundred fifty thousand inhabitants." Counties falling 
within the exception shall levy a tax not to exceed "two mills 
per dollar of assessed valuation" or "twenty cents per each one 
hundred dollars assessed valuation." Sections 205.971 and 
205.972, RSMo Supp. 1991, respectively. 

Based on the plain language of the foregoing provisions, we 
conclude that a county of the first class having a charter form 
of government and not containing any part of a city of 350,000 
inhabitants may not levy a tax in excess of twenty cents per 
each one hundred dollars assessed valuation. 

We find no authority that would create a special exception 
for a first class charter county which had a higher tax rate 
prior to the adoption of a charter. Once a first class county 
becomes a charter county as described in Sections 205.971 and 
205.972, RSMo Supp. 1991, the requirements of these sections 
apply. In a similar situation, in Attorney General Opinion No. 
62, Milfelt, March 7, 1961, a copy of which is enclosed, this 
office concluded that Section 137.177, RSMo Arnrn. 1957, ceased to 
apply to Jefferson County when Jefferson County changed from 
third class to second class status. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a first class county 
having a charter form of government and not containing any part 
of a city of 350,000 inhabitants is not authorized to levy a tax 
pursuant to Sections 205.971 and 205.972, RSMo Supp. 1991, in 
excess of twenty cents per each one hundred dollars assessed 
valuation even if such county had a higher tax rate prior to the 
adoption of the charter. 

Very truly yours, 

~~ 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 62, Milfelt, March 7, 1961 
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