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October 9, 1991 

The Honorable Norman Merrell 
Senator, District 18 
State Capitol Building, Room 423 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Merrell: 

OPINION NO. 190-91 

This opinion is in response to your question asking: 

May a city have a Director of Public Works 
who is not a professional engineer, if the 
city contracts with a professional engineer 
for the work which requires the services 
and expertise of a professional engineer? 

We understand the city to which your question relates is a 
charter city. We have not reviewed any charter provisions that 
may be applicable, any qualifications the city may require of 
its Director of Public Works, or any job description applicable 
to the Director of Public Works. Our opinion is limited to 
addressing the applicable state statutes. 

Section 327.181, RSMo 1986, defines the practice of a 
professional engineer: 

327.181. Practice as professional 
engineer defined.--Any person practices in 
Missouri as a professional engineer who 
renders or offers to render or holds 
himself out as willing or able to render , 
any service or creative work, the adequate 
performance of which requires engineering 
education, training, and experience in the 
application of special knowledge of the 
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mathematical, physical, and engineering 
sciences to such services or creative work 
as consultation, investigation, evaluation, 
planning and design of engineering works 
and systems, engineering teaching of 
advanced engineering subjects or courses 
related thereto, engineering surveys, and 
the inspection of construction for the 
purpose of assuring compliance with 
drawings and specifications, any of which 
embraces such service or work either public 
or private, in connection with any 
utilities, structures, buildings, machines, 
equipment, processes, work systems, or 
projects and including such architectural 
work as is incidental to the practice of 
engineering; or who uses the title 
"professional engineer" or "consulting 
engineer" or the word "engineer" alone or 
preceded by any word indicating or implying 
that such person is or holds himself out to 
be a professional engineer, or who shall 
use any word or words, letters, figures, 
degrees, titles or other description 
indicating or implying that such person is 
a professional engineer or is willing or 
able to practice engineering. 

Section 327.191, RSMo 1986, prohibits a person from 
practicing as a professional engineer as defined in Section 
327.181 unless such person is properly licensed. Section 
327.191 provides: 

Section 327.191. Unauthorized 
practice prohibited, persons excepted.--No 
person shall practice as a professional 
engineer in Missouri, as defined in section 
327.181 unless and until there is issued to 
him a certificate of registration or a 
certificate of authority certifying that he 
has been duly registered as a professional 
engineer or authorized to practice 
engineering in Missouri, and unless such 
certificate has been renewed as hereinafter 
specified; provided, however, that nothingJ 
in this chapter shall apply to the 
following persons: 

* * * 
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The provisions of Section 327.191 omitted above contain 
exceptions which are not applicable to your question. 

Section 327.421, RSMo 1986, provides: 

327.421. Political subdivisions not 
to use unregistered architects, 
professional engineers or land 
surveyors.--This state and its political 
subdivisions including counties, cities and 
towns, or legally constituted boards, 
agencies, districts, commissions and 
authorities of this state shall not engage 
in the construction of public works 
involving the practice of architecture, 
engineering or land surveying, unless the 
architectural and engineering drawings, 
specifications and estimates and the plats 
and surveys have been prepared by a 
currently registered architect, 
professional engineer or land surveyor, as 
the case may require. 

Section 327.191 prohibits any person from practicing as a 
professional engineer unless such person is properly licensed. 
Section 327.181 defines the practice of a professional 
engineer. If the Director of Public Works engages in any of the 
activities listed in Section 327.181, then he must be a licensed 
engineer. If he does not engage in any of the activities listed 
in Section 327.181, state statutes do not require him to be a 
licensed engineer. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a city Director of 
Public Works must be a licensed engineer if he engages in any of 
the activities listed in Section 327.181, RSMo 1986, which 
defines practice as a professional engineer, but state statutes 
do not require him to be a licensed engineer if he does not 
engage in any such activities. 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER / 
Attorney General 
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