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Dear Mr. Bradley: 

This opinion letter is in response to your question asking: 

Is a treasurer ex officio collector in 
a county of the third class entitled to 
compensation in excess of the schedule set 
out in section 54.320, RSMo Supp. 1990, 
when said treasurer may have been entitled 
to compensation in excess of the limit as 
set out in section 54.320, RSMo 1986, but 
did not receive an amount in excess of the 
limit for the period beginning March 1, 
1987, and ending February 29, 1988, because 
the treasurer paid the excess amount into 
the General Revenue Fund? 

In the statement of facts accompanying your question, you 
state: 

For the year ending February 29, 
[1988], the total amount of taxes levied 
exceeded four million dollars. The 
Treasurer Ex Officio Collector did not 
realize this and paid the amount of fees in 
excess of the $10,000 limit, set out in 
section 54.320, RSMo 1986, to the county 
General Revenue Fund. 

After the State Auditor's report, 
. it was discovered that the four 

million dollar limit was exceeded. 



Michael W. Bradley 

At that point discussions began 
concerning the possibility of back pay 
being owed and that the amount of current 
pay being greater than the schedule set out 
in section 54.320, RSMo Supp. 1990. 

The treasurer has only received the 
$10,000 amount for the year ending February 
29, 1988 and has received the salary as set 
out in the schedule in section 54.320, RSMo 
Supp. 1990, since that date. 

Answering your question requires examination of Section 
54.320, RSMo 1986, and subsequent changes in such section. 
Section 54.320, RSMo 1986, was the law regarding compensation of 
the treasurer ex officio collector until January 1, 1988. 
Section 54.320, RSMo 1986, provided in pertinent part: 

54.320. County treasurer 
compensation, limit on (township 
organization counties) .--The county 
treasurer in counties of the third and 
fourth classes adopting township 
organizations shall be allowed a salary of 
not less than one hundred dollars per month 
by the county commission to be paid as at 
present provided by law; the ex officio 
collector shall be allowed a commission of 
three percent on all licenses, and all 
taxes, including current taxes, back taxes, 
and delinquent taxes, ~ollected by him, to 
be deducted from the taxes collected; and 
additionally, the ex officio collector 
shall be allowed a commission of two 
percent on all back taxes and all 
delinquent taxes collected by him, which 
shall be taxed as costs against the persons 
or entities owing such taxes and collected 
as other taxes; . Other provisions of 
law to the contrary notwithstanding, the 
total compensation of ex officio collectors 
shall not exceed the sum of ten thousand 
dollars annually; . except that, the 
maximum compensation herein provided Shall 
not be applicable to ex officio collectors 
in counties wherein the total amount levied 
for any one year exceeds four million 
dollars. . All fees or commissions 
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received by the ex officio collector in 
excess of the maximum amounts provided 
herein to be retained as compensation shall 
be paid into the county treasury. 
[Emphasis added.) 

Section 54.320, RSMo 1986, was amended effective January 1, 
1988, by Conference Committee Substitute for House Committee 
Substitute for Senate Substitute for Senate Committee Substitute 
for Senate Bills Nos. 65, 133, 178, 216 and 231, 84th General 
Assembly, First Regular Session (1987) (hereinafter referred to 
as "Senate Bill No. 65"). Section 54.320, as enacted by Senate 
Bill No. 65, provided in pertinent part: 

54.320. Treasurer, ex officio 
collector, compensation--commissions-­
deputies and assistants, compensation--fees 
(township counties) .--1. The county 
treasurer ex officio collector in counties 
of the third and fourth classes adopting 
township organizations shall receive an 
annual salary computed on an assessed 
valuation basis as set forth in the 
following schedule. Except as provided in 
section 7 of this act, the amount provided 
by this section shall be the total 
compensation for all services performed by 
such treasurer ex officio collector. The 
assessed valuation factor shall be the 
amount thereof as shown for the year next 
preceding the computation. The provisions 
of this section shall not permit or require 
a reduction in the amount of compensation 
received by any person holding the office 
of treasurer ex officio collector on the 
effective date of this section. [Emphasis 
added.] 

* * * 

Section 54.320, as enacted by Senate Bill No. 65, was 
amended effective May 13, 1988, by Conference Committee 
Substitute for House Committee Substitute for Senate Committee 
Substitute for Senate Bill No. 431, 84th General Assembly, 
Second Regular Session (1988) (hereinafter referred to as "Senate 
Bill No. 431"). 

Section 54.320, as enacted by Senate Bill No. 431, provided 
in pertinent part: 
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54.320. Treasurer, ex officio 
collector, compensation--commissions-­
deputies and assistants, compensation-­
training program, attendance required, 
expenses, compensation (township 
counties) .--1. The county treasurer ex 
officio collector in counties of the third 
and fourth classes adopting township 
organizations shall receive an annual 
salary as set forth in the following 
schedule. The population factor shall be 
as disclosed by the last preceding federal 
decennial census and the assessed valuation 
factor shall be the amount thereof as shown 
for the year next preceding the 
computation. A county treasurer ex 
officio collector subject to the provisions 
of this section shall not, except upon 
two-thirds vote of all the members of the 
salary commission, receive an annual 
compensation less than the total 
compensation being received by the county 
treasurer ex officio collector in that 
county for services rendered or performed 
for the period beginning March 1, 1987, and 
ending February 29, 1988, unless such 
total compensation paid exceeds the maximum 
compensation allowable for the office of 
county treasurer ex officio collector in 
such county under the provisions of this 
section. [Emphasis added.] 

* * * 
Section 54.320 was again amended in 1990 by Senate 

Substitute for House Bill No. 1452, 85th General Assembly, 
Second Regular Session (hereinafter referred to as "House Bill 
No. 1452"); however, the provisions of Section 54.320 as quoted 
above to be considered in addressing your question remained the 
same as enacted by Senate Bill No. 431. 

"[I]t is well-settled law that a right to compensation for 
the discharge of official duties is purely a creature of 
statute, and that the statute which is claimed to confer such 
right must be strictly construed." State ex rel. Linn County 
v. Adams, 172 Mo. 1, 72 S.W.2d 655, 656 (Mo. 1903). See also 
Ward v. Christian County, 111 S.W.2d 182, 183 (Mo. 1937). 
Section 54.320, RSMo 1986, specifically allowed the treasurer ex 
officio collector in a third class county adopting township 
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organizations the commissions provided by law without limitation 
if the total amount levied exceeded four million dollars. In 
the circumstances described in your request, the treasurer ex 
officio collector was entitled by law to keep the commissions 
she erroneously paid into the General Revenue Fund. To permit 
public officials elected or appointed to receive by agreement or 
otherwise a less compensation for their services than fixed by 
law would be contrary to the public policy of the state. Reed 
v. Jackson County, 142 S.W.2d 862, 865 (Mo. 1940). Therefore, 
we conclude that the treasurer ex officio collector is entitled 
to the compensation provided by statute for the period beginning 
March l, 1987, and ending February 29, 1988. 

Section 54.320, as enacted by Senate Bill No. 65, 
specifically stated that the provisions of Section 54.320, 
effective January l, 1988, "shall not permit or require a 
reduction in the amount of compensation received by any person 
holding the office of treasurer ex officio collector on the 
effective date of this section." Section 54.320, as enacted by 
Senate Bill No. 431 and House Bill No. 1452, provides that the 
treasurer ex officio collector "shall not, except . , 
receive an annual compensation less than the total compensation 
being received by the county treasurer ex officio collector in 
that county for services rendered or performed for the period 
beginning March 1, 1987, and ending February 29, 1988. " 
From the information you have provided, we understand the basis 
for the compensation of the treasurer ex officio collector 
should have been the commissions for the year beginning March 1, 
1987, and ending February 29, 1988, because the salary schedule 
adopted by Senate Bill No. 65 wopld have resulted in "a 
reduction in the amount of compensation" which was expressly 
prohibited. Therefore, we conclude that until such time as the 
exceptions and adjustments in Section 54.320 become applicable, 
the compensation of the treasurer ex officio collector shall not 
be less than the compensation to which the county treasurer ex 
officio collector was entitled for the period beginning March 1, 
1987, and ending February 29, 1988. 

Very truly yours, 

~:zu/~ 
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WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 


