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One Court Circle 
Camdenton, Missouri 65020 

Dear Mr. Icenogle: 

OPINION NO. 172-91 

This opinion is in response to your questions asking: 

Under Section 80.230 RSMo, when a 
vacancy arises on the five (5) member Board 
of Trustees of a Village and the vacancy is 
not in the Office of Chairman, may the 
sitting Chairman participate in the vote to 
fill the vacancy on the board? 

On a five (5) member board, when there 
is one vacancy, are other actions taken by 
the board valid prior to filling of the 
v~cancy and if so, is the majority required 
under Sections 80.070 and 80.110, RSMo a 
minimum of three (a majority of the full 
board) or may action be taken with a two to 
one majority, for example, if one member 
should abstain or be disqualified from 
voting? 

Along with your questions, you state: 
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The facts giving rise to this request are 
as follows: A vacancy was created on the 
Board of Trustees of the Village of Four 
Seasons Missouri through the death of one 
of its members. The deceased trustee was 
not chairman of the board. Inasmuch as the 
vacancy was not created in the Office of 
Chairman, a vote was held to fill the 
vacancy and the sitting chairman cast a 
vote. The vote was two to two and the 
board is deadlocked. 

This raises the question of whether 
the chairman can vote and if not, whether a 
majority of less than three members of the 
board would be a valid vote on this matter 
or any other action which the board might 
take during the existence of this vacancy. 
Also, the board has continued with its 
regular business during the vacancy and 
some question was raised as to the validity 
of their actions in light of the mandatory 
language of Section 80.230 RSMo. 

Section 80.060, RSMo 1986, provides that "[t]he chairman 
may vote on any proposition before the board." This must be 
considered along with Section 80.230, RSMo 1986, which provides: 

80.230. Trustees--vacancy, how 
filled.--All vacancies in the board of 
trustees shall be filled by the remaining 
members of the board. In case the office 
of chairman becomes vacant, the remaining 
members shall select one of their own 
number as temporary chairman and then 
proceed to elect some person to fill such 
vacancy; provided, the chairman or 
temporary chairman shall have no vote 
e:x-:::ept in case of a tie. [Emphasis added.] 

In Attorney General Opinion No. 328, Anderson, 1962, a copy 
of which is enclosed, we concluded that in filling vacancies on 
the board the chairman of a board of trustees of a village has 
no vote unless there is a tie. This conclusion was based on the 
case Krug v. Village of Mary Ridge, 271 S.W.2d 867 (Mo. App. 
1954), where the court of appeals stated: 

It should be pointed out that the chairman 
of the board of trustees of a village is 
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not a mere presiding officer with the power 
to vote only in case of a tie (as in the 
case of the mayor of the fourth class city, 
§ 79.120). He is entitled to vote on all 
measures which come before the board, 
except that in filling vacancies on the 
board the chairman has no vote unless there 
is a tie. Section 80.230. 

Id., 271 S.W.2d at 872. 

We believe Opinion No. 328, Anderson, 1962 remains valid. 
Legislative intent should be ascertained from the language used, 
considering words in their plain and ordinary meaning. Wolff 
Shoe Company v. Director of Revenue, 762 S.W.2d 29, 31 (Mo. 
bane 1988). Based on the plain language of the statute, we 
conclude that the chairman of the board has no vote in filling a 
vacancy on the board of trustees unless there is a tie. 

The statement of facts accompanying your opinion request 
raises the additional question of whether a majority vote of the 
remaining three members of the board, excluding the chairman, is 
sufficient to fill a vacancy. Section 80.230, RSMo 1986, 
expressly provides for a vacancy to be filled "by the remaining 
members of the board." The chairman or temporary chairman has 
no vote except in the case of a tie. In the facts you present, 
this provision would mean three members of the board are 
eligible to vote. 

Nothing in Section 80.230, RSMo 1986, expressly requires a 
unanimous vote of remaining members to fill a vacancy. "[T]he 
courts indulge a strong presumption against a legislative intent 
to create a condition that might result in a vacancy in public 
office." State ex in f. Lamkin, ex rel. Harrison v. Tennyson, 
151 S.W.2d 1090, 1091 (Mo. bane 1941). Based on the language of 
the statute, we conclude a vacancy on a board of trustees can be 
filled by a two-to-one vote of the remaining members, excluding 
the chairman. 

Your second question asks whether other actions taken by 
the board prior to filling the vacancy are valid and how many 
votes are required for action to be taken. We assume that the 
reference to "action" in the question means the enactment of an 
ordinance as provided by Section 80.110, RSMo 1986. 

Section 80.070, RSMo 1986, provides: 

80.070. Trustees--quorurn.--At all 
meetings of the board, a majority of the 
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trustees shall constitute a quorum to do 
business; a smaller number may adjourn 
from day to day, and may compel the 
attendance of absent members in such manner 
and under such penalties as the board of 
trustees previously, by ordinance, may have 
prescribed. [Emphasis added.] 

Section 80.110, RSMo 1986, provides: 

80.110. Trustees--passage of 
ordinances.--No ordinance shall be passed 
except by bill, and no bill shall become an 
ordinance unless on its passage a majority 
of all the members of the board of 
trustees vote therefor, and the yeas and 
nays be entered upon the journal; ... 
[Emphasis added.] 

Sections 80.070 and 80.110, RSMo 1986, refer to a "majority 
of the trustees" and a "majority of all the members of the board 
of trustees." In Braddy v. Zych, 702 S.W.2d 491 (Mo. App. 
1985) the court considered the meaning of the phrase "all the 
members" and whether such phrase referred to the full authorized 
membership of a board or the actual membership of the board at 
the time the vote is taken. The court reviewed cases from other 
states and concluded the better view is that "all the members" 
refers to the full authorized membership. Following the view in 
Braddy v. Zych, supra, we conclude that the references to a 
"majority of the trustees" and a "majority of all the members of 
the board of trustees" in Sections 80.070 and 80.110, RSMo 1986, 
refer to a majority of the full authorized membership of the 
board. 

Section 80.040, RSMo 1986, states the corporate powers of a 
village "shall be vested in a board of trustees, to consist of 
five members. . . " A majority of the full authorized 
membership of the board of trustees, namely, a majority of the 
five trustees, is three members. Therefore, pursuant to 
Sections 80.070 and 80.110, RSMo 1986, a quorum of a five-member 
board of trustees is three members and a majority, or three 
members, must vote to pass an ordinance. 

Furthermore, we find no provisions declaring invalid an 
action taken by a board prior to filling a vacancy. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that 1) pursuant to 
Section 80.230, RSMo 1986, the chairman of the board of trustees 
of a village has no vote in filling a vacancy on the board 
except in case of a tie, 2) a vacancy on the board of trustees 
can be filled by a two-to-one vote of the remaining members, 
excluding the chairman, 3) pursuant to Section 80.070, RSMo 
1986, a quorum of a five-member board of trustees of a village 
is three (3) members, and 4) pursuant to Section 80.110, RSMo 
1986, three (3) members must vote to pass an ordinance 
regardless of any vacancy. 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 328, Anderson, 1962 
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