
FIRE PROTECTION DISTRICTS: Under Section 321.200, RSMo 
Supp. 1991, and Section 

321.220, RSMo Supp. 1991, a board of directors of a fire 
protection district is not authorized to contract with the fire 
chief for the fire chief to hire, discharge or suspend employees. 

January 28, 1992 

The Honorable Carson Ross 
Representative, District 49 
State Capitol Building, Room 105J 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Representative Ross: 

OPINION NO. 40-92 

This opinion is in response to your question asking: 

Can a board of directors [of a fire 
protection district] contract with the fire 
chief for the management of a fire 
protection district, which would include 
hiring, firing, or suspension? 

On the opinion request form you submitted, you refer to 
Sections 321.200 and 321.220, RSMo. Section 321.200, RSMo Supp. 
1991, provides in part: 

321.200. Board meetings, quorum, 
vacancy--employment, suspension, discharge 
of employees.--1. . .. The board, acting 
as a board, shall exercise all powers of 
the board, without delegation thereof to 
any other governmental or other body or 
entity or association, and without 
delegation thereof to less than a quorum of 
the board. Agents, employees, engineers, 
auditors, attorneys, firemen and any other 
member of the staff of the district may be 
employed or discharged only by a board 
which includes at least two directors; but 
any board of directors may suspend from 
duty any such person or staff member who 
willfully and deliberately neglects or 
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refuses to perform his or her regular 
functions. [Emphasis added.] 

* * * 

Section 321.220, RSMo Supp. 1991, provides in part: 

321.220. Powers of board--employee 
pensions--For the purpose of providing 
fire protection to the property within the 
district, the district and, on its behalf, 
the board shall have the following powers, 
authority and privileges: 

* * * 

(4) To enter into contracts, 
franchises and agreements with any person, 
partnership, association or corporation, 
public or private, affecting the affairs of 
the district, including contracts with any 
municipality, district or state, or the 
United States of America, and any of their 
agencies, political subdivisions or 
instrumentalities, for the planning, 
development, construction, acquisition or 
operation of any public improvement or 
facility, or for a common service relating 
to the control or prevention of fires, 
including the installation, operation and 
maintenance of water supply distribution, 
fire hydrant and fire alarm systems; 
provided, that a notice shall be published 
for bids on all construction or purchase 
contracts for work or material or both, 
outside the authority contained in 
subdivision (9) of this section, involving 
an expense of ten thousand dollars or 
more; 

* * * 
The primary rule of statutory construction is to ascertain 

the intent of the legislature from the language used, to give 
effect to that intent if possible, and to consider words used in 
a statute in their plain and ordinary meaning. Wolff Shoe 
Company v. Director of Revenue, 762 S.W.2d 29, 31 (Mo. bane 
1988). Section 321.200.1, RSMo Supp. 1991, specifically 
provides that employees of the district "may be employed or 
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discharged only by a board which includes at least two 
directors." [Emphasis added.] "The word 'only' is defined as 
meaning 'alone in its class, sole, single, exclusive, solely, 
this and no other, nothing else or more.'" State ex rel. 
Collins v. Donelson, 557 S.W.2d 707, 710 (Mo. App. 1977), 
quoting Hiner v. Hugh Breeding, Inc., 355 P.2d 549, 551 (Okl. 
1960). 

By use of the word "only" in Section 321.200.1, RSMo Supp. 
1991, the legislature has limited the hiring and discharge of 
employees of a fire protection district to a board of directors 
including at least two directors. This is the plain meaning of 
the statute when the word "only" is used. Therefore, we 
conclude that the board of directors is not authorized to 
contract with the fire chief for the fire chief to hire and 
discharge employees. 

In your question, you also inquire about the suspension of 
employees. Section 321.200.1, RSMo Supp. 1991, provides that 
"any board of directors may suspend from duty" any of the 
persons listed in that section who willfully and deliberately 
neglects or refuses to perform their regular functions. 
Furthermore, such section provides that the board shall exercise 
all powers of the board without delegation thereof to any other 
body or entity or association or to less than a quorum of the 
board. 

In Pearson v. City of Washington, 439 S.W.2d 756 (Mo. 
1969), the Court stated: 

Municipal corporations owe their origins 
to, and derive their powers and rights 
wholly from the state, and "where the 
Legislature has authorized a municipality 
to exercise a power and prescribed the 
manner of its exercise, the right to 
exercise the power given in any other 
manner is necessarily denied." 

Id. at 760, quoting State ex rel. City of Blue Springs v. 
MCWilliams, 335 Mo. 816, 74 S.W.2d 363, 365 (1934). A fire 
protection district is a municipal corporation. See Attorney 
General Opinion No. 198-90, a copy of which is enclosed, citing 
Community Fire Protection District of St. Louis County v. Board 
of Education of Pattonville Consolidated School District R-3, 
315 S.W.2d 873, 877 (Mo. App., St.L. 1958). Section 321.200.1, 
RSMo Supp. 1991, specifically provides for suspension of 
employees to be within the authority of the board of directors. 
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On your opinion request form, you direct our attention to 
Section 321.220(4), RSMo Supp. 1991, which authorizes the board 
of directors to enter into contracts "affecting the affairs of 
the district." However, this section provides no specific 
authority for the board of directors to contract with the fire 
chief for the fire chief to suspend employees. Section 
321.200.1, RSMo Supp. 1991, provides for the suspension of 
employees to be within the authority of the board and further 
provides the board shall exercise its powers without delegation 
thereof. Therefore, we conclude that the board of directors is 
not authorized by Section 321.220(4), RSMo Supp. 1991, to 
contract with the fire chief for the fire chief to suspend 
employees. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that under Section 
321.200, RSMo Supp. 1991, and Section 321.220, RSMo Supp. 1991, 
a board of directors of a fire protection district is not 
authorized to contract with the fire chief for the fire chief to 
hire, discharge or suspend employees. 

Very truly yours, 

~-~~ 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 198-90 
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