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October 18, 1991 

The Honorable Walter H. Mueller, Jr. 
Senator, District 15 
State Capitol Building, Room 330 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Mueller: 

OPINION NO. 153-91 

This opinion is in response to your questions asking: 

A. In procuring architectural and 
engineering services, may a public 
agency consider proposed price or cost 
of the services in determining which 
firms are the most highly qualified to 
provide the services under R.S.Mo. §§ 
8.285-8.291? 

B. At what point in the selection process 
may price or cost be considered by a 
public agency in procuring 
architectural and engineering services 
under R.S.Mo. §§ 8.285-8.291? 

Sections 8.285 to 8.291, RSMo 1986, provide: 

8.285. Policy on contracts for 
architectural, engineering, land surveying 
services.--It shall be the policy of the 
state of Missouri and political 
subdivisions of the state of Missouri to 
negotiate contracts for architectural, 
engineering and land surveying services on 
the basis of demonstrated competence and 
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qualifications for the type of services 
required and at fair and reasonable prices. 

8.287. Definitions.--As used in 
sections 8.285 to 8.291 unless the context 
specifically requires otherwise: 

(1) "Agency" means each agency of 
the state and each agency of a political 
subdivision thereof authorized to contract 
for architectural, engineering and land 
surveying services; 

(2) "Architectural services" means 
any service as defined in section 327.091, 
RSMo; 

(3) "Engineering services" means any 
service as defined in section 327.091, RSMo; 

(4) "Firm" means any individual, 
firm, partnership, corporation, association 
or other legal entity permitted by law to 
practice the profession of architecture, 
engineering or land surveying and provide 
said services; 

(5) "Land surveying services" means 
any service as defined in section 327.272, 
RSMo; 

(6) "Project" means any capital 
improvement project or any study, plan, 
survey or program activity of a state 
agency or political subdivision thereof, 
including development of new or existing 
programs. 

8.289. Agencies using services to be 
furnished statement of firm's 
qualifications and performance 
data.--Present provisions of law 
notwithstanding, in the procurement of 
architectural, engineering or land 
surveying services, each agency which 
utilizes architectural, engineering or land 
surveying services shall encourage firms 
engaged in the lawful practice of their 
professions to annually submit a statement 
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of qualifications and performance data to 
the agency. Whenever a project requiring 
architectural, engineering or land 
surveying services is proposed for an 
agency of the state or political 
subdivision thereof, the agency shall 
evaluate current statements of 
qualifications and performance data of 
firms on file together with those that may 
be submitted by other firms regarding the 
proposed project. In evaluating the 
qualifications of each firm the agency 
shall use the following criteria: 

(1) The specialized experience and 
technical competence of the firm with 
respect to the type of services required; 

(2) The capacity and capability of the 
firm to perform the work in question, 
including specialized services, within the 
time limitations fixed for the completion 
of the project; 

(3) The past record of performance of 
the firm with respect to such factors as 
control of costs, quality of work, and 
ability to meet schedules; 

(4) The firm's proximity to and 
familiarity with the area in which the 
project is located. 

8.291. Negotiation for contract--not 
applicable, for certain political 
subdivisions.--1. The agency shall list 
three highly qualified firms. The agency 
shall then select the firm considered best 
qv2lified and capable of performing the 
dLsired work and negotiate a contract for 
the project with the firm selected. 

2. For a basis for negotiations the 
agency shall prepare a written description 
of the scope of the proposed services. 

3. If the agency is unable to 
negotiate a satisfactory contract with the 
firm selected, negotiations with that firm 
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shall be terminated. The agency shall then 
undertake negotiations with another of the 
qualified firms selected. If there is a 
failing of accord with the second firm, 
negotiations with such firm shall be 
terminated. The agency shall then 
undertake negotiations with the third 
qualified firm. 

4. If the agency is unable to 
negotiate a contract with any of the 
selected firms, the agency shall reevaluate 
the necessary architectural, engineering or 
land surveying services, including the 
scope and reasonable fee requirements, 
again compile a list of qualified firms and 
proceed in accordance with the provisions 
of sections 8.285 to 8.291. 

5. The provisions of section 8.285 to 
8.291 shall not apply to any political 
subdivision which adopts a formal procedure 
for the procurement of architectural, 
engineering and land surveying services. 

Sections 8.285 to 8.291, RSMo 1986, were enacted by Senate 
Committee Substitute for House Bill No. 322, 82nd General 
Assembly, First Regular Session (1983), and are largely based on 
the "Brooks Architect-Engineers Act" or "Brooks Act," Public Law 
92-582, (1972), codified at 40 u.s.c.A. §§ 541-544. The 
Legislative History of P.L. 92-582 states: 

Generally, however, it is expected that the 
agency head, through discussions with an 
appropriate number of the firms interested 
in the project, will obtain sufficient 
knowledge as to the varying architectural 
and engineering techniques that, together 
with the information on file with the 
aJency, will make it possible for him to 
make a meaningful ranking. Under no 
circumstances should the criteria developed 
by an agency head relating to the ranking 
of architects and engineers on the basis of 
their professional qualifications include 
or relate to the fee to be paid to the 
firm, either directly or indirectly. 
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1972 U.S. Code Cong. and Admin. News, p. 4774. The Legislative 
History further states: 

The system favors selection of the 
most skilled and responsible members of 
these professions ..•• 

This system protects the interests of 
the taxpayers. Having won the competition 
on the basis of capability, the winning A/E 
[architect/engineer] must then negotiate 
his fee .... 

Id. at p. 4769. 

When Missouri adopts a federal statute, the intent of 
Congress has a bearing on the intent of the Missouri 
legislature. American Nat. Ins. Co. v. Keitel, 353 Mo. 1107, 
186 S.W.2d 447, 448 (1945). "It may be presumed that the 
legislature had knowledge of the interpretation placed on that 
provision as expressed during the debates when before Congress 
for adoption." Id. See also Mid-Continent Aerial Sprayers, 
Inc. v. Industrial Commission, 420 S.W.2d 354, 360 (Mo. App. 
1967). It must be presumed that the Missouri General Assembly 
had knowledge of the interpretation of the "Brooks Act" at the 
time Sections 8.285 to 8.291, RSMo 1986, were adopted. This 
presumption leads to the conclusion that proposed price or cost 
is not to be considered in determining which firms are the most 
highly qualified. 

The primary rule of statutory construction is to ascertain 
the intent of the legislature, considering the words in their 
plain and ordinary meaning. Union Electric Company v. Director 
of Revenue, 799 S.W.2d 78 (Mo. bane 1990). Section 8.289, RSMo 
1986, sets out four criteria to be considered by an agency in 
evaluating the qualifications of firms: (1) experience and 
technical competence; (2) capacity and capability to p~rform the 
work in question; (3) the firm's past record of performance, and 
(4) the firm's proximity to and familiarity with the area where 
the project will be located. Proposed price or cost is not 
listed as ~ factor for consideration. As a general rule, the 
express mention of one thing implies the exclusion of another. 
Harrison v. MFA Mutual Insurance Co., 607 S.W.2d 137, 146 (Mo. 
bane 1980). Where special powers are expressly conferred or 
special methods are expressly prescribed for the exercise of 
power, other powers and procedures are excluded. Brown v. 
Morris, 290 S.W.2d 160, 166 (Mo. bane 1956). Listing the 
specific criteria to be considered in evaluating the 
qualifications of firms and not including in such list the 
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proposed price or cost further leads to the conclusion the 
proposed price or cost is not to be considered in determining 
which firms are the most highly qualified. 

Section 8.291, RSMo 1986, provides that the agency shall 
negotiate a satisfactory contract--including fee 
requirements--after the agency has selected the firm best 
qualified to perform the work. If negotiations are not 
successful, the agency should then negotiate with the second 
qualified firm and, if those negotiations are unsuccessful, then 
the third qualified firm. Based on Section 8.291, RSMo 1986, 
the proposed price or cost is considered at the time of 
negotiation of the contract. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the proposed price or 
cost of services is not to be considered in determining pursuant 
to Section 8.289, RSMo 1986, which architectural or engineering 
firms are the most highly qualified, but proposed price or cost 
is considered at the time of negotiation of the contract 
pursuant to Section 8.291, RSMo 1986. 

Very truly yours, 

~~--
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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