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Dear Mr. Rottler: 

This opinion letter is in response to your question asking: 

We seek interpretation of Section 
57.430 as recently amended by Senate Bill 
Number 250 approved by the 86th General 
Assembly and the Governor. . . The 
question to be determined can be expressed 
in two parts. Number one, does the statute 
permit the County Commission to pay the 
sheriffs and their deputies less than 25 
cents per mile for the mileage incurred in 
serving warrants or any other criminal 
process? Secondly, if that is the case, is 
the determination of actual and necessary 
expenses controlled by the itemized 
statement set forth in subsection 2 of 
57.430. Or, in other words, if the deputy 
or sheriff says these expenses have been 
incurred and they were necessary for the 
course of and carrying out of his or her 
duties, does that make it "actual and 
necessary"? 

Section 57.430, RSMo Supp. 1991, provides in part: 

57.430. Mileage--maximum 
amount--computed how--statement to be 
filed, contents (third and fourth class 
counties) .--1. In addition to the salary 
provided in sections 57.390 and 57.400, the 
county commission shall allow the sheriffs 
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and their deputies, payable at the end of 
each month out of the county treasury, 
actual and necessary expenses for each 
mile traveled in serving warrants or any 
other criminal process not to exceed 
twenty-five cents per mile, and actual 
expenses not to exceed twenty-five cents 
per mile for each mile traveled, the 
maximum amount allowable to be four hundred 
dollars during any one calendar month in 
the performance of their official duties in 
connection with the investigation of 
persons accused of or convicted of a 
criminal offense. The county commission 
may allow an additional two hundred dollars 
during any one calendar month for these 
same official duties. When mileage is 
allowed, it shall be computed from the 
place where court is usually held, and when 
court is usually held at one or more 
places, such mileage shall be computed from 
the place from which the sheriff or deputy 
sheriff travels in performing any service. 
When two or more persons who are summoned, 
subpoenaed, or served with any process, 
writ, or notice, in the same action, live 
in the same general direction, mileage 
shall be allowed only for summoning, 
subpoenaing or serving of the most remote. 
[Emphasis added.] 

* * * 

We believe your first question is answered by Missouri 
Attorney General Opinion Letter No. 65-91, a copy of which is 
enclosed, in which we stated that in addition to Section 57.430, 
"it is necessary to consider also Sections 50.333.11 and 
57.350". Opinion Letter No. 65-91, p. 5. 

Section 50.333.11, RSMo Supp. 199[1], 
provides in pertinent part: "[o]ther 
provisions of law notwithstanding, in every 
instance where an officer or employee of 
any county is paid a mileage allowance or 
reimbursement, the county commission shall 
allow or reimburse such officers or 
employees out of the county treasury at the 
highest rate paid to any county 
officer . " [Emphasis added.] The 
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term "notwithstanding" has been held to 
mean "in spite of" or "regardless of". 
Missouri Pacific Railroad Company v. 
Rental Storage & Transit Company, 524 
S.W.2d 898, 908 (Mo. App. 1975). The word 
"every" is all comprehensive. State ex 
rel. Randolph County v. Walden, 357 Mo. 
167, 206 S.W.2d 979, 983 (bane 1947). 
Therefore, mileage for sheriffs and their 
deputies for duties relating to criminal 
cases should be reimbursed "at the highest 
rate paid to any county officer." 

Opinion Letter No. 65-91, pp. 5-6. 

Section 57.350, RSMo Supp. 1991, provides: 

57.350. Mileage expenses 
allowed.--1. The sheriff may, in an 
emergency or when he deems it essential for 
the performance of the official duties of 
his office, permit the use of personally 
owned motor vehicles by members of his 
department, but only when no county owned 
vehicles are available. When such use is 
authorized, members of the department 
using their own motor vehicles shall be 
reimbursed out of the county treasury 
twenty-five cents for each mile actually 
and necessarily traveled in the performance 
of their official duties as prescribed by 
subsection 2 of this section. [Emphasis 
added.] 

* * * 
In considering all of these statutes together, we conclude 

the sheriff and his deputies are entitled to mileage 
reimbursement in the amount of twenty-five cents per mile 
pursuant to Section 57.430 when personal automobiles are used in 
criminal law enforcement activities. Section 57.350 provides 
for mileage reimbursement for duties in civil cases of 
twenty-five cents per mile. Section 50.333.11 provides for 
mileage reimbursement for county officers and employees at the 
highest rate paid to any county officer. Therefore, the mileage 
reimbursement pursuant to Section 57.430 shall also be at the 
rate of twenty-five cents per mile. 
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Because of our answer to your first question, we do not 
address your second question. 

Very truly yours, 

Attorney General 

Enclosure: Opinion Letter No. 65-91 
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