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A county commission of a third 
class county is not authorized 
under Section 137.720, RSMo Supp. 
1990, or The County Budget Law, 

Sections 50.525 to 50.745, RSMo 1986, to designate a portion of 
the funds included in the budget for the assessment fund as 
"contingent funds," contingent upon the assessor, six months 
into the fiscal year, justifying to the county commission his 
need for those funds. 

December 10, 1991 

OPINION NO. 121-91 

The Honorable Jerry T. Howard 
Senator, District 25 
State Capitol Building, Room 428A 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Howard: 

This opinion is in response to your question asking: 

Does a County Commission of a third 
class county comply with requirements of 
Section 137.720, RSMo (Supp. 1990) and 
thereby qualify for state reimbursement 
funds when it deposits in the assessment 
fund an amount equal to the amount of 
moneys available for assessment purposes in 
the previous year, when a portion of the 
deposited funds are designated as 
"contingent fund" and the spending thereof 
is contingent upon the assessor, six months 
into the fiscal year, justifying to the 
county commission his need for those funds? 

Section 137.720, RSMo Supp. 1990, provides: 

137.720. Percentage of ad valorem 
property tax collections to be deducted for 
deposit in county assessment fund.--A 
percentage of all ad valorem property tax 
collections allocable to each taxing 
authority within the county and the county 
shall be deducted from the collections of 
taxes each year and shall be deposited into 
the assessment fund of the county as 
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required under section 137.750. The 
percentage shall be one-half of one percent 
for all counties of the first and second 
class and cities not within a county and 
one percent for counties of the third and 
fourth class. The county shall bill any 
taxing authority collecting its own taxes. 
The county may also provide additional 
moneys for the fund. To be eligible for 
state cost-share funds provided under 
section 137.750, every county shall provide 
all moneys necessary to assure that the 
fund is at least equal to the amount of 
moneys available for assessment purposes in 
the previous year, except that a lesser 
amount shall be acceptable if unanimously 
agreed upon by the county assessor, county 
governing body and the state tax 
commission. The county shall deposit the 
county general revenue funds in the 
assessment fund as agreed to in its 
original or amended maintenance plan, state 
reimbursement funds shall be withheld until 
the amount due is properly deposited in 
such fund. 

Sections 50.525 to 50.745, RSMo 1986, comprise The County 
Budget Law. We find no authority for a county commission to 
designate a "contingent fund" as a part of the budget for the 
county assessor's office. 

We note that in the facts underlying your question, you 
explain that the "contingent fund" is the result of a 
controversy concerning "whether or not one of the clerk 
positions in the assessor's office is necessary." In State ex 
rel. Lack v. Melton, 692 S.W.2d 302 (Mo. bane 1985), the Dade 
County Commission had approved a budget for the county 
assessor's office. "That budget did not specify specific 
salaries, employees or number of employees." Id., 692 S.W.2d 
at 305. Later, a controversy erupted between the commission and 
the assessor with the commission arguing it must specifically 
approve each person hired by the assessor's office. The court 
agreed with the assessor that "the commission is authorized to 
approve a total budget for his office but . he [the 
assessor] has the final decision concerning who is employed in 
his office. Id., 692 S.W.2d at 304. 

In Attorney General Opinion Letter No. 242, Peterson, 1980, 
a copy of which is enclosed, we interpreted an earlier version 
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of Sections 137.715 to 137.725, RSMo. We stated: "The county 
court must budget the funds necessary to carry out the approved 
plan, and if such funds are not actually budgeted by the county 
court, they are budgeted as a matter of law. State ex rel. 
Robb v. Poelker, 515 S.W.2d 577 (Mo.Banc 1974) ." 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a county commission 
of a third class county is not authorized under Section 137.720, 
RSMo Supp. 1990, or The County Budget Law, Sections 50.525 to 
50.745, RSMo 1986, to designate a portion of the funds included 
in the budget for the assessment fund as "contingent funds," 
contingent upon the assessor, six months into the fiscal year, 
justifying to the county commission his need for those funds. 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Enclosure: Opinion Letter No. 242, Peterson, 1980 
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