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Dear Mr. Koupal: 

This opinion letter is in response to your questions asking: 

1. Would the following job titles 
qualify as "any title or description" 
pursuant to section 334.740, RSMo, thus 
requiring registration? 

A. Licensed Respiratory Care Practitioner 
B. Certified Respiratory Care Practitioner 
C. Licensed Respiratory Therapist 
D. Certified Respiratory Therapist 
E. Certified Respiratory Technician 
F. Licensed Respiratory Technician 
G. Respiratory Therapist 
H. Respiratory Technician 
I. Cardiopulmonary Therapist 
J. Cardiorespiratory Therapist 
K. Inhalation Therapist 
L. RT 
M. Occupational Therapy Aide 
N. Occupational Therapy Assistant 
0. Occupational Therapist 
P. Certified Occupational Therapy Assistant 
Q. OT 
R. OTR 

2. Does a job description which 
utilizes any title in question 1 (A-R) 
qualify as " ... hold himself out to the 
public by any title or description. . "? 



Carl M. Koupal, Jr., Director 

3. Does an advertisement which 
utilizes any title in question l (A-R) 
qualify as " ... hold himself out to the 
public by any title or description ... "? 

4. If an individual is credentialed 
[by the National Board for Respiratory 
Care] as a CRTT [Certified Respiratory 
Therapy Technician] or RRT [Registered 
Respiratory Therapist] , would that person 
be required to register with the department 
based on these credentials? 

5. If an individual represents 
himself/herself as a CRTT or RRT and 
provides respiratory therapy services, as 
defined in section 334.735.9, RSMo, would 
that person be required to register with 
the department? 

6. If an individual teaches or 
instructs students on providing respiratory 
therapy services or occupational therapy 
services, is the teacher or instructor 
required to register? 

Along with your questions, you state: 

In registering respiratory care 
practitioners and occupational therapists 
pursuant to sections 334.735- 334.748, 
RSMo, the department must designate a 
certifying entity (see section 334.737.4, 
RSMo), and the applicant must provide proof 
of certification or registration by the 
certifying entities designated by the 
department (see section 334.738, RSMo). 

Throughout this opinion request and 
for the sake of clarity, the following 
assumptions are made: l) the certifying 
entity has been designated and; 2) the 
applicant has been credentialed by the 
certifying entity. 

The certifying entity for respiratory 
care practitioners is the National Board 
for Respiratory Care, which provides the 
credentialing of the Certified Respiratory 
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Therapy Technician (CRTT); Registered 
Respiratory Therapist (RRT); and the 
Certified Pulmonary Function Technologist 
(CPFT). These designations, CRTT, RRT and 

CPFT are federally registered service marks 
of the National Board for Respiratory Care. 

Sections 334.735 to 334.748, RSMo Supp. 1991, relating to 
the registration of occupational therapists, physician 
assistants and respiratory care practitioners were enacted as 
Conference Committee Substitute for House Substitute for Senate 
Bill No. 217, 85th General Assembly, First Regular Session 
(1989). 

Section 334.740, RSMo Supp. 1991, provides: 

334.740. Title of registered 
profession--used only by registered 
persons--service may be performed without 
registration--when--violation, 
penalty.--1. No person shall hold himself 
out to the public by any title or 
description including the words registered 
occupational therapist, registered 
physician assistant, or registered 
respiratory care practitioner unless he is 
duly registered under the provisions of 
sections 334.735 to 334.748, if for that 
profession a certifying entity has been 
recognized by the department. 

2. Nothing in sections 334.735 to 
334.748 shall be construed as prohibiting 
any individual whether registered pursuant 
to sections 334.735 to 334.748 or not from 
providing the services of occupational 
therapist, physician assistant, or 
respiratory care practitioner. 

3. Nothing in sections 334.735 to 
334.748 shall be construed as prohibiting 
credentialed assistants from providing 
services under the supervision of the same 
health care professional who is registered 
in accordance with sections 334.735 to 
334.748. 

4. Any person found guilty of 
violating any provision of subsections 1 to 
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3 of this section is guilty of an 
infraction and upon conviction thereof 
shall be punished as provided by law. For 
purposes of this subsection, the maximum 
fine for a violation hereunder shall be one 
thousand dollars. 

Section 334.735, RSMo Supp. 1991, provides the following 
definitions: 

334.735. Definitions.--As used in 
sections 334.735 to 334.748, the following 
terms mean: 

* * * 
(6) "Occupational therapist", one 

engaged in the use of purposeful activity 
with individuals who are limited in their 
ability to function by physical injury or 
illness, psychosocial dysfunction, 
developmental or learning disabilities, 
poverty and cultural differences or the 
aging process in order to maximize 
independence, prevent disability and 
maintain health. The practice encompasses 
evaluation, treatment and consultation. 
Specific occupational therapy services 
include: teaching daily living skills; 
developing perceptual motor skills and 
sensory integrative functioning; developing 
vocational and prevocational capacities; 
designing, fabricating, or applying 
selected orthotic and prosthetic devices or 
selective adaptive equipment; specifically 
designed manual, creative, prevocational 
activities and exercises to enhance 
functional performance; administering and 
interpreting tests such as manual muscle 
and range of motion; and adaptive 
environments for the handicapped. The 
services may be provided individually, in 
groups, or through social systems; 

* * * 
(9) "Respiratory care practitioner", 

one engaged in the therapeutic and 
diagnostic use of medical gases, 
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administering apparatus, -humidification and 
aerosols, administering of drugs and 
medications to the cardiorespiratory 
systems under protocols established by the 
supervising physician, ventilatory 
assistance and ventilatory control, 
postural drainage, percussion, vibration, 
and breathing exercises, cardiopulmonary 
rehabilitation, cardiopulmonary 
resuscitation and maintenance of natural 
airways, as well as the insertion and 
maintenance of artificial airways. The 
practice of respiratory care shall also 
include specific testing techniques 
employed in respiratory therapy to assist 
in diagnosis, monitoring, treatment and 
research; including, but not limited to 
measurements of ventilatory volumes, 
pressures and flows, specimen collection of 
blood and other materials, pulmonary 
function, testing and hemodynamic and other 
related physiological monitoring of the 
cardiopulmonary systems. The practice of 
respiratory care is not limited to the 
hospital setting; 

* * * 
Legislative intent should be determined from the language 

used, considering words in their plain and ordinary meaning. 
Wolff Shoe Company v. Director of Revenue, 762 S.W.2d 29, 31 
(Mo. bane 1988). Section 334.740.2, RSMo Supp. 1991, provides 
that the legislature did not intend registration under Sections 
334.735 to 334.748, RSMo Supp. 1991, to be a prerequisite for 
one to provide the services of an occupational therapist, 
physician assistant or respiratory care practitioner. However, 
Section 334.740.1, RSMo Supp. 1991, does prohibit a person not 
registered under the provisions of Sections 334.735 to 334.748, 
RSMo Supp. 1991, from using "any title or description including 
the words registered occupational therapist . . or 
registered respiratory care practitioner. " [Emphasis 
added.) Therefore, any person using a title or job description 
stating he or she is a "registered occupational therapist" or a 
"registered respiratory care practitioner" would be required to 
register. 

None of the titles listed in your first question use the 
word "registered." Based on the plain meaning of the language 
of Section 334.740.1, RSMo Supp. 1991, we conclude registration 
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is not required 1of a person using the titles listed in your 
first question. 

Because of our answer to your first question, we conclude 
in answer to your second and third questions that job 
descriptions or advertisements using the titles listed in your 
first question would not require registration under Section 
334.740, RSMo Supp. 1991. 

Your next question asks whether an individual credentialed 
by the National Board for Respiratory Care as a Certified 
Respiratory Therapy Technician or a Registered Respiratory 
Therapist is required to register with the Department of 
Economic Development. 

Section 334.738, RSMo Supp. 1991, provides in part: 

1 

334.738. Certification, application, 
form, fee, not refundable--requirements 
certificate issued, when--destroyed 
certificate replacement, fee.--1. Each 
person desiring a certificate of 
registration under sections 334.735 to 
334.748 shall make application to the 
department upon such forms and in such 
manner as may be prescribed by the 
department and shall pay the required 
application fee as set by the department. 
The application fee shall cover the cost of 
issuing the certificate and shall not be 
refundable. Each application shall contain 
a statement that it is made under oath or 
affirmation and that its representations 
are true and correct to the best knowledge 
and belief of the person signing the same, 
subject to the penalties of making a false 
declaration or affidavit. Such 
application shall include proof of 

In many other statutes, the legislature has provided a 
more expansive list of titles for professions that cannot be 
used unless the individual is licensed or registered with the 
State. See Section 326.021, RSMo 1986; 333.021.2, RSMo 1986; 
334.610, RSMo Supp. 1991; 335.076, RSMo 1986; 337.505, RSMo 
Supp. 1991; 338.260, RSMo Supp. 1991; and 345.075, RSMo 1986. 
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certification or registration by a 
certifying entity, date the certification 
or registration process was completed with 
the certifying entity, the name of the 
certifying entity, any identification 
numbers and any other information necessary 
for the department to verify the 
certification or registration. 

2. The department, upon approval of 
the application from an applicant, shall 
issue a certificate of registration to such 
applicant. [Emphasis added.] 

* * * 

A "certifying entity" is defined as "the nongovernmental 
agency or association which certifies or registers individuals 
who have completed academic and training requirements." Section 
334.735(4), RSMo Supp. 1991. In your statement of facts 
accompanying your question, you indicate that the National Board 
for Respiratory Care is the certifying entity for respiratory 
care practitioners. 

Section 334.738.1, RSMo Supp. 1991, requires a person 
desiring a certificate of registration from the Department of 
Economic Development to submit proof of certification by a 
certifying entity. In the case of one wanting a certificate of 
registration in the field of respiratory therapy, certification 
by the National Board for Respiratory Care would be a 
prerequisite. However, the fact that a person is credentialed 
by the National Board for Respiratory Care as a Certified 
Respiratory Therapy Technician or a Registered Respiratory 
Therapist would not automatically require registration with the 
Department of Economic Development. 

Your fifth question asks whether an individual representing 
himself as a Certified Respiratory Therapy Technician or a 
Registered Respiratory Therapist and providing respiratory 
therapy services as defined in Section 334.735(9), RSMo Supp. 
1991, would be required to register with the Department of 
Economic Development. We conclude registration would not be 
required of a person using the title "Certified Respiratory 
Therapy Technician" for the reasons set out in answer to your 
first question. A person using the title "Registered 
Respiratory Therapist" might convey the impression that he or 
she is registered pursuant to Sections 334.735 to 334.748, RSMo 
Supp. 1991. While a person merely having this credential 
bestowed by the National Board for Respiratory Care need not 
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register with the Department, once he holds himself out to the 
public as a "Registered Respiratory Therapist" registration 
pursuant to Section 334.740, RSMo Supp. 1991, is required. 

Your final question asks whether an individual teaching or 
instructing students on providing respiratory therapy services 
or occupational therapy services is required to register with 
the Department of Economic Development. We find no provisions 
requiring registration of a teacher or instructor. If such 
person is not using a title or description for which Section 
334.740, RSMo Supp. 1991, requires registration as discussed 
above, registration is not required. 

Very truly yours, 

JJ~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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